Auksinis pienas – tai ne tik gardus gėrimas, bet ir tikras sveikatos eliksyras, kuris pastaraisiais metais užkariavo tiek sveikatos entuziastų, tiek gurmanų širdis. Šis ryškiai geltonas, aromatingas gėrimas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra ciberžolė, garsėja savo nauda organizmui – nuo imuninės sistemos stiprinimo iki pagalbos sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Papildytas cinamonu, imbieru ir kitais prieskoniais, auksinis pienas tampa ne tik sveiku, bet ir maloniu ritualu šaltuoju metų laiku. Šiame straipsnyje sužinosite rasite paprastus receptus, kaip jį pasigaminti.
Ieškodami auksinio pieno recepto, rasite ne vieną jo pavadinimą. Dar jis vadinamas ciberžolės pienu ar Haldi ka Doodh ir yra gaminamas iš ciberžolės ir pieno. Į modernesnes auksinio pieno versijas dedama visko – nuo klevų sirupo iki avižų pieno, todėl pateiksime jums dvi versijas: klasikinę ir veganišką.
Klasikinis auksinis pienas
Dviems puodeliams paruošti jums prireiks:
- 2 puodelių pieno
- 1 a. š. ciberžolės
- ½ a. š. cinamono
- 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- ¼ a. š. malto imbiero
- 1 žiupsnelio kajeno pipirų (nebūtina)
- 1 a. š. medaus (arba klevų sirupo, nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Visus ingredientus, išskyrus kajeno pipirus, jei naudojate, sudėkite į virtuvinį kombainą ir išplakite iki vientisos masės.
- Gautą gėrimą supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite 3-5 min., kol pienas sušils, tačiau neužvirs.
- Pašildžius, nuimkite nuo ugnies, įmaišykite žiupsnelį juodųjų pipirų ir kajeno pipirų (jei naudojate) ir mėgaukitės šilumą teikiančiu gėrimu.
Veganiškas auksinis pienas
Dviems puodeliams paruošti jums prireiks:
- 1 ½ puodelio lengvo kokosų pieno (arba kito pasirinkto augalinio pieno)
- 1½ puodelio nesaldinto migdolų pieno
- 1 ½ a. š. maltos ciberžolės
- 1/4 a. š. malto imbiero (arba 1 a. š. šviežiai tarkuoto imbiero)
- 1 nesmulkinto cinamono lazdelės (arba 1/4 a. š. malto cinamono)
- 1 v. š. kokosų aliejaus (nebūtina)
- 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- pasirinkto saldiklio (pvz., klevų sirupo, kokosų cukraus arba stevijos pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Į nedidelį puodą supilkite kokosų pieną, migdolų pieną, suberkite ciberžolę, imbierą, cinamoną, kokosų aliejų (nebūtina), juoduosius pipirus ir pasirinktą saldiklį.
- Gerai išmaišykite ar suplakite, naudodami blenderį. Gautą gėrimą pašildykite ant vidutinės ugnies, apie 4 min. Neleiskite užvirti ir nuolat maišykite.
- Išjungę ugnį, paragaukite. Galite įpilti daugiau saldiklio, pridėti daugiau ciberžolės ar imbiero, jei norisi intensyvesnio prieskonių skonio.
- Patiekite iš karto, padalydami į dvi stiklines ir palikdami cinamono lazdelę. Geriausia išgerti, kai auksinis pienas yra šviežias, tačiau likučius galima laikyti uždengtus šaldytuve 2-3 dienas.
Patarimai:
- Jeigu naudojate šviežią imbierą, patiekdami auksinį pieną naudokite smulkų sietelį, kad imbierą būtų galima perkošti.
- Jeigu nenaudojate kokoso aliejaus, apsvarstykite galimybę naudoti pakankamo riebumo kokosų pieną.
Šaltiniai:
https://wellnessmama.com/recipes/turmeric-tea
https://minimalistbaker.com/5-minute-vegan-golden-milk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.