Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Spanguolių uogienė tiks tiek saldiems, tiek mėsos patiekalams. 3 receptai: klasikinis, su obuoliais bei apelsinais

Spanguolių uogienė tiks tiek saldiems, tiek mėsos patiekalams. 3 receptai: klasikinis, su obuoliais bei apelsinais
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Mūsų kraštas gali pasigirti gamtos gėrybių gausa, o viena iš jų – spanguolės, sunokstančios jau rugpjūčio pabaigoje. Šios mažos, ryškiai raudonos uogos, augančios pelkėse ir drėgnose miškų vietovėse, yra ne tik tikras vitaminų šaltinis, bet ir neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Spanguolių uogienė – tai vienas iš būdų išlaikyti šių uogų skonį ištisus metus. Ši uogienė ne tik išsiskiria savo unikaliu skonių, bet ir įvairiomis panaudojimo galimybėmis. Išbandykite tris gardžius spanguolių uogienės receptus.

Klasikinė spanguolių uogienė

Ši spanguolių uogienė, kuriai prireiks vos kelių ingredientų, puikiai tiks tiek saldiems patiekalams, pavyzdžiui, pertepti garsųjį Napoleono tortą, pagardinti vanilinius ledus, tiek mėsoms patiekalams panaudoti kaip padažą.

Klasikinė spanguolių uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg spanguolių
  • 1 kg cukraus
  • 2 stiklinių vandens

Gaminimas:

  1. Spanguoles kruopščiai perrinkite ir nuplaukite.
  2. Uogas sudėkite į sietelį, jį įleidę į karštą (85-90 °C) vandenį palaikykite 2-3 min., kad suminkštėtų odelė.
  3. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir išvirkite sirupą.
  4. Šiltu sirupu užpilkite paruoštas spanguoles ir iš lėto užvirkite.
  5. Uogienei užvirus nukelkite nuo kaitros, atvėsinkite ir vėl užvirkite. Šį procesą kartokite tris kartus.
  6. Paskutinį kartą užvirinus, virkite iš lėto, graibant putas, kol sirupas sutirštėja, o uogos pasidaro permatomos.
  7. Paruoštą spanguolių uogienę supilkite į iškaitintus švarius stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais, palikite atvėsti.
  8. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Spanguolių džemas su obuoliais ir baziliku

Šis džemas be galo skanus ir puikiai dera su naminiu varškės sūriu, kitais puskiečiais sūriais, paukštienos kepsniais, mielinėmis bandelėmis ir sluoksniuotos tešlos obuolių pyragu.

Spanguolių džemas su obuoliais. Spanguolių uogienė su obuoliais

Ingredientai:

  • 1,5 kg spanguolių
  • 1,5 kg obuolių
  • 1,5 kg cukraus
  • 1 l vandens
  • 200 g bazilikų, šviežių
  • 50 g pektino
  • 1,5 a. š. druskos

Gaminimas:

  1. Spanguoles koštuve perliekite šaltu vandeniu ir išrinkite lapelius.
  2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir išimkite sėklalizdžius.
  3. Ant viryklės statykite puodą, suberkite obuolius, pilkite vandenį ir užkaiskite ugnį. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir suberkite spanguoles.
  4. Bazilikus kartu su visais kotais, perriškite medvilniniu siūlu ir merkite į puodą. Uždenkite dangtį ir palikite virti 20-25 minutes. Tuomet ištraukite bazilikus, jų nebereikės.
  5. Puodą nukelkite nuo kaitros ir viską pertinkite trintuvu, kol masė taps tiršta, bet matytis dar viena kita uoga.
  6. Suberkite 2 kg cukraus, puodą grąžinkite ant viryklės, kelias minutes mediniu šaukštu pamaišykite masę.
  7. Likusį cukrų suberkite į gilesnę lėkštę, ten pat supilkite pektino miltelius ir šaukštu sumaišykite abu produktus.
  8. Kai puodo turinys vėl užverda, sudėkite cukraus ir pektino mišinį, kruopščiai išmaišykite. Tai turi trukti ne ilgiau nei 5 minutes, tai labai svarbu, nes pakaitinus ilgiau, pektinas praras savo tirštinamąsias savybes.
  9. Paruoštą džemą skubiai pilstykite į išplautus ir iškaitintus nedidelius stiklainius, užsukite nuplikytais dangteliais.
  10. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Spanguolių uogienė su apelsinais

Ši spanguolių uogienė tiesiog kvepia artėjančiomis šventėmis. Ji puikiai dera tepti ant sūrio, tiekti su paukštiena ar net žvėriena.

Spanguolių uogienė su apelsinais

Ingredientai:

  • 1 kg spanguolių
  • 1 kg cukraus
  • 4 vnt. apelsinų
  • 6 vnt. gvazdikėlių

Gaminimas:

  1. Spanguoles perrinkite ir gerai nuplaukite.
  2. Uogas suberkite į puodą, užberkite cukrumi, sudėkite nutarkuotas apelsinų žieveles, gvazdikėlius bei supilkite išspaustas apelsinų sultis.
  3. Puodą užkaiskite, uogienei užvirus, virkite 10-15 min., kad uogos susproginėtų. Vis pamaišykite ir nugriebkite susidariusias putas.
  4. Uogienei išvirus išimkite gvazdikėlius.
  5. Paruoštą spanguolių uogienę supilkite į iškaitintus švarius stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais, palikite atvėsti.
  6. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Spanguolės

Dar kai kas įdomaus apie spanguoles

Spanguolė – vitamininga uoga, kurią galima užsiauginti namuose

Spanguolės: kaip jas rauginti ir džiovinti. Receptai Kalėdų stalui – spanguolių kisielius, sultys ir spanguolių uogienė

Spanguolių arbata – vaistas prieš šlapimo takų infekcijas

Spanguolių sultys: kaip pasigaminti namuose? Jų nauda bei galimas šalutinis poveikis

Kisielius: spanguolių, rabarbarų, o gal avižinių dribsnių? Sužinokite, kaip virti kisielių

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.


Sėjos kalendorius 2024

Sėjos kalendorius 2024
Žiūrėti sėjos kalendorių
Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *