Skip to content

Obuolių vyno gamyba – pasigaminkite vyno iš užsilikusių obuolių ar net iš „parduotuvinių“ sulčių!

  • by
Obuolių vyno gamyba – pasigaminkite vyno iš užsilikusių obuolių ar net iš „parduotuvinių“ sulčių!
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pradėjusį pūti obuolių derlių galite išgelbėti, jeigu užsiimsite obuolių vyno gamyba. Tai nesudėtingas, daugeliui lengvai įkandamas, tačiau nemažai laiko reikalaujantis procesas, kurio palaukti tikrai verta. O kam gi nesinori pasigirti, kad namuose burbuliuoja ar jau į butelius turite išpilstyto naminio vyno, kurio skonis unikalus? O dar – būtent naminis vynas iš obuolių užsitarnauja lengviausiai pagaminamo vyno titulą, nes jam padaryti galėsite panaudoti net paprastas sultis iš tetrapako. Pateiksime naudingus patarimus ir konkretų obuolių vyno receptą, pagal kurį pasigaminti gėrimo pavyks kiekvienam.

Naminio vyno gamyba. Kaip ir iš ko pasigaminti naminį vyną patiems?

Naminis obuolių vynas

Naminio obuolių vyno savybės

Pasigaminti naminį vyną iš obuolių yra kone paprasčiausias procesas, lyginat gamybą iš visų kitų naudojamų uogų ir vaisių. Obuoliai turi daug sulčių, kurias išspausti gana paprasta, o fermentacijos eiga ir vyno kokybė priklauso ne nuo to, kaip buvo užauginti obuoliai (to negalima pasakyti apie vyną iš vynuogių).

Obuolių vynui pasigaminti tinka bet kokių obuolių sultys, nes čia svarbu ne obuolių savybės ir jų medžiagų pusiausvyros maišymas, o priedų naudojimas. Tokiame vyne obuolių sultys suteikia tik aromatinį pagrindą ir kvapnų obuolių skonį, o likusią rūgščių, taninų ir cukrų pusiausvyros dalį galima pasiekti naudojant natūralius priedus. Nors iš esmės siūlomų komercinių priedų galima ir nenaudoti, tačiau jie vynui padeda lengviau fermentuotis ar pagerina jo skonį, nes subalansuoja rūgščių kiekį, pamaitina mieles, padeda išskaidrėti.

Obuolių vyno gamyba

Obuolių vyno mielės

Be mielių naminio vyno gamyba praktiškai neįmanoma, tad šie mikroorganizmai yra kertinis gėrimo gamybos elementas. Skirtingiems vynams naudojamos pačios įvairiausios mielės, tad apžvelkime, kokios naudingiausios obuolių vynui.

Lalvin ICV/D47 – puikiai tinkančios baltajam vynui, midui ar sidrui iš obuolių gauti. Mielės vynui suteikia stipraus vaisių ir gėlių aromato, tinka gaminti ilgai bręstančius, intensyvaus skonio ir aromato gėrimus. Mišinys fermentuotis pradeda lėtai, o procesas vyksta vidutinišku tempu. Toleruoja iki 15 % alkoholio.

Lalvin QA23 – paprastai pasirenkamas baltiesiems vynams, nes galutiniam vynui suteikia švarų, vaisinį skonį. Greitai fermentuojasi ir gana greitai nusistovi, padėdamas nuskaidrinti vyną. Mielės labai pakančios sudėtingesniam fermentacijos procesui ar jo sąlygoms. Alkoholio tolerancija iki 16 %.

Lalvin EC-1118 – nors dažniau vadinamos šampano mielėmis, jos stipriai fermentuojasi ir yra neutralaus skonio, susidaro mažai rūgščių. Šios mielės toleruoja didelį alkoholio kiekį (apie 18 %), todėl obuolių vynas gali būti šiek tiek sausokas.

Lalvin 71B – pasižymi vidutine aromatinių junginių gamyba, vynui suteikia bananų ir kriaušių aromatą. Mielės geba apdoroti didelį kiekį taninų ir obuolių rūgščių, todėl vynai įgauna lengvumo ir vaisiško skonio. Itin tinka gaminti sidrui iš rūgščių obuolių. Alkoholio tolerancija – 14 %

Obuolių vyno gamyba

Obuolių vyno gamyba: receptas pradedančiajam

Obuolių vyno gamyba itin paprasta, todėl juo dažnai užsiima pradedantieji mėgėjai vyndariai. Jums reikės kelių ingredientų, papildomų priemonių bei, žinoma, laiko.

Ingredientai:

  • 3 l obuolių sulčių (šviežiai išspaustų iš naminių obuolių arba iš pakelio)
  • 350 g cukraus (gali būti naudojamas tiek baltasis, tiek rudasis)
  • 1 šaukštas vyno mielių (kepimo mielės netinka!)
  • 0,5 šaukštelio pektino fermentų – neprivaloma

Priemonės:

  • 2 vnt. 4 litrų talpos indai (išplauti ir išdezinfekuoti)
  • sandarūs kamščiai (jei naudosite stiklinius indus siauru kakleliu)
  • fermentacijos vamzdelis
Obuolių vyno gamyba iš obuolių sulčių

Gaminimas:

  1. Jeigu turite savo obuolių, juos reikia labai gerai nuplauti, pašalinti visas pažeistas vietas ar puvinius ir išspausti sultis, naudojant sulčiaspaudę. Sultis galite pasterizuoti – taip vynas išsilaikys geriau. Jeigu naudosite sultis iš parduotuvės, įsitikinkite, kad jose nėra jokių priedų ir konservantų, tokių kaip natrio benzoatas ar kalio sorbatas.
  2. Atskirame inde nedideliame kiekyje virinto šilto vandens ištirpinkite mieles ir palikite 10 minučių, iki kol pradeda putoti.
  3. Sultis šiek tiek pašildykite, į jį suberkite cukrų ir gerai išmaišykite, kad ištirptų. Mišinį supilkite į fermentavimui skirtą indą. Indo nereikia užpildyti „aklinai“, palikite šiek tiek oro.
  4. Į sultis supilkite ištirpintas vyno mieles.
  5. Jeigu naudosite, šiuo momentu įdėkite ir pektino fermentų. Šis priedas nebūtinas, tačiau jis labai pagerina obuolių vyno skaidrumą. 
  6. Indą sandariai uždarykite, į kamštį įstatykite fermentacijos vamzdelį, papildytą vandeniu. Indą statykite kambario temperatūroje, geriau tamsioje, nuo tiesioginės saulės apsaugotoje vietoje.
  7. Maždaug po 24–48 valandų turėtų pradėti išsiskirti burbuliukai per fermentacijos vamzdelį. Prasideda pirminė fermentacija, kuri trunka apie 7–10 parų.
  8. Stipriai sulėtėjus burbuliavimui, būsimą vyną reikia perpilti į kitą fermentacijos indą. Perpylimo metu stenkitės, kad į naują indą nepatektų nuosėdos. Sodresniam skoniui vyną patartina „išvėdinti“ ir prisotinti deguonimi.
  9. Perpylus vyną, sandariai uždarytą indą su įstatytu fermentacijos vamzdeliu laikykite tamsioje vietoje dar 6 savaites ar netgi 6 mėnesius.
  10. Tada vynas išpilstomas į butelius, uždedamos naminio vyno etiketės ir prieš vartojant leidžiama jam bent dvi savaites brandintis buteliuose. 

Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Šaltiniai:
https://practicalselfreliance.com/apple-wine/
https://homebrewing.org/pages/apple-wine-recipe
https://homebrewacademy.com/apple-wine-recipe/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *