Atėjus šiltajam sezonui, tikriausiai nė vienas neatsispiria nuo jaukių pasisėdėjimų gryname ore ir nuostabaus kepamų šašlykų aromato bei skonio. Kai lauke puikus oras, taip ir norisi kuo greičiau pabėgti nuo darbo stalo, išsitraukti kepsninę ir surengti smagią iškylą gamtoje su draugais ar artimaisiais. Šašlykų marinatas – itin svarbi kepinių ant grilio dalis, nes jis papildo ir praturtina įprastą skonį bei suteikia mėsai minkštumo. Šiame straipsnyje pasidalinsime šašlykų marinavimo patarimai bei gardžiais marinatų receptais.
Patarimai šašlykų marinavimui
Šašlykų marinatų yra įvairiausių, nuo paprasčiausių su žolelėmis, svogūnais, iki marinatų su kefyru ar kitais gėrimais. Norint paruošti skanius ir sultingus šašlykus, reikia ne tik gero šašlykų marinato, bet ir žinoti keletą svarbių taisyklių.
- Mėsos pasirinkimas. Geriausi šašlykai neturėtų būti nei per riebūs, nei per sausi – svarbiausia pasirinkti vidutinį variantą. Todėl rinkdamiesi mėsą atkreipkite dėmesį į jos riebumą, šviežumą ir spalvą. Mėsą šašlykams supjaustykite maždaug 3–5 cm kubeliais arba tokio dydžio, kuris jums patogiausias valgyti. Jokiu būdu nenaudokite šaldytos mėsos šašlykams.
- Sūdymas. Į šašlykų marinatą berti ar neberti druskos – asmeninis sprendimas. Tačiau svarbu pabrėžti, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama su druska, ji tampa kietesnė ir sausesnė, kadangi druska šalina skysčius iš mėsos. Tad rekomenduojama druską berti marinavimo pabaigoje ar prieš pat kepimą.
- Šašlykų marinatų variantai. Marinuojant mėsą galima pasitelkti gausybę prieskonių, kurie šašlykams suteikia ypatingo skonio. Pavyzdžiui, svogūnai minkština mėsą ir suteikia gardų aromatą, o česnakai prideda pikantiškumo. Taip pat tinka sojų padažas, majonezas, pomidorų padažas, vynas, alus, vaisių sultys, uogų sultys (pvz., pomidorų ar obuolių), rauginti pieno produktai, citrusiniai vaisiai bei šviežios prieskoninės žolelės. Svarbu paminėti, kad tai tik keli pavyzdžiai, o prieskonių ir jų derinių įvairovė yra begalinė. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausius skonius
Šašlykų marinavimo laikas
Nors populiaru manyti, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji tampa minkštesnė ir geriau sugeria prieskonius, iš tiesų tai nėra tiesa. Pernelyg ilgas marinavimas gali pakenkti mėsos tekstūrai ir netgi sumažinti jos maistingąją vertę. Jei marinuojate su skirtingais marinatais, nuo to priklauso ir mėsos marinavimo laikas.
- Šašlykų marinatas su citrinos sultimis. Kiauliena – 12-15 val., vištiena – 6-8 val., aviena – 4-5 val.
- Šašlykų marinatas su actu. Kiauliena – 10-12 val., vištiena – 8-10 val., aviena – 3-6 val.
- Šašlykų marinatas su vynu. Kiauliena – 2-6 val., vištiena – 2-6 val., aviena – 2-6 val.
- Šašlykų marinatas su kefyru. Kiauliena – 1-3 val., vištiena – 1-3 val.
- Šašlykų marinatas su majonezu. Kiauliena – 2-6 val., vištiena – 2-6 val., aviena – 2-6 val.
- Šašlykų marinatas su alumi. Kiauliena – 5-6 val.
- Šašlykų marinatas su mineraliniu vandeniu. Kiauliena – 8-10 val.
- Šašlykų marinatas su aliejumi. Kiauliena – 5-6 val., vištiena – 4 val., aviena – 4 val.
- Šašlykų marinatas su svogūnais. Kiauliena – 12-15 val., vištiena – 1-2 val., aviena – 4-5 val.
Šašlykų marinatas su kefyru
Marinatas su kefyru daugelio mėgstamas. Šašlykai iškepa labai minkšti ir ypatingai sultingi. Tokiu būdu marinuojant mėsą daug vargti nereikia bei galima eksperimentuoti naudojant įvairius prieskonius, žolelių mišinius. O jei norisi klasikinio skonio, galite naudoti tik druską ir juoduosius pipirus.
