Skip to content

Moliūgai žiemai: užkonservuojame viską, kas liko po Helovino. Net 7 gardūs receptai su jais

Moliūgai žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Jeigu esate iš tų, kurie mėgsta į mūsų kraštus atklydusį Heloviną, tai labai tikėtina, kad po jos namuose turėsite išdrožinėtų moliūgėlių. Kad nereiktų to vargšelio atiduoti į kompostą ar išmesti į konteinerį, pasiūlysiu, kaip naudingai jį panaudoti. Turbūt visi mėgstame rudeniškus troškinius ar sriubas, bet konservuoti moliūgai žiemai irgi yra ne ką prastesni! Moliūgas yra išties universali daržovė. Galite pasigaminti moliūgų uogienę ar net cukatas. Tad šiame straipsnyje sužinote, ką galite pasiruošti iš moliūgų žiemai, taip pat pakalbėsime apie šios rudens daržovės naudą mūsų sveikatai.

Moliūgai po Helovino

Moliūgų uogienė

Jums reikės:

  • 1 kg moliūgų
  • 1 kg cukraus
  • 300 ml vandens

Paruošimas:

  1. Cukrų sumaišykite su vandeniu ir išvirkite sirupą.
  2. Nuvalykite moliūgą: nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Supjaustykite apie 1 cm ilgio griežinėliais.
  3. Užpilkite moliūgą iš cukraus ir vandens išvirtu sirupu ir virkite ant silpnos ugnies, kol jūsų uogienė taps tamsaus gintaro spalvos.
  4. Supilkite uogienę į paruoštus stiklainius, užsukite ir atvėsinę pasidėkite į sandėliuką ar rūsį.
Moliūgų uogienė

Moliūgų cukatai         

Jums reikės:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 750 g cukraus
  • 1 šaukštelio citrinos rūgšties
  • 1 šaukšto cukraus pudros

Paruošimas:

  1. Moliūgą supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais, užpilkite juos cukrumi, išmaišykite ir palikite per naktį uždengtus.
  2. Kitą dieną supilkite citrinos rūgštį ir virkite, kol moliūgas suminkštės, bet galutinai neišvirkite. Apvirtą moliūgą sukrėskite į sietelį, kad nuvarvėtų sirupas. Jį dar pavirkite 7–8 minutes. Po to supilkite jį ant moliūgų ir palikite atvėsti.
  3. Atvėsusius moliūgus sirupe dar kartą užvirkite, po to vėl sukrėskite į sietelį, kad nuvarvėtų. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite gabalėlius vienu sluoksniu ir 2–3 valandas džiovinkite 100°C temperatūros orkaitėje arba džiovyklėje. Po to palikite atvėsti, o kai atvės – apvoliokite juos cukraus pudroje.
Moliūgų cukatai

Moliūgų mišrainė žiemai

Jums reikės:

  • 2 kg moliūgų
  • 0,5 kg morkų
  • 0,5 kg porų
  • 1 stiklinės obuolių acto
  • 1 stiklinės cukraus
  • ¾ stiklinės saulėgąžų aliejaus
  • 2 šaukštų druskos

Paruošimas:

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite šiaudeliais. Morkas nuskuskite ir taip pat sutarkuokite šiaudeliais. Porą smulkiai supjaustykite.
  2. Daržoves sumaišykite, užpilkite aliejumi, actu, cukrumi ir druska. Viską gerai išmaišykite, paslėkite ir per naktį palikite kambario temperatūroje.
  3. Kitą dieną mišrainę sudėkite į švariai išplautus stiklainius ir laikykite vėsiai, geriausia – šaldytuve.

Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai

Jums reikės:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 500 g obuolių
  • 4 šaukštų cukraus
  • 1 šaukštelio citrinų rūgšties

Paruošimas:

  1. Moliūgą ir obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir sumalkite.
  2. Sudėkite cukrų, citrinos rūgštį ir užkaiskite. Pamaišydami virkite 2 valandas.
  3. Išvirtą uogienę sukrėskite į stiklainius, sandariai uždarykite, apverskite ir palikite atvėsti.
Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai

Moliūgų mišrainė su paprikomis žiemai

Jums reikės:

  • 800 g moliūgo
  • 400 g saldžiųjų paprikų
  • 300 g pomidorų
  • 300 g svogūnų
  • 200 g morkų
  • 1 galvutės česnako
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 80 g pomidorų pastos
  • 45 g druskos
  • 40 g cukraus
  • 2 šaukštų 9 % acto
  • maltų juodųjų pipirų, žolelių, pagal skonį

Paruošimas:

  1. Daržoves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite: svogūnus – pusžiedžiais, moliūgą – juostelėmis, pomidorus – griežinėliais, saldžiąją papriką – juostelėmis, morkas – šiaudeliais.
  2. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir sudėkite daržoves: pirmiausia svogūnus, po to morkas, vėliau saldžiąją papriką, dar vėliau pomidorus ir galiausiai moliūgą.
  3. Kol daržovės troškinasi, paruoškite aromatingą padažą. Sumaišykite pomidorų pastą, česnaką, žoleles, druską, cukrų ir prieskonius (acto nepilkite). Geriausia tai padaryti trintuvu.
  4. Į puodą supilkite išsitroškinusias daržoves ir padažą. Viską išmaišykite, supilkite actą pavirkite 5 minutes. Karštą mišrainę išpilstykite į sterilius stiklainius, užsukite, uždenkite ir palikite atvėsti.
Moliūgų mišrainė su paprikomis žiemai

Moliūgų sultys

Jums reikės:

  • 4 kg moliūgų
  • 4 apelsinų
  • 1 citrinos
  • 600 g cukraus

Paruošimas:

  1. Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad jis visiškai apsemtų moliūgo gabalėlius ir užkaiskite.
  2. Užvirus moliūgams, sumažinkite kaitrą ir virkite, kol moliūgai suminkštės. Išvirusius moliūgus sutrinkite trintuvu iki tyrės konsistencijos. Vandens neišpilkite!
  3. Iš citrusinių vaisių išspauskite sultis ir išimkite sėklas. Supilkite sultis ir cukrų į moliūgų tyrę, išmaišykite ir vėl uždėkite virti. Maišydami užvirkite ir leiskite pavirti dar 10 minučių.
  4. Nenuimdami nuo viryklės, supilkite sultis į stiklainius, sandariai užsukite dangteliais, apverskite, uždenkite ir palikite atvėsti.

Vietoj citrusinių vaisių galite įpilti obuolių, morkų ar abrikosų sulčių ir gausite naujus skonius.

Tik nepamirškite – jei pridėtos sultys yra nepakankamai rūgščios, įpilkite citrinos sulčių arba citrinos rūgšties, o dar geriau – stiklainius su sultimis sterilizuokite 10–15 minučių.

Moliūgų sultys

Moliūgų džemas

Jums reikės:

  • 1 kg moliūgų
  • 800 g cukraus
  • 1 cinamono lazdelės
  • 2 gvazdikėlių
  • 150 g išlukštentų graikinių riešutų

Paruošimas:

  1. Nuluptą moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Sudėkite supjaustytą moliūgą į puodą ir užpilkite cukrumi.
  2. Statykite puodą ant viryklės ir maišydami virkite ant nedidelės kaitros. Įdėkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius. Virkite, kol cukrus visiškai ištirps ir moliūgo gabaliukai taps minkšti ir permatomi. Šiek tiek atvėsinkite. Tada išimkite cinamoną ir gvazdikėlius ir sutrinkite džemą trintuvu.
  3. Sutrintus moliūgus vėl dėkite ant viryklės ir virkite maišydami. Džemas turėtų sutirštėti.
  4. Baigiant jūsų džemui virti, sudėkite į jį, ant sausos keptuvės lengvai pakepintus ir susmulkintus, graikinius riešutus.
  5. Paruoštą uogienę išpilstykite į nedidelius stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite šaltai.
Moliūgų džemas

Moliūgų nauda

Be to, kad iš šios nuostabios daržovės galite visko pasigaminti, moliūgas taip pat labai naudingas jūsų organizmui. Štai tik keletas naudingų savybių, kurias turi moliūgas:

Stiprina imunitetą. Moliūgas turi daug beta karotino, kuris iš dalies virsta vitaminu A. O šis vitaminas gali padėti organizmui kovoti su įvairiomis infekcijomis. Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas A ypač svarbus žarnyno gleivinei stiprinti. Moliūguose taip pat yra vitamino C, o jis, kaip žinia, stiprina imunines ląsteles.

Naudingas jūsų akims. Pasak mokslininkų, moliūguose esantis beta karotinas, gali padėti jums išlaikyti puikų regėjimą.

Turi teigiamos įtakos jūsų odos sveikatai. Moliūguose esantys antioksidantai yra labai svarbūs odos sveikatai. Tai vėlgi tas pats beta karotinas ir vitaminai C ir E. Ypatingai beta karotinas gali apsaugoti jūsų odą nuo žalingų ultravioletinių saulės spindulių. Jis taip pat gali padėti pagerinti bendrą odos išvaizdą ir tekstūrą. Vitaminai C ir E dažnai naudojami kaip odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis.

Stiprina jūsų širdį. Kaip ir daugelio vaisių ir daržovių, taip ir moliūgų vartojimas palaiko gerą širdies darbą. Be to, moliūguose yra specifinių maistinių medžiagų, kurios naudingos širdies sveikatai. Tai – pirmiausia kalis, kuris gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį. Be to, moliūguose esančios skaidulos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

Moliūgai žiemai

Pabaigai

Kaip matote, moliūgas tinka ne tik pabaisiukams gaminti ar pavertus jį karieta – į pokylį nudardėti. Juokauju, žinoma. Jūs ir patys puikiai supratote, kad tai nuostabus atradimas kiekvienai šeimininkei, kuri nori savo virtuvėje pagaminti kažką naujo ir netikėto. Juk iš tikro, tokiuose skanėstuose, kaip moliūgų uogienė ar sultys su kitais vaisiais, moliūgas tampa tiesiog neatpažįstamas. Tad sėkmės jums, stebinant savo draugus ir šeimos narius!

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Ramunė Vilėniškienė
Nemažą gyvenimo dalį dirbau pagal įgytą, verslo vadybos specialybę. Tačiau giliai širdyje visada buvau gamtos vaikas, besidomintis augmenija ir rankdarbiais. Visai neseniai įgijau dar vieną, siuvėjos sprecialybę ir su drauge sukūrėme prekinį ženklą "Metro de lino". Čia mes siuvame ir rankomis siuvinėjame lininius drabužius, namų tekstilę ir aksesuarus. Šalia to pradėjau labiau gilintis į augalų pasaulį, sodininkystę ir daržininkystę. Ėmiau rinkti vaistažoles, auginti daržoves ir apie visa tai rašyti. Šiai dienai šios dvi veiklos yra mano pragyvenimo šaltinis. Esu be galo laiminga, kad galiu daryti tai ką myliu. Manau, kad kiekvieno iš mūsų gyvenimo esmė yra surasti savo tikrąjį kelią ir su džiaugsmu eiti juo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *