Kai daržuose jau dera cukinijų derlius, verta pagalvoti, ką skanaus su jomis pasigaminti. Vienas iš puikių jų panaudojimo būdų – išsikepti sukinijų pyragą. Kepant pyragus su cukinijomis, jie dažniausiai iškepa gana drėgni, tad mėgstantiems nesausus pyragus, cukinijų pyragas – puikus pasirinkimas. Be to, cukinijos ne tik skanios ir daug kur tinkamos naudoti, bet ir labai naudingos bei turinčios mažai kalorijų. Šiame straipsnyje pasidalinsime cukinijų nauda organizmui bei keletu gardžių pyragų su jomis.
Cukinijų nauda
Cukinijos yra nuostabios ir maistingos daržovės.
- Visų pirma, jos mažai kaloringos, 100 g vos 16 kcal. Taip pat jos yra vienos lengviausiai virškinamų daržovių, nes turi vos 1,1 g skaidulų šimte gramų ir daug vandens.
- Cukinijose gausu vertingų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, magnio, kalio, cinko, geležies, kalcio ir kt.
- Cukinijose gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
- Taip pat cukinijose yra ypač daug karotinoidų – liuteino, zeaksantino ir beta karotino. Jie naudingi geram regėjimui, gerai odos būklei bei širdies veiklai palaikyti.
- Dėl savo mažo angliavandenių kiekio ir aukšto skaidulų kiekio, cukinijos padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Tai ypač naudinga diabetu sergantiems žmonėms.
- Taip pat, cukinijos yra puikus magnio, kalcio ir vitamino K šaltinis. Šie elementai yra būtini kaulų sveikatai ir stiprumui palaikyti.
- O pektinas – viena iš cukinijose esančių tirpiųjų skaidulų rūšių, ypač veiksmingai mažina bendrąjį ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Šokoladinis cukinijų pyragas su riešutais
Jei turite daug cukinijų, puikus būdas jas sunaudoti – išsikepti nuostabiai skanų pyragą. Cukinijų pyragas iškepa drėgnas ir sodraus šokolado skonio bei šiek tiek primena šokoladinį braunį. Tad jei esate šokolado mėgėjas, šis pyragas – kaip tik jums.
Ingredientai:
- 400 g cukinijos, tarkuotos
- 200 g speltos miltų, šviesių arba įprastų kvietinių miltų
- 3 vnt. kiaušinių
- 70 juodojo šokolado arba pagal poreikį
- 60 g norimų riešutų arba pagal poreikį (šiame recepte naudojau žemės riešutus)
- 60 g sviesto
- 4 v. š. kokybiškos kakavos
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Gaminiams:
- Cukinijas sutarkuokite ir palikite pastovėti.
- Kiaušinius su cukrumi ir druska gerai išplakite, supilkite tirpintą sviestą ir dar kartą gerai išplakite.
- Nuspauskite nuo cukinijos skystį ir sumaišykite su kiaušinių plakiniu, suberkite kapotus riešutus ir šokolado gabaliukus.
- Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, kakava ir dalimis berkite į cukinijos masę vis maišant, kol neliks gumuliukų.
- Masę supilkite į kepimo formą ir kepkite apie 40-50 min. 200 °C orkaitėje. Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, jei jis sausas – pyragas iškepęs, jei apsivėlęs tešla – pakepkite dar keletą minučių.
- Pyragui iškepus, palikau atvėsti ir po to jo viršų papuošiau tirpintu šokoladu, smulkintais riešutais ir šiek tiek kokosų drožlių.
Cukinijų pyragas su aguonomis ir citrina
Tai labai drėgnas ir nuostabiai citrinomis kvepiantis cukinijų pyragas, kurio receptą verta išbandyti. Jei norite ryškiai geltono pyrago, naudokite geltonąsias cukinijas, su žaliomis jis bus žalsvesnis.
Ingredientai tešlai:
- 350 g cukinijų
- 300 g miltų
- 200 g cukraus
- 3 vnt. kiaušinių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 50 g sviesto
- 2 v. š. aguonų
- 2 v. š. citrinų sulčių
- 2 a. š. citrinos žievelės (tarkuotos)
- 2 a. š. vanilinio cukraus
- 1,5 a. š. kepimo miltelių
- 0.5 a. š. sodos
- 1 žiupsnelio druskos
Glajui reikės:
- 200 g cukraus pudros
- 2 v.š. citrinos sulčių arba pagal poreikį
Gaminimas:
- Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, palikite pastovėti ir nusunkite susidariusį skystį.