Ingredientai:
- 3 kg kiaulienos sprandinės
- 2 l kefyro
- 2 kg svogūnų
- druskos, pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
- prieskonių šašlykams (ar kitų mėgstamų), pagal skonį
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite stambesniais gabalėliais (3-5 cm dydžio), tokiais, kokio dydžio mėgstate kepti. Mėsą pabarstykite pipirais, druska, prieskoniais.
- Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su mėsa. Viską užpilkite kefyru, uždenkite indą ir palikite šaldytuve per naktį.
- Sunerkite mėsą ant iešmų, į tarpus galima verti svogūno. Kepkite šašlykinėje, virš kaitrių anglių, vis pavartant, kol mėsa iškeps. Skanaus!
Patarimai. Jeigu naudosite prieskonių mišinį su druska, druskos papildomai nedėkite. Virš anglių kepami svogūnai gali pradėti svilti, todėl būkite dėmesingi kepdami, kad jie nesudegtų. Arba galite jų visai neverti su mėsa.
Šašlykų marinatas su alumi
Šašlykams marinuoti puikiai tinka alus. Taip marinuojant mėsa iškepa labai skani ir sultinga. Alų galima naudoti bet kokį, bet labiausiai tinka tamsus alus, nes jis ryškesnio skonio. Taip pat puikiai tinka ir nealkoholinis alus.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės
- 300 ml alaus (tamsaus arba kitokio mėgstamo)
- 3 vnt. svogūnų (vidutinio dydžio)
- druskos, pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Sprandinę supjaustykite stambesniais gabalėliais. Svogūnus sutarkuokite burokine tarka.
- Mėsą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, suberkite tarkuotus svogūnus.
- Nuolat maišant mėsą pilkite alų. Mėsa turi gerai įsigerti alumi, bet neplaukioti jame.
- Indą su mėsa uždenkite ir palikite marinuotis per naktį.
- Mėsą suverkite ant iešmų ir kepkite ant žarijų (prieš tai nurinkus stambesnius svogūnų gabalėlius, kad nesviltų).
Šašlykų marinatas su mineraliniu vandeniu
Labai greitas ir ypatingai skanus šašlykų marinavimo receptas. Toks marinavimo būdas labai praverčia, kai trūksta laiko ar šašlyką kepti sugalvojame netikėtai. Mineralinis vanduo ir tarkuotas svogūnas padeda mėsą suminkštinti gerokai greičiau negu tradiciniai marinavimo būdai.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės
- 500 ml gazuoto mineralinio vandens (labiau tinka sūrus)
- 3 vnt. svogūnų (vidutinio dydžio)
- 1 vnt. citrinos (arba 2 šaukštų obuolių acto)
- prieskonių šašlykams, pagal skonį
- druskos, pagal skonį
- juodųjų pipirų, pagal skonį
- baziliko, pagal skonį
Gaminimas:
- Sprandinę supjaustykite stambesniais gabalėliais ir sudėkite į dubenį.
- Svogūnus sutarkuokite burokine tarka, sudėkite ant mėsos, išspauskite citrinos sultis ir išmaišykite rankomis.
- Viską užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu, sudėkite prieskonius, berkite druskos, pipirų ir dar kartą gerai išmaišykite. Druskos kiekį koreguokite pagal mineralinio sūrumą, jei sūresnis – druskos dėti mažiau, jei švelnesnis – mažiau.
- Indą su mėsą uždenkite ir palaikykite šaldytuve bent dvi valandas. Galite palaikyti ir ilgiau – skonis įsigers dar stipriau.
- Prieš kepdami rankomis nubraukite svogūnų gabaliukus (kad kepant jie nesviltų).
- Mėsą suverkite ant iešmų ir kepkite ant gerai įkaitintų žarijų.
Šašlykų marinatas su apelsinais
Šis marinatas puikiai tinka vištienai ar kalakutienai marinuoti. Šašlykai iškepa gaivūs, šiek tiek saldūs ir labai skanūs.
Ingredientai:
- 1 kg vištienos krūtinės (galima naudoti ir kalakutieną)
- 2-3 vnt. apelsinų
- 3-4 v.š. sojų padažo
- 2 a.š. garstyčių su grūdeliais
- 1 a.š. medaus
- 2-3 skiltelių česnako
Gaminimas:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite didesniais gabalėliais.
- Marinatui gerai sumaišykite sojos padažą, trintą česnaką, medų, garstyčias ir apelsinų sultis. Dar galima įtarkuoti apelsino žievelės (apelsinų reikia tiek, kad jų sultys, sumaišytos su kitomis marinato dalimis, apsemtų mėsą).
- Marinatu užpilkite mėsą, gerai išmaišykite, indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį.
- Mėsą sumaukite ant iešmų ir kepkite ant labai karštų žarijų iš visų pusių tik po vieną kartą.