Skip to content

Kas gali būti skaniau – grybai savo sultyse žiemai: tiks ir išrankiausiems 

  • by
Grybai savo sultyse žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Grybai savo sultyse žiemai yra itin populiarus būdas žiemai paruošti miško grybus, leidžiantis išsaugoti jų natūralų skonį ir tekstūrą. Šis konservavimo būdas ypatingas tuo, kad yra populiarus dėl paprastumo ir dėl to, kad grybai išlaiko savo maistines savybes bei skonį, nes jiems nereikia pridėti per daug ingredientų ar prieskonių. Tokie mažai apdorojimo „matę“ grybai įtinka kiekvieno valgytojo skoniui, tad pasiūlysime, kaip nesudėtingai pasiruošti šias gėrybes dviejuose skirtinguose receptuose. 

Kuo pranašesni grybai savo sultyse žiemai už kitus konservavimo būdus? 

Daug kas pritars, kad grybai savo sultyse žiemai yra klasika laikomas marinavimo būdas, nes lyginant su kitais būdais jis turi nemažai privalumų. Visų pirma, šitokiu būdu išsaugomas natūralus grybų skonis, nes receptai nereikalauja papildomų didelio prieskonių kiekio. Grybai išskiria sultis, kuriose jie ir marinuojasi, todėl jų skonis lieka itin natūralus ir ryškus. 

Marinavimas savo sultyse populiarus dar ir dėl to, kad jam panaudoti reiklaingas itin mažas ingredientų kiekis. Receptams dažniausiai naudojama tik druska, kartais pridedama šiek tiek standartinių prieskonių (pvz., pipirų, lauro lapų). Grybai kepami arba verdami tol, kol išsiskiria jų natūralios sultys, kurios vėliau tampa konservavimo skysčiu. 

Grybų sultyse yra natūralių rūgščių ir drėgmės, todėl, naudojant druską ir sterilizavimą, produktas gali būti ilgai laikomas be papildomų konservantų. O tinkamai konservuoti grybai savo sultyse žiemai gali būti laikomi ilgą laiką (net iki kelerių metų), o sandariai uždarytos stiklainiuose jų kokybė išlieka nepakitusi. 

Konservuoti grybai žiemai savo sultyse išsiskiria universalumu, nes gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose: sriubose, troškiniuose, padažuose, arba kaip garnyras. Jie lengvai pritaikomi, nes išlaiko savo tekstūrą ir skonį. 

Grybai savo sultyse žiemai universalus panaudojimas

Nekaprizingas grybų savo sultyse žiemai receptas 

Pateikiame universalų receptą, kurį galite patobulinti pagal savo išmonę. Tačiau vis vien reikia žinoti bazinius ingredientus ir paruošimo etapus, kad grybai savo sultyse žiemai pavyktų kuo puikiausiai. 

Ingredientai

  • 2 kg šviežių miško grybų (baravykai, voveraitės, kazlėkai ar kt.) 
  • 2 valg. šaukštai druskos 
  • 2–3 lauro lapai (nebūtina) 
  • 6–8 juodieji pipirai (nebūtina) 
Grybai savo sultyse žiemai paprastas receptas

Paruošimo žingsniai

  1. Kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite grybus, pašalinkite žemes, smėlį ir kitas priemaišas. Didelius grybus supjaustykite į mažesnius gabalėlius, o mažus palikite nesmulkintus. 
  2. Grybus sudėkite į didelį puodą, užberkite druskos ir, esant norui, pridėkite lauro lapų bei juodųjų pipirų. Druskos galite reguliuoti pagal skonį, bet reikia pakankamai, kad grybai konservuotųsi. 
  3. Uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Nereikia pilti vandens – grybai greitai pradės išskirti savo sultis. 
  4. Kai grybai pradeda leisti sultis, sumažinkite ugnį ir leiskite jiems troškintis apie 30–40 minučių. Periodiškai pamaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų druska ir prieskoniai. 
  5. Grybai turėtų išskirti pakankamai skysčio, kad jie būtų visiškai panirę į savo sultis. 
  6. Tuo metu, kol grybai verda, sterilizuokite stiklainius ir dangtelius. Galite tai padaryti iškaitindami stiklainius orkaitėje ar virindami juos vandenyje apie 10–15 minučių. 
  7. Karštus grybus kartu su jų sultimis sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įsitikinkite, kad skystis visiškai uždengia grybus. 
  8. Užsukite dangtelius ir stiklainius apverskite aukštyn kojomis, kad dangteliai geriau priglustų. 
  9. Leiskite jiems atvėsti kambario temperatūroje. 
  10. Atvėsusius stiklainius reikėtų laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje (rūsyje ar sandėliuke). Tinkamai užkonservuoti grybai gali išsilaikyti iki vienerių metų. 

Grybai žiemai savo sultyse su pamėgtomis daržovėmis

Šis receptas išsiskiria tuo, kad pridedamos daržovės – morkos, svogūnai ir česnakai – suteikia daugiau spalvos, tekstūros ir skonio įvairovės. Actas ir prieskoniai, praturtina grybus ir daržoves maloniu aromatu ir švelniu aštrumu. Tai puikus pasirinkimas tiems, kas nori išbandyti kažką įdomesnio ir skaniai įvairaus! 

Ingredientai

  • 2 kg miško grybų (voveraitės, baravykai, raudonviršiai ar kiti) 
  • 2 morkos 
  • 1 didelis svogūnas 
  • 2 skiltelės česnako 
  • 2 valg. šaukštai druskos 
  • 1 valg. šaukštas cukraus 
  • 100 ml obuolių acto (6%) 
  • 4–5 lauro lapai 
  • 6–8 juodieji pipirai 
  • 2 kvapnieji pipirai 
  • 3–4 gvazdikėliai (nebūtina, jei norite švelnesnio skonio) 
  • 200 ml vandens (jei prireiktų) 
Grybai savo sultyse žiemai su daržovėmis

Paruošimas: 

  1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus. Supjaustykite didesnius grybus mažesniais gabalėliais. 
  2. Morkas nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis arba šiaudeliais. 
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. 
  4. Česnaką susmulkinkite arba sutrinkite. 
  5. Į didelį puodą įpilkite nedidelį kiekį aliejaus ir apkepkite svogūnus, tada įdėkite morkas ir troškinkite apie 5 minutes, kol jos šiek tiek suminkštės. 
  6. Į puodą suberkite grybus, įpilkite druskos, cukraus, česnaką, lauro lapus, juoduosius ir kvapniuosius pipirus bei gvazdikėlius. 
  7. Įpilkite acto ir, jei reikia, šiek tiek vandens (apie 200 ml), jei grybai išskiria mažai sulčių. 
  8. Troškinkite grybus ir daržoves ant mažos ugnies apie 30–40 minučių, kol grybai visiškai suminkštės, o morkos taps minkštos, bet dar šiek tiek traškios. 
  9. Skysčio turi būti pakankamai, kad grybai ir daržovės būtų apsemtos, bet ne per daug. 
  10. Karštus grybus su daržovėmis ir jų sultimis sudėkite į sterilizuotus stiklainius, įsitikinkite, kad sultys visiškai uždengia grybus ir daržoves. 
  11. Užsukite dangtelius ir stiklainius apverskite aukštyn kojomis. Leiskite jiems atvėsti. 

Šaltiniai 

  1. https://www.nospoonnecessary.com/easy-marinated-mushrooms-recipe/
  2. https://thehangrychickpea.com/quick-pickled-mushrooms/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *