Skip to content

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pomidorų padažas – tai vienas iš universaliausių pomidorų konservavimo būdų, kurį vėliau galima naudoti įvairiausiems patiekalams – nuo makaronų iki troškinių ar sriubų. Ruošiant padažą žiemai, galite išsaugoti ne tik pomidorų gaivą ir skonį, bet ir papildyti jį įvairiomis daržovėmis bei prieskoniais. Žemiau pateikiami trys puikūs receptai, kurie praturtins jūsų žiemos patiekalus.

Klasikinis pomidorų padažas žiemai

Šis receptas yra pagrindinis ir dažniausiai naudojamas variantas, kuris puikiai tiks kaip pagrindas įvairiausiems patiekalams – makaronams, picoms, mėsos ar daržovių troškiniams.

Ingredientai:

  • 3 kg prinokusių pomidorų;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 2 a. š. druskos;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 100 ml acto (9 %);
  • 1 a. š. džiovintų raudonėlių;
  • 1 a. š. džiovintų bazilikų;
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas:

  1. Pomidorų paruošimas: Pomidorus nuplaukite, apiplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. Supjaustykite juos kubeliais arba sutrinkite trintuvu iki tyrės konsistencijos.
  2. Kepimas: Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir lengvai apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol jis taps auksinis. Pridėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar kelias minutes.
  3. Pomidorų įmaišymas: Pridėkite pomidorus į pakepintas daržoves, įberkite cukraus, druskos, raudonėlio, bazilikų ir pipirų. Virkite ant vidutinės ugnies apie 1–1,5 valandos, kol padažas sutirštės.
  4. Acto įpylimas: Kai padažas taps norimos konsistencijos, įpilkite acto, gerai išmaišykite ir pavirkite dar 10 minučių.
  5. Konservavimas: Karštą padažą supilstykite į sterilius stiklainius, užsukite ir apverskite aukštyn kojomis, kol jie atvės.

Patarimas: Šis padažas puikiai laikosi vėsioje vietoje iki vienerių metų. Jei norite aštresnio skonio, galite pridėti šiek tiek čili pipirų.

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai

Pomidorų padažas žiemai su daržovėmis

Šis receptas praturtintas kitomis daržovėmis, todėl jis puikiai tiks troškiniams, sriuboms ar kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Daržovės prideda papildomos tekstūros ir skonio, todėl padažas tampa maistingesnis ir įdomesnio skonio bei aromato.

Ingredientai:

  • 3 kg pomidorų;
  • 1 kg morkų;
  • 1 kg paprikų (geriausia raudonų);
  • 3 dideli svogūnai;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 200 ml alyvuogių aliejaus;
  • 100 ml acto (9 %);
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 v. š. druskos;
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių.

Paruošimas:

  1. Daržovių paruošimas: Pomidorus nulupkite ir sutrinkite iki tyrės. Morkas sutarkuokite stambia tarka, paprikas ir svogūnus supjaustykite kubeliais.
  2. Kepimas: Puode įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie taps minkšti. Pridėkite morkas ir paprikas, toliau kepkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol daržovės taps minkštos.
  3. Pomidorų įmaišymas: Pridėkite pomidorų tyrę, cukrų, druską, pipirus ir čiobrelius. Virkite ant mažos ugnies apie 1,5–2 valandas, kol padažas sutirštės.
  4. Acto įpylimas: Kai padažas pasieks norimą konsistenciją, įpilkite acto ir pavirkite dar 10 minučių.
  5. Konservavimas: Karštą padažą supilstykite į stiklainius, užsukite dangtelius ir leiskite atvėsti.

Patarimas: Šis padažas puikiai dera prie įvairių troškinių ir mėsos patiekalų. Jį taip pat galite naudoti kaip pagrindą picai ar makaronams.

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai

Aštrus pomidorų padažas žiemai

Šis receptas skirtas tiems, kurie mėgsta aštresnį skonį. Čili pipirai ir česnakas suteikia aštrumo, o pomidorų ir daržovių derinys subalansuoja skonį. Puikiai tinka prie kepsnių, mėsos patiekalų ar kaip padažas makaronams.

Ingredientai:

  • 2 kg pomidorų;
  • 500 g paprikų;
  • 2 čili pipirai (jei norite, daugiau);
  • 2 dideli svogūnai;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 100 ml acto (9 %);
  • 150 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 v. š. druskos;
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. paprikos miltelių.

Paruošimas:

  1. Pomidorų ir daržovių paruošimas: Pomidorus nulupkite, sutrinkite iki tyrės. Paprikas ir čili pipirus supjaustykite kubeliais. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite.
  2. Kepimas: Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus, česnakus bei čili pipirus, kol jie taps minkšti.
  3. Pomidorų įmaišymas: Į puodą supilkite pomidorų tyrę ir paprikas, suberkite cukrų, druską, paprikos miltelius bei pipirus. Viską gerai išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies apie 1–1,5 valandos.
  4. Acto pridėjimas: Prieš baigiant virti, įpilkite acto ir pavirkite dar apie 10 minučių.
  5. Konservavimas: Karštą padažą supilkite į stiklainius, užsukite dangtelius ir apverskite aukštyn kojomis, kad susidarytų vakuumas.

Patarimas: Jei mėgstate itin aštrius padažus, galite pridėti daugiau čili pipirų arba naudoti aštrią papriką.

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai

Pomidorų padažo privalumai

Pomidorai – tai puikus vitaminų A ir C, taip pat antioksidanto likopeno šaltinis. Likopenas, esantis pomidoruose, padeda kovoti su ląstelių pažeidimais, kuriuos sukelia laisvieji radikalai, todėl vartojant pomidorų padažą reguliariai, galima prisidėti prie geresnės sveikatos. Be to, namuose ruošiant pomidorų padažą, galite visiškai kontroliuoti ingredientus – vengti perteklinio cukraus, druskos ar kitų priedų.

Naudingi patarimai:

  • Naudokite tik prinokusius ir šviežius pomidorus – tai užtikrins padažo skonį ir kokybę.
  • Visada sterilizuokite stiklainius ir dangtelius, kad būtų užtikrintas saugus ir ilgas laikymas.
  • Padažus galite papildyti įvairiais prieskoniais, kad sukurtumėte unikalias versijas, pritaikytas jūsų skoniui.

Pomidorų padažas žiemai yra ne tik skanus, bet ir naudingas jūsų sveikatai. Jie padeda išsaugoti vasaros skonį ir vitaminus ištisus metus. Ruošiant padažus namuose, turite galimybę išvengti konservantų ir kitų priedų, kurie dažnai dedami į parduotuvinius produktus. Be to, galite eksperimentuoti su įvairiais priedais – nuo česnako iki baziliko ar net aštrių pipirų, kad jūsų padažai būtų unikalūs ir tiktų įvairiems patiekalams.

Nepamirškite, kad svarbiausia – kruopštus ingredientų paruošimas ir tinkamas konservavimas. Laikantis šių patarimų, jūsų pomidorų padažas džiugins skoniais net pačią šalčiausią žiemą!

Pomidorų padažas žiemai: skanūs receptai ir gardūs atradimai

Šaltiniai:

  1. https://www.kierstenhickman.com/how-to-can-tomato-sauce-for-the-entire-winter/
  2. https://www.thespruceeats.com/how-to-can-tomato-sauce-2216507
  3. https://underatinroof.com/blog/tomato-sauce-canning-recipe-amp-guide
  4. https://www.ballmasonjars.com/blog?cid=homemade-tomato-sauce

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *