Slyviniai pomidorai – vieni populiariausių ir mėgstamiausių pomidorų pasaulyje. Jie išsiskiria savo forma, skoniu, maistingumu ir universalumu virtuvėje. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo slyviniai pomidorai skiriasi nuo kitų, kokios yra populiarios jų veislės, auginimo ypatumai bei kokią naudą jie suteikia mūsų sveikatai.
Kuo slyviniai pomidorai ypatingi?
Nors dauguma turbūt esame girdėję ir matę slyvinius pomidorus, tačiau ne dažnai susimąstome, kas juos skiria nuo kitų rūšių. Kuo slyviniai pomidorai išskirtiniai?
1. Forma ir dydis. Pagrindinis slyvinių pomidorų išskirtinumas – jų pailga, šiek tiek ovali forma, primenanti slyvą. Jie dažnai būna vidutinio dydžio, bet kai kurios veislės yra mažesnės ir priskiriamos vyšninėms.
2. Minkštimas ir sėklos. Slyviniai pomidorai turi tankesnį minkštimą, juose mažiau sėklų ir sulčių nei apvaliuose pomidoruose. Dėl šios priežasties jie ypač tinka konservavimui, padažų gamybai ir kepimui.
3. Skonis. Jų skonis intensyvus, dažnai saldesnis nei kitų pomidorų. Slyviniai pomidorai puikiai išlaiko skonį apdorojimo metu, todėl yra mėgstami tiek šviežiuose, tiek termiškai apdorotuose patiekaluose.

Kuo slyviniai pomidorai skiriasi nuo kitų? (lentelė)
Charakteristika | Slyviniai pomidorai | Kiti pomidorai (pvz., desertiniai, vyšniniai, klasikinių tipų) |
Forma | Pailga, primena slyvą | Apvalios arba įvairios formos |
Skonis | Saldžiarūgštis, intensyvesnis | Skonis gali skirtis priklausomai nuo tipo (nuo saldaus iki rūgštaus) |
Tekstūra | Tvirtesni, mažiau sulčių | Daugiau sulčių, minkštesni |
Naudojimas | Puikūs konservavimui, padažams, sriuboms | Dažniausiai valgomi švieži arba naudojami salotose, ant sumuštinių |
Vaisiaus dydis | Vidutinio dydžio, mažesni nei dauguma kitų pomidorų | Paprastai mažesni arba didesni nei slyviniai pomidorai |
Vaisiaus oda | Tvirta, lengviau valoma | Plonesnė, dažnai lengviau suplyšta |
Naudojimas virtuvėje | Labai tinka padažams ir konservavimui | Tinka šviežioms salotoms, garnyrams ir patiekalams su šviežiais pomidorais |
Sėklų kiekis | Mažai sėklų, daugiau minkštimo | Daugiau sėklų, mažiau „mėsos“ |
Populiarios slyvinių pomidorų veislės
Slyviniai pomidorai išsiskiria savo įvairove – nuo klasikinių raudonų iki egzotiškų geltonų, juodų ar net dryžuotų. Štai keletas populiariausių veislių, kurios vertos dėmesio:
- ‘Roma’. Viena žinomiausių slyvinių pomidorų veislių, ypač mėgstama dėl mažo rūgštingumo ir puikios tekstūros. Šie pomidorai puikiai tinka padažams, konservavimui ir kepimui.
- ‘San Marzano’. Klasikinė itališka veislė, dažnai naudojama autentiškiems pomidorų padažams. Šie pailgi, ryškiai raudoni pomidorai garsėja saldžiu skoniu ir tirštu minkštimu.
- ‘Amish Paste’. Veislė išsiskiria dideliais, šiek tiek širdies formos vaisiais. Tai puikus pasirinkimas sultims ir konservavimui.
- ‘Principe Borghese’. Maži ir labai mėsingi slyviniai pomidorai, idealiai tinkantys džiovinimui. Jie taip pat puikiai išsilaiko konservuoti.
- ‘Banana Legs’. Geltonai oranžinė slyvinių pomidorų veislė, išsiskirianti subtiliu saldumu ir gaivia išvaizda. Puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti virtuvėje.
- ‘Black Plum’. Tamsiai raudoni ar net juosvai violetiniai pomidorai, turintys išskirtinį skonį. Jie puikiai tinka salotoms, padažams ar net paprastai užkandai.
- ‘Juliet’. Maži, tvirti slyviniai pomidorai, tinkantys tiek šviežiam vartojimui, tiek kepimui. Šios veislės vaisiai ilgai išsilaiko švieži ir yra labai derlingi.
Kiekviena iš šių veislių turi savo unikalių savybių, todėl sodininkai ir mėgėjai gali lengvai rasti tą, kuri atitinka jų poreikius.

Slyvinių pomidorų auginimo ypatumai
Slyviniai pomidorai nereikalauja išskirtinės, labai besiskiriančios nuo kitų rūšių, priežiūros, tačiau yra keli ypatumai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:
- Šiluma ir šviesa. Šie pomidorai geriausiai auga saulėtose, gerai vėdinamose vietose. Jie mėgsta šilumą, todėl Lietuvoje dažniausiai auginami šiltnamiuose.
- Dirvožemis. Slyviniai pomidorai mėgsta derlingą, purią ir drėgmę sulaikančią dirvą. Prieš sodinant dirvožemį verta patręšti organinėmis trąšomis.
- Laistymas. Jie mėgsta nuolatinę, bet ne per didelę drėgmę. Laistykite prie šaknų, vengdami lapų, kad išvengtumėte grybelinių ligų.
- Atramos. Daugelis slyvinių pomidorų veislių auga aukštos ir reikia juos pririšti prie atramų, kad vaisiai nenulūžtų nuo savo svorio.
- Genėjimas. Reguliariai pašalinkite nereikalingus ūglius („pažastinius“), kad augalas nukreiptų energiją vaisių auginimui.
Slyvinių pomidorų maistinė vertė
Slyviniai pomidorai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai:
- Vitaminai. Jie gausūs vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, ir vitamino A, kuris naudingas regėjimui.
- Antioksidantai. Slyviniai pomidorai turi daug likopeno – antioksidanto, kuris mažina širdies ligų ir tam tikrų vėžio formų riziką.
- Mažai kalorijų. 100 g slyvinių pomidorų turi tik apie 20 kalorijų, todėl jie puikiai tinka laikantis sveikos mitybos.

Slyvinių pomidorų naudojimas
Dėl tankios struktūros slyviniai pomidorai ypač tinka padažams, sriuboms, troškiniams ir konservavimui. Juos galima kepti orkaitėje, džiovinti arba valgyti šviežius salotose.
Slyviniai pomidorai – puikus pasirinkimas kiekvienam, vertinančiam skonį, naudingąsias savybes ir universalumą virtuvėje. Nors jų auginimas reikalauja šiek tiek pastangų, tinkama priežiūra atsiperka gausiu derliumi ir aukščiausios kokybės vaisiais. Pasirinkę slyvinius pomidorus, tikrai neapsiriksite – tai vienas iš tų augalų, kuris džiugina tiek sode, tiek ant stalo.
Šaltiniai:
- https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/tomato/plum-tomato.htm
- https://savvygardening.com/plum-tomatoes/
- https://www.bonappetit.com/story/whats-the-difference-between-all-the-types-of-tomatoes
- https://www.sharedlegacyfarms.com/the-difference-between-tomatoes/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.