Salotos Kūčioms nėra pats populiariausias pasirinkimas. Daug dažniau ant šventinio stalo puikuojasi mišrainės Kūčioms. Tačiau salotų nuvertinti tikrai nereikia – tai puikus pasirinkimas viso pasninko metu. Be to, puikiai tiks kaip garnyras šalia sotesnių, karštųjų šv. Kūčių patiekalų: žuvies, grybų ar netgi kaip pagardas silkei.
Salotos Kūčioms – greitai pagaminamas, skaniai valgomas ir lengvas patiekalas. Tiks tiek pradedančioms, tiek skubančioms, užimtoms šeimininkėms. Be to, salotos – nebrangus ir sveikas pasirinkimas. Dažnai jas galima pagaminti iš mūsų soduose užaugintų daržovių bei vaisių.
Siūlome porą itin lengvai ir labai greitai pagaminamų salotų receptų. Gal išmėginsite jas dar nesulaukus šv. Kūčių?
Morkų salotos su riešutais
Tai lengvai ir greitai pagaminamos salotos Kūčioms, kurios puikiai tiks tiek kaip garnyras prie karštų žuvies ar grybų patiekalų, tiek kaip atskiras patiekalas šv. Kūčių stalui. Morkos salotoms gaminti tinka tiek virtos, tiek žalios – skonio bei laiko reikalas.
Ingredientai:
- 3 didesnės morkos
- 1 sauja lukštentų graikinių arba lazdyno riešutų
- 1 a.š. garstyčių
- 2 v. š. aliejaus arba majonezo
- žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
- Virtas arba skustas ir plautas žalias morkas sutarkuoti stambia burokine tarka.
- Riešutus pasmulkinti.
- Visus ingredientus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti.
- Patiekti ir skanauti.
Patarimas: Šias salotas tinka pagardinti pievagrybiais, džiovintais arba virtais ir pakepintais miško grybais, saulėgražų, moliūgo, chia sėklomis, kedro riešutais, mirkytomis razinomis, džiovintais obuoliais.
Obuolių ir moliūgų salotos Kūčioms
Tikiu, kad daugelio rūsiuose dar yra puikiai išsilaikiusių obuolių bei moliūgų, kurie tikrai paįvairins jūsų šventinį šv. Kūčių stalą. Tai puikios tradicinės lietuviškų daržovių ir vaisių salotos, kurioms pagaminti nereikia nei daug išlaidų, nei laiko.
Ingredientai:
- 2 didesni obuoliai (puikiai tiks ir rūgštesnės veislės)
- 200 g moliūgo (grynasis kiekis, be žievelės, be sėklyčių)
- 2 v.š. cukraus
- ½ stiklinės spanguolių sulčių (idealiu atveju spaustų iš tikrų spanguolių)
- citrinos sulčių salotoms pašlakstyti
Gaminimo eiga:
- Obuoliai bei moliūgas sutarkuojami stambia burokine tarka bei apšlakstomi citrinos sultimis.
- Užbarstome cukraus, užpilame spanguolių sultimis ir gerai išmaišome.
- Salotas palaikyti šaldytuve apie 2 val., kad persimaišytų, atsiskleistų skoniai.
- Sulčių perteklių nupilti.
- Salotas patiekti į stalą ir mėgautis spalvomis bei skoniu.
Patarimas: salotose puikiai derės ir kepinti su svogūnu džiovinti baravykai, mirkytos razinos, džiovintos slyvos ar saujelė moliūgo sėklų, smulkinti petražolės lapeliai.
Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.