- Kiaušinius, cukrų, tirpintą sviestą, aliejų išmaišykite kartu iki vientisos masės.
- Sodą sumaišykite su spaustomis citrinos sultimis ir įmaišykite į kiaušinių plakinį.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į tešlą.
- Sudėkite tarkuotas ir nuspaustas cukinijas, druską, vanilinį cukrų, aguonas ir citrinos žievelę.
- Viską gerai išmaišykite ir sudėkite į kekso formą.
- Kepkite 170 °C orkaitėje apie 1 val. Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu.
- Pyragui iškepus, palikite jį atvėsti.
- Glajui cukraus pudrą gerai sumaišykite su citrinos sultimis ir juo apliekite pyragą. Citrinos sulčių pilkite tiek, kad glazūra būtų tinkamos konsistencijos aplieti pyragą.
Cukinijų pyragas su varške ir pistacijomis
Šis cukinijų pyragas su varške tikrai taps jūsų pyragų karaliumi. Pyragas nėra per daug saldus, itin lengvas, drėgnas, labai purus ir be galo skanus. Kaip ir daugeliui pyragų su daržovėmis, tešlos užmaišymui tikrai ilgai neužtruksite, tad įjunkite orkaitę ir pradėkite ruošti tešlą. Jei norite, kad pjaustant pyragą matytųsi varškės gabalėliai, nesistenkite masės išmaišyti iki vientisumo, o atvirkščiai, palikite ją nepilnai sutrintą.
Ingredientai:
- 300 g cukinijos
- 270 g miltų
- 250 g varškės
- 4 vnt. kiaušinių
- 90 g rudojo cukraus
- 90 g medaus (jei nemėgstate saldžiai, galite dėti mažiau)
- 90 ml bekvapio aliejaus
- 45 g pistacijų, pasmulkintų
- 2 v. š. čija sėklų
- 1 v. š. vanilės ekstrakto
- 1 a. š. kepimo miltelių
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C.
- Kiaušinius su cukrumi išplakite elektriniu plaktuvu, plakite apie 8 minutes, kol masė taps labai puri.
- Cukinijas sutarkuokite burokine tarka.
- Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas, miltus, varškę, aliejų, čija sėklas, vanilę ir kepimo miltelius.
- Dalimis supilkite plaktų kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite (jokiais būdais neplakite ar nemaišykite ilgai). Masę supilkite į pailgą kekso formą, išklotą pergamentiniu popieriumi.
- Kepkite apie 60-65 min., arba, kai medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidų, bus sausas.
- Pyragui iškepus, palikite jį kepimo formoje atvėsti.
Kokosinis cukinijų pyragas su juodaisiais sezamais
Kai trūksta idėjų, ką nuveikti su gausiu cukinijų derliumi, šio pyrago receptas, puikus išsigelbėjimas. Greitai pagaminamas pyragas, kuris puikiai tiks ir lengvam užkandžiui, ir prie kavos ar arbatos puodelio.
Ingredientai:
- 500 g cukinijos
- 300 ml kokosų pieno
- 300 g viso grūdo miltų, tinka ir paprasti miltai
- 240 g kokosų drožlių
- 160 ml aliejaus arba tirpinto sviesto
- 130 g cukraus
- 100 g juodųjų sezamų
- 2 a.š. kepimo miltelių
Gaminimas:
- Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, palikite pastovėti ir nusunkite susidariusį skystį.
- Paruoštas cukinijas sumaišykite su aliejumi ir kokosų pienu.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kokosų drožles, juodųjų sezamų sėklas.
- Į cukinijos masę suberkite sausų produktų mišinį ir lengvai išmaišykite. Maišykite trumpai, kad tik viskas susijungtų.
- Tešlą sudėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir kepkite apie 40 min., 180 °C orkaitėje.
- Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu, jei jis sausas – pyragas iškepęs, jei apsivėlęs tešla – pakepkite dar keletą minučių.
- Pyragą atvėsinkite ir skanaukite.
Šaltiniai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.