Skip to content

Lauko šviestuvai: funkcionalumas, grožis ir ekonomiškumas. Kaip tai suderinti ir išsirinkti tinkamiausią šviestuvą?

Lauko šviestuvai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Lauko šviestuvai yra svarbi kiekvienos sodybos, namo ar kiemo dalis. Jie ne tik teikia estetinį grožį, tačiau ir suteikia saugumo bei apšviečia svarbias kiemo ar namo dalis (pavyzdžiui, takelius, įėjimą). Tinkamai parinkti lauko šviestuvai gali paversti jūsų sodą ar kiemą jaukia ir saugia vieta, kurioje norėsis praleisti laiką tiek dieną, tiek vėlai vakare.

Šiame straipsnyje pasidalinsime, kuo svarbus tinkamas lauko apšvietimas, kokių lauko šviestuvų tipų būna ir patarsime, kaip pasirinkti sau tinkamiausią.

Lauko šviestuvai: kodėl jie svarbūs?

Kaip jau užsiminta, lauko šviestuvai nėra tik eksterjero ar sodo dizaino dalis. Jie svarbūs ir dėl kitų priežasčių. Pagrindinės lauko šviestuvų funkcijos:

  1. Saugumas. Iš tiesų tai svarbiausia lauko šviestuvų funkcija ir pagrindinė jų įrengimo priežastis. Gerai apšviesta aplinka sumažina nelaimingų atsitikimų tikimybę, pavyzdžiui, paslydimų, kritimų, užkliuvimų. Be to, gerai apšviesta teritorija atbaido potencialius įsilaužėlius. Juk vagišiai dažniausiai renkasi tamsias vietas, tikėdamiesi, kad tamsoje jų veiksmai liks nepastebėti.
  2. Estetika. Lauko šviestuvai taip pat padeda išryškinti sodo ar kiemo grožį. Tinkamai parinkti ir priderinti lauko šviestuvai gali pabrėžti tam tikrus sodo elementus, tokius kaip augalai, fontanėliai ar sodo dekoracijos. Be to, lauko apšvietimas gali sukurti skirtingas nuotaikas ir atmosferas, priklausomai nuo jūsų poreikių – nuo romantiško vakaro iki trankaus vakarėlio.
  3. Funkcionalumas. Lauko apšvietimas leidžia išnaudoti lauko erdves ir tamsiuoju paros metu. Tai ypač aktualu tiems, kurie mėgsta vakarieniauti lauke ar terasoje, organizuoti vakarėlius ar tiesiog ilgiau pavakaroti ir pasigrožėti savo sodu naktį.
Lauko apšvietimo svarba

Lauko šviestuvai gali būti įvairių tipų, kurių kiekvienas turi savo specifinius privalumus ir naudojimo būdus.

Sieniniai lauko šviestuvai

Tokie šviestuvai skirti montuoti ant sienų ir dažniausiai naudojami įėjimo durų apšvietimui. Jie gali būti tiek dekoratyviniai, tiek funkcionalūs, suteikiantys tiek šviesą, tiek grožį jūsų namo fasadui. Gana dažnai sieniniai lauko šviestuvai pasirenkami su judesio detektoriumi ir įsijungia tada, kai aptinka judėjimą. Tai ne tik taupo elektros energiją, tačiau gali ir atbaidyti nekviestus svečius prie jūsų durų.

Sieniniai lauko šviestuvai

Įleidžiami lauko šviestuvai

Įleidžiami šviestuvai idealiai susilieja su grindų paviršiumi, todėl naudojami laiptelių, slenksčių, terasos, sodo takelių apšvietimui. Kadangi yra vieno lygmens su paviršiumi, tokie šviestuvai netrukdo vaikščioti, nekliūna, yra visiškai saugūs, be to, apšviečia įvairius pakilimus, kurių tamsoje galima nepastebėti.

Įleidžiami lauko šviestuvai

Pastatomi lauko šviestuvai

Pastatomi šviestuvai yra aukšti ir dažniausiai naudojami didesnių plotų apšvietimui. Pavyzdžiui, įvažiavimui ar kiemo takeliams apšviesti. Jie ne tik apsaugo nuo galimų kliūčių kelyje, tačiau, ir tinkamai pasirinkus dizainą, gali tapti nuostabia kiemo puošmena. Įrengti sodo centre, taps puikiu dizaino akcentu ir sukurs malonią atmosferą.

Pastatomi lauko šviestuvai

Povandeniniai šviestuvai

Šie šviestuvai aktualūs fontanėlius ar tvenkinius turintiems žmonėms. Juk taip gražu jais grožėtis dienos metu, tačiau visas grožis dingsta naktį, kai tiek vanduo, tiek augalai paskęsta tamsoje. Povandeniniai šviestuvai išsprendžia šią problemą ir leidžia mėgautis tvenkinio ar fontano bei jų augalų grožiu net ir naktį. Be to, vandens telkiniui tai suteikia prabangos, o augalijai papildomos šviesos.

Povandeniniai šviestuvai

LED juostos lauko apšvietimui

LED juostos montuojamos panašiu principu kaip įleidžiami šviestuvai. Jos taip pat puikiai tinka sodo takelių, laiptelių, terasų, slenksčių ir pan. apšvietimui. Tačiau skirtingai nuo įleidžiamų lauko šviestuvų, LED juostos yra lengvai formuojamos ir montuojamos, todėl jas lengva pritaikyti praktiškai bet kur. Be to, galima sukurti nenutrūkstančią apšvietimo juostą.

