Mūsų kraštas gali pasigirti gamtos gėrybių gausa, o viena iš jų – spanguolės, sunokstančios jau rugpjūčio pabaigoje. Šios mažos, ryškiai raudonos uogos, augančios pelkėse ir drėgnose miškų vietovėse, yra ne tik tikras vitaminų šaltinis, bet ir neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Spanguolių uogienė – tai vienas iš būdų išlaikyti šių uogų skonį ištisus metus. Ši uogienė ne tik išsiskiria savo unikaliu skonių, bet ir įvairiomis panaudojimo galimybėmis. Išbandykite tris gardžius spanguolių uogienės receptus.
Klasikinė spanguolių uogienė
Ši spanguolių uogienė, kuriai prireiks vos kelių ingredientų, puikiai tiks tiek saldiems patiekalams, pavyzdžiui, pertepti garsųjį Napoleono tortą, pagardinti vanilinius ledus, tiek mėsoms patiekalams panaudoti kaip padažą.
Ingredientai:
- 1 kg spanguolių
- 1 kg cukraus
- 2 stiklinių vandens
Gaminimas:
- Spanguoles kruopščiai perrinkite ir nuplaukite.
- Uogas sudėkite į sietelį, jį įleidę į karštą (85-90 °C) vandenį palaikykite 2-3 min., kad suminkštėtų odelė.
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir išvirkite sirupą.
- Šiltu sirupu užpilkite paruoštas spanguoles ir iš lėto užvirkite.
- Uogienei užvirus nukelkite nuo kaitros, atvėsinkite ir vėl užvirkite. Šį procesą kartokite tris kartus.
- Paskutinį kartą užvirinus, virkite iš lėto, graibant putas, kol sirupas sutirštėja, o uogos pasidaro permatomos.
- Paruoštą spanguolių uogienę supilkite į iškaitintus švarius stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais, palikite atvėsti.
- Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Spanguolių džemas su obuoliais ir baziliku
Šis džemas be galo skanus ir puikiai dera su naminiu varškės sūriu, kitais puskiečiais sūriais, paukštienos kepsniais, mielinėmis bandelėmis ir sluoksniuotos tešlos obuolių pyragu.
Ingredientai:
- 1,5 kg spanguolių
- 1,5 kg obuolių
- 1,5 kg cukraus
- 1 l vandens
- 200 g bazilikų, šviežių
- 50 g pektino
- 1,5 a. š. druskos
Gaminimas:
- Spanguoles koštuve perliekite šaltu vandeniu ir išrinkite lapelius.
- Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir išimkite sėklalizdžius.
- Ant viryklės statykite puodą, suberkite obuolius, pilkite vandenį ir užkaiskite ugnį. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir suberkite spanguoles.
- Bazilikus kartu su visais kotais, perriškite medvilniniu siūlu ir merkite į puodą. Uždenkite dangtį ir palikite virti 20-25 minutes. Tuomet ištraukite bazilikus, jų nebereikės.
- Puodą nukelkite nuo kaitros ir viską pertinkite trintuvu, kol masė taps tiršta, bet matytis dar viena kita uoga.
- Suberkite 2 kg cukraus, puodą grąžinkite ant viryklės, kelias minutes mediniu šaukštu pamaišykite masę.
- Likusį cukrų suberkite į gilesnę lėkštę, ten pat supilkite pektino miltelius ir šaukštu sumaišykite abu produktus.
- Kai puodo turinys vėl užverda, sudėkite cukraus ir pektino mišinį, kruopščiai išmaišykite. Tai turi trukti ne ilgiau nei 5 minutes, tai labai svarbu, nes pakaitinus ilgiau, pektinas praras savo tirštinamąsias savybes.
- Paruoštą džemą skubiai pilstykite į išplautus ir iškaitintus nedidelius stiklainius, užsukite nuplikytais dangteliais.
- Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Spanguolių uogienė su apelsinais
Ši spanguolių uogienė tiesiog kvepia artėjančiomis šventėmis. Ji puikiai dera tepti ant sūrio, tiekti su paukštiena ar net žvėriena.
Ingredientai:
- 1 kg spanguolių
- 1 kg cukraus
- 4 vnt. apelsinų
- 6 vnt. gvazdikėlių
Gaminimas:
- Spanguoles perrinkite ir gerai nuplaukite.
- Uogas suberkite į puodą, užberkite cukrumi, sudėkite nutarkuotas apelsinų žieveles, gvazdikėlius bei supilkite išspaustas apelsinų sultis.
- Puodą užkaiskite, uogienei užvirus, virkite 10-15 min., kad uogos susproginėtų. Vis pamaišykite ir nugriebkite susidariusias putas.
- Uogienei išvirus išimkite gvazdikėlius.
- Paruoštą spanguolių uogienę supilkite į iškaitintus švarius stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais, palikite atvėsti.
- Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Dar kai kas įdomaus apie spanguoles
Spanguolė – vitamininga uoga, kurią galima užsiauginti namuose
Spanguolių arbata – vaistas prieš šlapimo takų infekcijas
Spanguolių sultys: kaip pasigaminti namuose? Jų nauda bei galimas šalutinis poveikis
Kisielius: spanguolių, rabarbarų, o gal avižinių dribsnių? Sužinokite, kaip virti kisielių
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.