Mūsų krašte cidonijų vaisiai auginami retai, tad ir cidonijų uogienė – nedažnas gardėsis namuose. Tačiau, prasidėjus sezonui į kriaušes panašių ir svarainių skonį primenančių vaisių, jų galime rasti ir prekybos centruose.
Mūsų šalyje tikriausiai yra cidonijų gerbėjų, bet ne per daugiausiai Ko gero dėl to, kad žmonėms trūksta žinių ką su jomis nuveikti. Žinoma, jas reikia mokėti paruošti. Vienas iš būdų – cidonijų uogienė. Pakaitinus cidonijas su cukrumi, jos ne tik suminkštėja, tampa malonaus, saldžiarūgščio skonio, bet ir įgyja gražią spalvą. Tad išbandykite šį egzotinį vaisių ir pasigaminkite puikią cidonijų uogienę.
Klasikinė cidonijų uogienė
Tai be galo gardi cidonijų uogienė, kurią verta išbandyti. Čia pateikiame klasikinį cidonijų uogienės receptą, tačiau, ją dar galima pagardinti muskato riešutu ar vanile.
Ingredientai:
- 1 kg cidonijų
- 500 g cukraus
- 450 ml vandens
- 50 ml citrinos sulčių
Gaminimas:
- Cidonijas kruopščiai nuplaukite, perpjaukite, išimkite sėklalizdžius, odelę palikite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Į didelį puodą įpilkite vandens ir jį užvirkite. Sudėkite tarkuotas cidonijas, pilkite citrinos sulčių, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės, apie 10 minučių.
- Suberkite cukrų ir vėl užvirinkite. Maišykite, kad ištirptų visas cukrus. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Virkite, retkarčiais pamaišydami, kol uogienė taps rausva ir sutirštės iki norimos konsistencijos, apie 30-50 minučių (jei uogienė sutirštėjo, bet nepasidarė rausva, įpilkite šiek tiek daugiau vandens ir virkite šiek tiek ilgiau.)
- Uogienę supilkite į švarius, dar šiltus iškaitintus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dezinfekuotais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Cidonijų uogienė su kardamonu
Norint išsvirti tikrai skanią cidonijų uogienę, vaisių gabaliukai turi būti verdami sirupe, kad nesuirtų ir neištežtų, o taptų vaiskios spalvos, tarsi permatomi.
Ingredientai:
- 2-3 vnt. labai didelių cidonijų arba 4-5 mažesnių
- 500 g cukraus
- 750 ml vandens
- 1 vnt. citrinos
- 2-4 vnt. sėklų kardamono
Gaminimas:
- Kruopščiai nuplautas cidonijas supjaustykite norimo dydžio ir storio riekelėmis ar gabaliukais, sėklalizdžius išmeskite, bet odelės nenulupkite.
- Įvertinkite, kokį kiekį paruoštų vaisių turite. Dabar reikia iš cukraus ir vandens išvirti tiek sirupo, kad jis vos apsemtų paruoštas cidonijas (1 didžiulei cidonijai imkite 1 puodelį cukraus ir 1,5 puodelio vandens). Sirupą virkite dideliame puode apie 3-5 minutes, tuomet įspauskite į jį citrinos sulčių ir įmeskite sutraiškytų kardamono sėklų.
- Į verdantį sirupą sudėkite cidonijas. Jeigu sirupo mažokai, papildomai įpilkite tiek vandens, kad vaisių skiltelės būtų vos apsemtos. Kai sirupas vėl užvirs, sumažinkite ugnį, o puodą uždenkite. Virkite maždaug 2 val., kol sirupas sutirštės, o cidonijų gabaliukai įgaus gražią raudonai oranžinę spalvą.
- Virdami kokius 2-3 kartus atidenkite puodą ir uogienę atsargiai pamaišykite, tik ne per dažnai, kitaip cidonijų spalva liks šviesi. Jeigu norite, galite panaudoti Rytų šeimininkių gudrybę: iš pradžių puodą uždengti švariu virtuviniu rankšluosčiu, ir tik tada – dangčiu (bet žiūrėkite, kad rankšluosčio kampai nesiektų liepsnos). Tokiu atveju garai susigers į medžiagą, užuot nuo uždengto dangčio kritę atgal į uogienę, taigi, sirupas bus tirštesnis.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.