LED lauko šviestuvai laiptams

Prožektoriai

Prožektoriai gali būti ne tokie dekoratyvūs kaip kiti lauko šviestuvai, tačiau jie labai funkcionalūs, lengvai montuojami, be to, gana paprasta keisti jų apšvietimo kampą. Prožektoriais galima apšviesti sodo dekoracijas, skulptūras, augalus ir taip sukurti neįtikėtiną šešėlių piešinį savo kieme. Jie taip pat tinka pastatų ar vartų apšvietimui.

Prožektoriai

Dekoratyviniai lauko šviestuvai

Pagrindinė tokių šviestuvų paskirtis – suteikti kiemui jaukumo, paįvairinti dizainą ir pamaloninti akį. Dažniausiai dekoratyviniai šviestuvai ir pasirenkami ne tiek dėl savo pagrindinės funkcijos – apšviesti – kiek dėl išvaizdos ir grožio. Ypač populiarūs yra burbulai ar akmens formos lauko šviestuvai. Apvalius dažniausiai renkasi šeimos su vaikais, nes užtikrinamas saugumas, kad vaikas užkliuvęs nesusižeis dėl aštrių kampų nebuvimo.

Modernūs dekoratyviniai lauko šviestuvai

Kaip pasirinkti lauko apšvietimą?

Lauko šviestuvų pasirinkimas begalinis, todėl kartais gali būti sunku išsirinkti tinkamiausią. Kad būtų lengviau, pateikiame keletą esminių aspektų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį renkantis lauko apšvietimą.

  • Atsparumas išoriniams veiksmams. Tai vienas svarbiausių dalykų, renkantis lauko šviestuvą. Juk jis stovės lauke ir per lietų, ir per pūgą, ir saulėtomis, ir vėjuotomis dienomis. Šviestuvo atsparumą nurodo IP indeksas, kuris turėtų būti ne žemesnis nei 44. Renkantis povandeninį šviestuvą, IP turėtų būti bent 67 nedidelės talpos vandens telkiniams ir 68 – dideliems ir giliems.
  • Energijos šaltinis. Lauko šviestuvai gali būti elektriniai, LED‘iniai arba su saulės baterijomis. Pastarieji veikia pasikraudami nuo saulės šviesos, tad jų montavimas itin paprastas, kadangi nereikalingas sujungimas su elektros skydu. Tačiau jo veikimas gali būti ribojamas baterijos, kuri ne visada vienodai pasikrauna. Elektrinių šviestuvų montavimas kur kas sudėtingesnis, reikalaujantis žinių, todėl, be abejo, ir brangesnis. Kita vertus, jis užtikrina nenutrūkstamą ir vienodą apšvietimą.
  • Energijos taupymas. Be abejo, ekonomiškiausi yra lauko šviestuvai su saulės baterijomis. Taip pat šviestuvai su LED lempomis sunaudoja kur kas mažiau elektros energijos nei įprasti. Be to, verta apgalvoti ir šviestuvų su judesio davikliu pasirinkimą: jie taip pat sutaupo nemažai energijos palyginti su nuolat įjungtais elektriniais šviestuvais.
  • Dizainas yra ne mažiau svarbu nei techninės lauko šviestuvų detalės. Pasirinktas lauko šviestuvas turi derėti prie namo, kiemo ar sodo dizaino. Pavyzdžiui, modernios statybos namo apšvietimui rekomenduojama rinktis minimalistinio dizaino, tiesiomis linijomis šviestuvus. Klasikinio stiliaus namui – senovinio, tradicinio stiliaus šviestuvus.
  • Paskirtis. Renkantis lauko šviestuvus taip pat labai svarbu žinoti, kur planuojate juos įrengti: kuriai sodo ar kiemo vietai apšviesti jie bus skirti. Pavyzdžiui, sodo takeliams ar įvažiavimams apšviesti labiausiai tinkami pastatomi lauko šviestuvai, nes įleidžiamus žiemą apsnigs. Tuo tarpu terasos apšvietimui tinkamiausi įleidžiami šviestuvai, kurie yra saugūs, tačiau funkcionalūs.
Klasikinis sieninis lauko šveistuvas

Tinkamai pasirinkti lauko šviestuvai tarnaus ir puoš aplinką ne vienus metus. Todėl juos rinktis reikia gerai apgalvojus, įvertinus svarbiausius aspektus. Be to, perkant lauko šviestuvą, būtina atkreipti dėmesį, ar jis skirtas laukui. Patalpoms skirti šviestuvai yra neatsparūs aplinkos poveikiui. Taip pat rekomenduojama įsigyti ekonomiškus, energiją taupančius lauko šviestuvus.

Šaltiniai:

  1. https://www.diy.com/ideas-advice/outdoor-lighting-buying-guide/CC_npcart_4500003.art
  2. https://penderandpeony.com/2023/08/how-to-choose-the-right-exterior-lighting/
  3. https://www.beaconlighting.com.au/outdoor-lights-buying-guide
  4. https://www.fatshackvintage.com.au/pages/how-to-choose-outdoor-lighting-for-your-home-a-buying-guide

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *