Skip to content

Bulvių patiekalai – skaniai ir lengvai. Išbandykite 6 gardžius bulvinius receptus

Bulvių patiekalai - 6 gardūs receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Tikriausiai daugelis pritars, jog bulvė yra viena populiariausių lietuvių daržovė. Bulvių patiekalai tikrai dažnai puikuojasi ant mūsų stalo: nuo bulvinių blynų iki cepelinų. Jau mūsų protėviai gamindavo įvairiausius patiekalus su bulvėmis ir vis sugalvodavo naujų receptų, kurie ir dabar labai dažnai gaminami kiekvieno namuose. Tad šiais laikais būtų sunku įsivaizduoti  lietuvišką virtuvę be bulvinių patiekalų. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais patiekalais iš bulvių, kuriuos galima gaminti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje.

Bulvių patiekalai keptuvėje

Keptuvėje galite pagaminti puikius ir greitus patiekalus iš bulvių, kurie tiks sotiems pietums, tad dalinamės keletu receptų, kuriuos galėsite išmėginti ir jūs.

Bulvių patiekalai - tarkuotos bulvės keptuvėje

Tarkuotų bulvių plokštainis, keptas keptuvėje

Jei norite kugelio, tačiau neturite laiko jo gaminti orkaitėje, siūlome išbandyti jį pasigaminti keptuvėje. Labai gardus ir greitais paruošiamas patiekalas, kai norisi greitų pietų. Be to, į patiekalą tinka įmaišyti kepintos mėsos ar grybų gabalėlių.

Ingredientai:

  • 500 g bulvių
  • 0.5 svogūno, vidutinio dydžio
  • 1 kiaušinio
  • 3 v.š. aliejaus, kepimui
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Žalias bulves sutakuokite stambia burokine tarka. Jeigu tarkuojant bulves dubenyje atsiskiria skysčio, jį atsargiai nupilkite.
  2. Į bulves smulkia tarka įtarkuokite svogūną. Į tarkius įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite apie porą šaukštų aliejaus, sudėkite bulvių masę, mentele suplokite į blyną, keletą minučių pakepkite be dangčio, o po to pridenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies kepkite apie 10-20 minučių. Tikslus kepimo laikas labai priklausys nuo keptuvės dydžio ir apkepo storio. Paprastai reikėtų kepti kol apačia gražiai apskrunda, o viršus irgi šiek tiek pakeičia spalvą.
  4. Atsargiai mentele apverskite (verčiant į keptuvę dar įpilkite šiek tiek aliejaus) ir gražiai apkepkite kitą pusę, kol susidarys traški plutelė.
  5. Skanu tiekti su kumpio gabalėliais, grietine arba jogurto-varškės-česnako padažu.
Bulvių patiekalai - troškintos bulvės

Keptuvėje troškintos bulvės kreminiame sūrio padaže

Tai bulvių ir švelnių padažų mėgėjams subalansuotas patiekalas, kurį paruošite greitai ir nesudėtingai. Jis tiks tiek vienas gardiems pietums, tiek patiekti kaip garnyrą prie paukštienos ar mėsos patiekalų.

Ingredientai:

  • 750 g bulvių, labiausiai tinka mažos jaunos bulvės
  • 240 ml vištienos sultinio
  • 200 ml grietinėlės, 30 % riebumo
  • 60 g sviesto
  • 50 g kietojo sūrio 
  • 2 v.š. kvietinių miltų
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. itališkų žolelių arba provanso žolelių
  • 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves labai gerai nuplaukite.
  2. Į puodą pilkite vandens, berkite druskos ir užvirkite. Tuomet sumažinkite kaitrą, sudėkite bulves ir virkite apie 13 minučių iki kol bus minkštos. Svarbu nepervirti, nes kitaip jos neišlaikys savo formos.
  3. Kol bulvės verda, pagaminkite padažą. Česnakus susmulkinkite. Į gilesnę keptuvę dėkite sviestą ir ištirpinkite, sudėkite česnaką ir pakepkite apie 30 sekundžių, tuomet berkite miltus ir apie minutę pakepkite nuolat maišant. Pilkite vištienos sultinį ir nuolat maišykite iki vientisos masės. Patogiausia tai daryti konditerine šluotele. Padažas turi pradėti tirštėti.
  4. Į keptuvę supilkite grietinėlę, berkite sūrį, pipirus, itališkas žoleles, jei trūksta, dar įberkite druskos ir maišant pakaitinkite iki kol sūris ištirps ir padažas sutirštės. Jei padažas atrodo per daug tirštas, įpilkite šlakelį sultinio.
  5. Išgriebkite bulves ir sudėkite į keptuvę su padažu, permaišykite, kad visos bulvytės pasidengtų padažu.

Bulvių patiekalai kepti orkaitėje

Atėjus šaltiems orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad tam puikiai tinka orkaitėje kepti bulvių patiekalai, tiek vien iš bulvių, tiek bulvių ir mėsos ar faršo patiekalai.

Bulvių patiekalai - bulviniai vėdarai

Bulviniai vėdarai

Tradicinės lietuvių virtuvės pasididžiavimas – bulviniai vėdarai. Senoviškas patiekalas neretai pavadinamas gurmanišku, kadangi ne kiekvienas išdrįsta jo paragauti.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 0.5 pakelio kiaulių žarnų  (2,5 metro)
  • 250 ml pieno
  • 150 g rūkytų lašinių
  • 1 svogūno, vidutinio dydžio
  • 1 lauro lapo
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Žarnas pamerkite į vandenį ir kelis kartus perplaukite. 2-3 valandas pamirkykite vandenyje, kad nebūtų sūrios.
  2. Lašinukus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite kartu su lašinukais.
  3. Bulvės nuskuskite ir sutarkuokite, pieną užvirinkite ir juo užpilkite tarkius. Pieno kiekį reguliuokite pagal tai ar norite kietesnių, ar minkštesnių vėdarų. Į tarkius supilkite beveik visus riebalus, atsiradusius nuo kepintų svogūnų su spirgučiais. Galite pilti su lašinukais arba be jų. Įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir tarp rankų sutrintą lauro lapą.
  4. Nuo išmirkusių žarnų nupilkite vandenį, visas žarnas patieskite ant darbo stalo ir ant medinio pagaliuko užnerkite vieną žarnos galą arba užriškite.
  5. Šaukštu sukrėskite dalį bulvių masės į žarną. Taip prikimškite visus 2,5 metro žarnos. Įdaro prisikemša ne pilnos žarnos, nes kepant bulvių tarkis plečiasi ir žarnos gali suplyšti. Prikimštų žarnų galus užriškite.
  6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir apšlakstykite 1-2 šaukštais riebalų, likusiais nuo spirgučių.
  7. Žarnas dėkite į kepimo formą. Kepkite 200 °C laipsnių orkaitėje apie 50-60 minučių. Po 5-8 minučių kepimo, kai vėdarai išsipučia, žarnas subadykite mediniu pagaliuku. Jau iškeptus vėdarus supjaustykite gabaliukais ir apipilkite pašildytais spirgučiais. Patiekite su grietine.
Bulvių patiekalai - faršu įdarytos bulvės

Orkaitėje keptos bulvės, įdarytos faršu

Gardus ir lengvas patiekalas, kurio įdarui galite naudoti tiek paukštienos, tik kitos mėsos faršą, be to įdarą galite keisti keptais grybais ar daržovėmis.

Ingredientai:

  • 8 bulvių, didelių
  • 300 g kiaulienos faršo
  • 1 svogūno, vidutinio dydžio
  • 1 kiaušinio
  • druskos, pipirų, norimų prieskonių, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves nulupkite, perpjaukite per vidurį ir išskobkite vidų.
  2. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, prieskoniais, smulkintu svogūnu.
  3. Išskobtas bulvių puseles pabarstykite prieskoniais ir paruoštu mėsos įdaru prikimškite jas.
  4. Taip paruoštas bulves sudėkite į riebalais pateptą kepimo formą, pridenkite folija ir kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Bulvių patiekalai su varške

Kai nesinori mėsos, bet norisi sotaus maisto, galite pasigaminti puikių patiekalų iš bulvių ir varškės. Tai išties puikus derinys, kuris tik jūsų kasdieniam stalui.

Bulvių patiekalai - bulvių ir varškės kukuliai

Šilkiniai bulvių ir varškės kukuliai

Šilkinio švelnumo bulvių ir varškės kukuliai, kurie patieks tiek dideliems, tiek mažiems.

Ingredientai:

  • 6 bulvių, vidutinio dydžio, virtų su lupena
  • 180 g varškės
  • 1 kiaušinio
  • 30 g špinatų 
  • 3 v.š. bulvių krakmolo
  • 2 v.š. kvietinių miltų
  • 0.5 a.š. druskos

Padažui:

  • 190 ml grietinėlės, 30 % riebumo
  • 150 g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite, sutrinkite bulvių grūstuvu.
  2. Į dubenį su bulvėmis sudėkite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą ir miltus. Pagardinkite druska. Visus produktus gerai išmaišykite.
  3. Suberkite smulkiai kapotus špinatus ir dar kartą permaišykite.
  4. Imkite po šaukštą masės ir formuokite apvalius kukulius.
  5. Kukuliukus virkite pasūdytame vandenyje. Dėkite į jau verdantį vandenį, virkite dalimis – vienu kartu puode virkite tiek kukuliukų, kad jie turėtų erdvės ir nesiliestų. Kukuliukams iškilus į vandens paviršių, virkite dar 5 minutes, tuomet išgriebkite.
  6. Padažui keptuvėje pakepinkite nedideliais gabalėliais supjaustytą šoninę, svogūną ir smulkiai kapotus česnakus, kol šoninė apskrus ir svogūnai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Supilkite grietinėlę ir pakaitinkite, kol užvirs.
  8. Virtus kukuliukus patiekite su dar karštu šoninės padažu.
Bulvių patiekalai - varškėčiai su bulvėmis

Varškėčiai su bulvėmis

Ar esate gaminę varškėčius su bulvėmis? Jei ne, tuomet rekomenduojame juos išbandyti. Bulvių beveik nesijaučia, o varškėčiai iškepa labai purūs. Taip pat šis patiekalas labai tiks, jei turite nesunaudotų virtų bulvių likučių ar vakarykštės bulvių košės.

Ingredientai:

  • 5 bulvių (virtų)
  • 300 g varškės
  • 150 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 2 v.š. cukraus
  • žiupsnelio druskos          
  • lydyto sviesto, kepimui

Gaminimas:

  1. Virtas bulvės sutrinkite trintuve arba sumalkite mėsmale.
  2. Į bulves sudėkit per sietelį pertintą varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cukrų ir druską.
  3. Tešla gerai išminkykite ir iš jos padarykite vienodo dydžio paplotėlius.
  4. Juos apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame lydytame svieste, kol iš abiejų pusių gražiai pagels. Labai skanu valgyti su grietine. 

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *