Rudenį užderėjus moliūgams, ieškome idėjų, ką skanaus iš jų pasigaminti. Receptų galime atrasti pačių įvairiausių: moliūgų sriubos, troškiniai, apkepai, pyragai, konservuoti moliūgai ar net moliūgų blynai. Būtent apie pastaruosius kalbėsime šiame straipsnyje bei pasidalinsime gardžiais moliūgų blynų receptais.
Kadangi mūsų krašte puikios sąlygos augti moliūgams, tad galime ne tik parduotuvėse nusipirkti lietuviškų moliūgų, bet ir atrasti pas daugelį sode. Jei turite galimybę juos auginti, bet dar neišbandėte – verta pamėginti. Jų auginimui jokių specialių įgūdžių ir priemonių nereikės, o rudenį galėsite mėgautis jų derliumi ir gardžiais moliūgų patiekalais.

Moliūgų blynai ne tik skanūs, bet ir naudingi
Nors daugelis galvoja, kad blynai nėra vienas sveikiausių pasirinkimų pusryčiams, tačiau jei juos ruošime su mažu kiekiu cukraus, įprastus kvietinius miltus pakeisime vertingesniais, į tešlą įmaišysime daržovių, šis patiekalas taps palankiu sveikatai. Moliūgų blynai – unikali ir sveika alternatyva įprastiems miltiniams blynams. Be daugelio sveikatai naudingų medžiagų, moliūgai yra geras skaidulų ir vitamino A šaltinis. Moliūgų blynai pusryčiams suteikia šilto, subtilaus skonio, todėl jie puikus pasirinkimas vėsų rytą.
Kepant blynus su moliūgais, reikia mažiau cukraus, kadangi juose yra natūralių cukrų. Moliūguose gausu skaidulų, kurios užtikrina ilgesnį sotumo jausmą bei provitamino beta karoteno, kuris suteikia oranžinę spalvą , o organizme virsta vitaminu A. Tad norime pasidalinti skaniais ir sveikais moliūgų blynų receptais, kurie paįvairins pusryčių stalą.
Moliūgų tyrė
Moliūgų blynus galima ruošti su šviežiu tarkuotu moliūgu arba su jo tyre. Jei gaminsite su tyre tuomet ją pasiruošti galite taip: moliūgą nuplaukite, perpjaukite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais gabalėliais. Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite, kol suminkštės, apie 20 minučių (kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių didumo), iškepusius moliūgus sutrinkite trintuvu. Tyrę galite pasigaminti ir garindami moliūgą garuose ir vėliau jį sutrinti. Taip paruoštą tyrę galite naudoti blynams ar kitiems patiekalams, o jei pasigaminsite didesnį kiekį, galite užšaldyti ir naudoti vos tik prireikus.

Purūs moliūgų blynai su migdolų riešutais
Šie blyneliai pusryčius pavers tikrai ypatingais. Prieskonių skleidžiamas kvapas praskaidrins net ir niūriausią rytą, o blynuose esantys riešutų gabaliukai kiekvieną kąsnį pavers traškiu.
Ingredientai:
- 180 ml augalinio gėrimo (labiausiai tinka kokosų)
- 130 g moliūgo (tarkuoto)
- 120 g viso grūdo speltų miltų
- 2 kiaušinių
- 40 g migdolų riešutų
- 2 šaukštelių rudojo cukraus
- 0,25 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
- kokosų aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Moliūgą nulupkite, sutarkuokite smulkia tarka ar virtuviniu trintuvu.
- Augalinį gėrimą suplakite su kiaušiniais, sudėkite tarkuotą moliūgą.
- Į gautą masę suberkite persijotus miltus, smulkintus riešutus ir prieskonius, gerai išmaišykite. Tešlą palikite bent 10–20 min. pastovėti.
- Blynelius kepkite įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek kokosų aliejaus iš abiejų pusių. Skanu patiekti su graikišku jogurtu.

Sveiki avižiniai moliūgų blynai
Gardūs purūs sveiki avižiniai moliūgų blyneliai iš moliūgų tyrės, avižų, moliūgų pyrago pasaldinti klevų sirupu. Šie moliūgų blynai yra be glitimo ir gali būti gaminami tiesiog maišytuve!
Ingredientai:
- 300 g avižinių dribsnių
- 200 g moliūgų tyrės
- 100 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 1 šaukšto klevų sirupo
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- cinamono, muskato riešuto, kvapiųjų pipirų, malto imbiero, pagal skonį
- alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Paruoškite tešlą: visus ingredientus sudėkite į maišytuvą ir suplakite, kol tešla taps vientisa.
- Į keptuvę įpilkite alyvuogių arba kokosų aliejaus ir įkaitinkite.
- Pilkite po šaukštą blynų tešlos. Kepkite apie 2–3 minutes arba kol blynai taps auksinės spalvos ir pakraščiuose atsiras mažų burbuliukų. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes.
- Patiekite blynus su karijų riešutais, sviestu arba mėgstamiausiu riešutų sviestu ir šlakeliu klevų sirupo.

Pikantiški moliūgų blynai su varške
Šis receptas gali būti puiki alternatyva sveikesnei bulvinių blynų versijai. Sotūs ir be galo skanūs blyneliai puikiai tiks vėlyviems pusryčiams ar pietums.
Ingredientai:
- 230 g moliūgo
- 200 g varškės
- 1 kiaušinio
- 3 šaukštų speltų miltų
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio pipirų
- 1 skiltelės česnako
- alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Moliūgą sutarkuokite burokine tarka. Įmuškite kiaušinį, suberkite varškę, speltų miltus, sudėkite smulkintą česnaką, įberkite druskos, pipirų. Masę gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir iškeps.
- Skanu patiekti su grietine ar grietinės ir žolelių padažu.

Moliūgų blynai su graikišku jogurtu
Greitai pagaminami, pilni baltymų moliūgų ir graikiško jogurto blyneliai puikiai tiks rudens rytui ir suteiks ilgą sotumą jausmą.
Ingredientai:
- 120 g avižinių dribsnių
- 70 g graikiško jogurto
- 70 g moliūgų tyrės
- 1 kiaušinio
- 40 ml migdolų pieno
- 0,5 šaukšto klevų sirupo
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,25 šaukštelio imbiero
- 0,25 šaukštelio malto muskato riešuto
- kokosų aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Sudėkite avižinius dribsnius į trintuvą ir susmulkinkite iki miltų. Sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus kepimo miltelius, ir maišykite, kol tešla taps vientisa.
- Suberkite kepimo miltelius ir dar kartą išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek kokosų aliejaus.
- Į įkaitintą keptuvę pilkite po šaukštą tešlos ir kepkite, kol kraštai apskrus ir blynų viršuje pradės formuotis burbuliukai, maždaug 2–3 minutes. Mentele apverskite ir dar kepkite apie 2 minutes iš kitos pusės.
- Tiekite su norimais pagardais: jogurtu, klevų sirupu, riešutų kremu.

Moliūgų vafliai
Šie nuostabiai skanūs vafliai pagaminti su moliūgų tyre, pagardinti rudeniškais prieskoniais, išorėje traškūs, o viduje – ypatingai minkšti. Juos valgydami susikursite ypatingą rytą.
Ingredientai:
- 150 ml moliūgų tyrės
- 130 g miltų
- 100 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 60 g cukraus
- 50 ml tirpinto sviesto
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,25 šaukštelio malto muskato riešuto
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Kiaušinius išplakite su pienu, tirpintu sviestu ir cukrumi.
- Į kiaušinių masę sudėkite moliūgų tyrę ir dar kartą išmaišykite.
- Į gautą masę berkite persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais, viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Palikite 10–15 minučių tešlą pastovėti.
- Įkaitinkite vaflių keptuvę, pilkite po didelį šaukštą tešlos ir iškepkite vaflius. Jei norite vaflius išlaikyti traškius ir neatvėsusius, juos sudėkite vienu sluoksniu ant grotelių ir įdėkite į 80 °C įkaitintą orkaitę ir laikykite, kol iškepsite visus vaflius.

Traškūs moliūgų blynai su sūriu
Puikus pikantiškų blynų receptas, kuris tiks tiek pusryčiams, tiek pietums. Galite valgyti ir šiltus, ir šaltus kaip užkandį.
Ingredientai:
- 300 g moliūgų
- 2 kiaušinių
- 50 g miltų
- 50 g kietojo sūrio, tarkuoto
- 40 g moliūgų sėklų
- 3 skiltelių česnako
- 0,5 šaukštelio druskos
- alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Moliūgą sutarkuokite burokine tarka.
- Moliūgų sėklas paskrudinkite, nebūtina, bet skaniau.
- Tarkuotą moliūgą sumaišykite su kiaušiniais, miltais, trintu česnaku.
- Suberkite tarkuotą sūrį, moliūgų sėklas ir viską išmaišykite.
- Keptuvę įkaitinkite su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir kepkite blynus ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių.
- Skanu patiekti su graikišku jogurtu ar grietine.

Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin
https://www.ambitiouskitchen.com/healthy-pumpkin-oatmeal-pancakes/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip