Skip to content

Bulvių košė: kaip skaniai ją išvirti ir ką skanaus pasigaminti iš vakarykštės bulvių košės

Bulvių košė: kaip skaniai ją išvirti
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Bulvių košė – puikus garnyras, tinkantis prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, kurį daugelis mėgsta visame pasaulyje. Nenuostabu, kad ši košė puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo. Ją pagaminti nėra sudėtinga, tačiau ir sugadinti taip pat lengva, tad visgi reikėtų žinoti kelis triukus, gardžiai bulvių košei pagaminti. Šiame straipsnyje papasakosime kaip išvirti pačią skaniausią bulvių košę bei ką dar gardaus galima pagaminti su ja.

Patarimai kaip išvirti labai skanią ir šilkinę bulvių košę

Tam, kad išvirtumėte išties gardžią bulvių koše, pateikiame jums svarbiausius aspektus, į ką būtinai reikėtų atsižvelgti.

Bulvių pasirinkimas

Norint išvirti gardžią bulvių košę, svarbu pasirinkti ir tinkamas bulves. Košei tinka beveik visos Lietuvoje auginamos bulvių rūšys, kadangi jose yra pakankamas krakmolo kiekis. Tačiau nepatariama rinktis ankstyvųjų vasarinių bulvių, jas geriau valgyti netrintas.

Bulvių paruošimas

Bulvių košei geriausia bulves virti su lupena, kadangi jų viduje liks visas krakmolas. Verdant reikėtų pasirinkti maždaug vienodo dydžio bulves, kad visos išvirtų vienu metu, jas gerai nuplauti, o išvirus, prieš trinant košę nulupti. Žinoma, bulves galite virti ir skustas, jei jų dydžiai labai skiriasi, didesnes reikėtų perpjauti, tik svarbu labai nesusmulkinti, kad kuo mažiau virimo metu ištekėtų krakmolo į vandenį.

Kaip virti bulves košei

Paruoštas bulves reikia sudėti į šaltą, pasūdytą vandenį, kad jos virtų tolygiai, kadangi sudėjus į verdantį vandenį bulvės virs netolygiai, išorė išvirs, o viduje liks kietos. Tad užvirus vandeniui su bulvėmis reikėtų ugnį sumažinti ir vis šakute patikrinti ar dar neišvirė. Tikslus laikas priklausys nuo bulvių dydžio ir ar jos verdamos su lupena ar be jos.

Verda bulvės

Skysčio išgarinimas

Išvirus bulvėms, reikia nupilti skystį, kuriame jos virė. Puodą vėl pastatyti ant ugnies ir lengvai pakratant pakaitinti, kol išgaruos skysčio likučiai. Jei liks skysčio, bulvių košė bus lipni ir vandeninga.

Kaip trinama bulvių košė

Išvirtas bulves reikia gerai sugrūsti. Tam labiausiai tinka klasikinis grūstuvas ar net šakutė. Bulvių nerekomenduojama trinti elektriniu trintuvu, kadangi krakmolas ima irti ir košė tampa gliti, lipni, valgant nemaloniai veliasi burnoje.

Kuo gardinama bulvių košė

Bulvių košė gardinama įvairiais pieno produktais – pienu, grietinėle, grietine, sviestu, net pasukomis ar kefyru. Likus keletui minučių iki bulvių virimo pabaigos pasirinktus pieno produktus rekomenduojama pakaitinti, nes karštas mišinys greičiau įsigers į bulves, ji bus tolygesnės konsistencijos. Taip pat bulvių košę papildomai galima gardinti česnaku, smulkiai kapotais žalumynais, kietuoju sūriu, druska, pipirais, ciberžole, Pesto padažu. Be to bulvių košę galima maišyti su kitomis virtomis ar garintomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, saliero gumbu, moliūgu, žiediniu kopūstu, brokoliu.

Skani bulvių košė

Skani bulvių košė

Šios bulvių košės receptas pavyks kiekvienam. Ji gaunasi ypatingai kreminės tekstūros, tolygi ir labai gardi, tad rekomenduojame išmėginti ir jums.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 300 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 1 v.š. druskos (arba pagal skonį)
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio baltųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite su lupena, bet jei skubate, galite virti ir luptas. Jei virsite luptas, jas supjaustykite stambiais, vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Bulves sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Pasūdykite druska.
  3. Puodą uždenkite, užvirinkite ant didesnės ugnies, o tada ugnį sumažinkite ir uždengtas bulves virkite tol, kol įsmeigus šakutę į bulvės vidurį lengvai susmigs. Perpjautos bulvės įprastai išverda per 20-30 min. nuo užvirimo, jei bulvių nesupjaustysite, jos virs ilgiau.
  4. Bulvėms beveik išvirus, prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną (jeigu dalį pieno pakeisite grietinėle, bulvių košė bus labiau kreminė), sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
  5. Bulvėms išvirus nuo jų nupilkite vandenį. Tada puodą su bulvėmis vėl padėkite ant ugnies ir neuždengę pakaitinkite dar apie minutę, kol nugaruos likęs skystis. Bulves sugrūskite bulvių grūstuve.
  6. Karštą pieną supilkite ant sugrūstų bulvių. Pagardinkite pipirais, jei reikia – dar trupučiu druskos, kitais norimais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir tiekite.

Patiekalai iš vakarykštės bulvių košės

Bulvių košę galima valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir iš jos ruošti įvairius patiekalus. Tad, jei išsivirėte per daug bulvių košės, jos vakarykščius likučius puikiai galite sunaudoti kitiems patiekalams.

Bulvių košė

Bulvių košės kepsneliai su šaltai rūkyta šonine ir sūriu

Gamint pagal šį receptą galėsite sunaudoti bulvių košės likučius. Paprastai pagaminamas patiekalas, kuriam galite naudoti ir kitus priedus –  įvairią mėsą, grybus, daržoves, sūrius.

Ingredientai:

  • 10 v.š. bulvių košės (ar trintų virtų bulvių)
  • 50 g šaltai rūkytos šoninės
  • 50 g sūrio
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 v.š. kukurūzų miltų
  • 0,5 a.š. kmynų   
  • Druskos, pipirų, pagal skonį         
  • Aliejaus, pagal poreikį, kepimui

Gaminimas:

  1. Šoninę supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  2. Į dubenį dėkite bulvių košę, šoninę, tarkuotą sūrį, kiaušinio trynį, druską, pipirus ir kmynus. Viską gerai išmaišykite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus.
  4. Rankomis suformuokite norimo dydžio kepsnelius, apvoliokite miltuose ir kepkite vis pavartydami ir gražiai apkepdami iš abiejų pusių.
  5. Skanu tiekti su grietine ar graikišku jogurtu ir šviežiomis daržovėmis.
Kepsneliai iš bulvių košės

Mėsos ir bulvių košės apkepas

Šiam patiekalui galite naudoti tiek maltą mėsą, tiek troškintą pjaustytą mažais gabalėliais. Taip pat į mėsą galite dėti įvairių daržovių – saliero, paprikos, moliūgo, cukinijos, špinatų.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 450 g maltos jautienos
  • 4 morkų, vidutinio dydžio
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 1 svogūno, vidutinio dydžio
  • 8 v.š. sūrio, tarkuoto
  • 4 v.š. pomidorų padažo
  • 2 v.š. sviesto
  • 1 v.š. aliejaus
  • 2 skiltelių česnako          
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Sugrūskite su šaukštu sviesto, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su 3 šaukštais tarkuoto sūrio.
  2. Nuskuskite morkas, supjaustykite griežinėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir sugrūskite.
  3. Šaldytus žirnelius suberkite į kiaurasamtį ir perskalaukite šaltu vandeniu, kad atitirptų.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, kepkite smulkintus svogūnus, kol suminkštės, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol gražiai apskrus. Į keptuvę įpilkite stiklinę vandens, įmaišykite pomidorų padažą, trintus česnakus, pasūdykite jei reikia, pagardinkite pipirais ir pakaitinkite dar keletą minučių.
  5. Į gilesnio kepimo indo dugną paskleiskite paruoštą mėsos padažą, ant viršaus tolygiai berkite žirnelius, grūstas morkas ir grūstas bulves. Šaukštą sviesto padalinkite mažais gabaliukais ir išdėliokite ant bulvių, tada viską apiberkite likusiu tarkuotu sūriu.
  6. Pašaukite į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol viršus gražiai pagels.
Bulvių košės vafliai

Bulvių košės vafliai

Ar kada nors esate bandę gaminti blynus ar vaflius iš bulvių košės? Jei dar neteko, tuomet rekomenduojame išbandyti šį greitai pagaminamą ir labai gardų patiekalą.

Ingredientai:

  • 200 g bulvių košės
  • 2 kiaušinių
  • 100 g sūrio, tarkuoto
  • 50 g sviesto
  • 3 v.š. miltų
  • Saujos petražolių             
  • Saujos svogūnų laiškų
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Į bulvių košę įmuškite 2 kiaušinius, sudėkite tarkuotą sūrį, ištirpintą sviestą, suberkite miltus, prieskonius, smulkintus žalumynus ir gerai išmaišykite.
  2. Į įkaitintą vaflinę dėkite po šaukštą masės ir kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Jei neturite vaflinės, galite kepti ir keptuvėje ar orkaitėje.
  3. Skanu tiekti su grietine ar graikiško jogurto ir žalumynų padažu.

Šaltiniai:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftover-mashed-potato-recipes
https://www.tastingtable.com/1390667/tips-you-need-best-mashed-potatoes/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *