Gervuogės – tai tikra gamtos dovana, kurių saldus ir švelnus skonis atsiskleidžia ne tik valgant jas šviežias, bet ir gaminant įvairius skanėstus su šiomis uogomis. Vienas iš populiariausių būdų išsaugoti gervuogių skonį visus metus – pasigaminti kvapnios uogienės. Gervuogių uogienė puikai tiks gardinti pusryčių blynelius, jogurtą, tepti ant batono riekelės ar tiesiog kabinti šaukštais. Tad norime pasidalinti keliais puikiais gervuogių uogienės receptais.
Klasikinė gervuogių uogienė
Ši gervuogių uogienė ne tik nuostabios ir sodrios spalvos, bet ir be galo kvapni, švelnaus ir subtilaus skonio. Jei neteko ragauti tokios uogienės, verta išmėginti, patiks visiems.
Ingredientai:
- 1 kg gervuogių
- 1 kg cukraus
- 5-6 v.š. vandens
Gaminimas:
- Gervuoges perrinkite, nuimkite kotelius ir kruopščiai nuplaukite.
- Į didelį puodą su storu dugnu sudėkite gervuoges ir užpilkite cukrumi. Uogas su cukrumi dėkite į šaldytuvą ir palikite pastovėti per naktį.
- Tuomet įpilkite vandens ir pastatykite puodą ant vidutinės kaitros. Kai užvirs uogienė, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir virkite 5 minutes, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami susidariusias putas.
- Po to uogienę atvėsinkite ir vėl ant vidutinės kaitros užvirkite ir virkite 4 minutes maišydami.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Gervuogių uogienė su čiobreliais ir mėtomis
Šiai gervuogių uogienei čiobreliai ir mėtos suteikia nepakartojamą aromatą ir skonį. Tad tikrai verta išbandyti šį ypatingą uogienės receptą.
Ingredientai:
- 2 kg gervuogių
- 2 kg cukraus
- saujos čiobrelių, šviežių
- saujos mėtų lapelių, šviežių
Gaminimas:
- Gervuoges perrinkite, nuimkite kotelius ir kruopščiai nuplaukite.
- Uogas sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir palaikykite per naktį.
- Gervuoges gerai išmaišykite (pakelkite nuo dugno).
- Puodą pastatykite ant kaitros ir virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį, vis nugriebdami putas.
- Tada sudėkite čiobrelius ir virkite ant silpnos ugnies dar mažiausiai valandą, kol uogienė sutirštės. Nepamirškite retkarčiais pamaišyti.
- Pabaigoje sudėkite smulkiai sukapotus mėtos lapelius.
- Leiskite uogienei šiek tiek atvėsti ir supilstykite į iškaitintus švarius stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Gervuogių džemas
Jums tikrai patiks šis klasikinis gervuogių džemas, pagamintas iš prinokusių ir aromatingų uogų. Tai puikus būdas išsaugoti gervuoges, kad jomis būtų galima mėgautis visus metus. O svarbiausia, prireiks vos dviejų ingredientų ir šiek tiek laiko virtuvėje.
Ingredientai:
- 2 kg gervuogių
- 2 kg cukraus
Gaminimas:
- Uogas perinkite, nuplaukite ir palikite nuvarvėti vandeniui.
- Paruoštas uogas sudėkite į didelį puodą, užpilkite 2/3 kiekio cukraus ir palikite vėsioje vietoje 10-12 valandų.
- Nuo uogų nupilkite išsiskyrusias sultis, jas kiek pakaitinkite bei suberkite likusį cukrų. Kaitindami maišykite, kol ištirps cukrus. Neužvirkite.
- Nuimkite sirupą nuo ugnies, atvėsinkite ir į jį suberkite uogas.
- Virkite ant silpnos ugnies 10-15 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami susidariusias putas.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.