Skip to content

Išskirtiniai Velykų patiekalai: 3 receptai, kurie paįvairins šventinį stalą

Velykų patiekalai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šventės ir jų tradicijos yra svarbus kultūrinis elementas daugelyje pasaulio šalių, o Velykos žinomos ir kaip pavasario šventė, viena iš labiausiai laukiamų ir mylimų švenčių tiek Lietuvoje, tiek daugelyje kitų kultūrų. Velykos, kurios švenčiamos įvairiais būdais ir tradicijomis visame pasaulyje, neatsiejamos nuo skanių, šiltų patiekalų, kurie žavi ne tik skoniu, bet ir suteikia šventišką atmosferą šeimos ir draugų rate. Viena iš pagrindinių Velykų tradicijų yra bendras valgymas su artimaisiais. Tai yra puiki galimybė susirinkti prie stalo ir mėgautis įvairiais patiekalais, kuriuos gaminame ypatingai šiai šventei. Nepaisant to, kad kiekviena šalis turi savas tradicijas, yra keli Velykų patiekalai, kurie yra būtini šventiniam stalui.

Nors ši šventė neatsiejama nuo margučių, tačiau straipsnyje pasidalinsime svarbiausiais ir gardžiais velykinio stalo patiekalų receptais.

Velykų receptai

Svarbiausias Velykų akcentas – kiaušiniai

Kiaušiniai, o ypač margučiai, tai atgimimo ir naujo gyvenimo simbolis, todėl jie yra neatsiejama Velykų šventės dalis. Juk kokios Velykos be nuostabiai atrodančių margučių ant stalo. Tačiau kiaušinius galima patiekti ir įdomiau, pavyzdžiui ruošti įdarytus kiaušinius, gaminti salotas su virtais kiaušiniais ar ruošti įvairias užtepėles. Tad norime pasidalinti gardžiu užtepėlės su kiaušiniais receptu, kuris ne tik papuoš šventinį stalą, bet bus puikus būdas sunaudoti virtus kiaušinius, jei per Velykas paruošite per daug margučių.

Kiaušinių užtepėlė

Vieno kąsnio sumuštiniai su kiaušinių, lašišos ir alyvuogių užtepėle

Šią užtepėlę tikrai paprasta pagaminti, o skonis nuostabus. Be to, pagamintą užtepėlę galima panaudoti ne tik sumuštiniams, bet ir įdaryti tešlos krepšelius ar tiesiog valgyti su šviežiomis daržovėmis.

Jums reikės:

  • 3 kiaušinių, kietai virtų
  • 2 v.š. majonezo
  • 40 g raudonojo svogūno
  • 30 g sūdytos lašišos filė
  • 6 juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • 3 v.š. vandens
  • 1 a.š. aliejaus
  • druskos, cukraus, pagal skonį
  • patiekimui juodos duonos, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasiruošiame svogūnus: svogūną nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite kuo siauresnėmis juostelėmis.
  2. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir vis pamaišant pakepinkite apie 5 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Pilkite vandenį ir toliau vis pamaišant troškinkite dar 5 minutes (kol išgaruos vanduo ir svogūnai dar labiau suminkštės), jei vanduo išgaruotų greičiau, įpilkite dar šiek tiek, jei po 5 minučių vandens dar bus – dar patroškinkite. Berkite cukrų, druską, vis pamaišant pakepinkite dar 5 minutes. Svogūnus palikite atvėsti.
  3. Kietai virtus kiaušinius smulkiai sutarkuokite.
  4. Kuo smulkiau supjaustykite alyvuoges ir lašišą. Sudėkite prie kiaušinių.
  5. Dėkite atvėsusius svogūnus, majonezą ir viską išmaišykite.
  6. Paruoštą užtepėlę tepkite ant duonos, skaniau, jei ji šiek tiek pakepinta. Sumuštinukus galima papuošti lašišos gabalėliais ir žalumynais.
Pagrindinis Velykų patiekalas

Pagrindinis Velykų patiekalas – šventinė mėsa

Velykų patiekalai neatsiejami nuo šventiškai paruoštos mėsos – dažniausiai gaminami iš jautienos arba ėrienos. Keptos mėsos skonis ir aromatas pripildo namus šventine atmosfera. Dažniausiai Velykoms ruošiami kepsniai, įvairūs suktinukai ar gardūs troškiniai, kurių kvapas tiesiog kviečia švęsti. Šių metų Velykų šventei siūlome išbandyti jautienos suktinukus.

Jautienos suktinukai su bulvių koše ir troškintomis morkomis

Išskirtinis patiekalas, kuris atskleidžia nuostabius skonius, tikrai paįvairins šventinį stalą ir nustebins tiek mažus, tiek didelius.

Suktinukams reikės:

  • 700 g brandintų jautienos kepsnių
  • 250 ml jautienos sultinio troškinimui
  • 2 raugintų agurkų nedidelių
  • 1 svogūno, didesnio
  • 4 a.š. grūdėtųjų garstyčių
  • 1 v.š. miltų
  • 20 g džiovintų baravykų
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • alyvuogių aliejaus kepimui

Troškintoms morkoms:

  • 1 kg morkų
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 50 g sviesto
  • 200 ml sultinio arba vandens
  • 2 a.š. cukraus
  • 1 a.š. druskos

Bulvių košei:

  • 1 kg bulvių
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 50 g sviesto
  • pieno (pagal norimą košės konsistenciją)
  • druskos ir tarkuotų muskato riešutų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Suktinukams mėsą iš šaldytuvo išimkite valandą iki gaminimo, kad spėtų sušilti iki kambario temperatūros.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, o raugintus agurkus išilgai į 4 dalis.
  3. Mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais pipirais. Kiekvieną mėsos gabalėlį įsukite į maistinę plėvelę ir padaužykite kočėlu, kol mėsa suplonės tiek, kad ją bus galima lengvai susukti.
  4. Vieną mėsos gabalo pusę ištepkite grūdėtomis garstyčiomis, per vidurį dėkite kelis griežinėlius rauginto agurko ir pjaustyto svogūno.
  5. Mėsą su įdaru susukite į suktinukus, o kad jie tvirčiau laikytųsi susmaigstykite mediniais dantų krapštukais.
  6. Susuktus ir susmaigstytus mėsos suktinukus apvoliokite miltuose ir pakepkite keptuvėje ant aliejaus. Apkeptus mėsos suktinukus sudėkite į puodą ar troškintuvą, užpilkite sultiniu, sudėkite saują džiovintų grybų, uždenkite puodo dangtį ir troškinkite ant žemos temperatūros apie 15 minučių.
  7. Kol suktinukai troškinasi, paruoškite troškintas morkas. Jas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.
  8. Puode ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite pjaustytas morkas, berkite cukrų ir druską, maišydami kepinkite apie 5 minutes.
  9. Ant apkepusių morkų supilkite sultinį ir lėtai troškinkite, kol skystis beveik nugaruos, o morkos suminkštės. Tai turėtų užtrukti apie 10 minučių. Į troškinimo pabaigą, kol dar bus likę skysčio, suberkite šaldytus žirnelius, išmaišykite, užvirkite, o po kelių minučių nukelkite nuo kaitros.
  10. Bulvių košę ruoškite, kaip įprastai, tik į pačią bulvių virimo pabaigą suberkite šaldytus žirnelius.
  11. Ištroškintus suktinukus išimkite iš puodo, išimkite iš jų visus smeigtukus ir kiekvieną suktinuką perpjaukite pusiau. Suktinukus patiekite gražiai išdėlioję ant bulvių košės. Nuo suktinukų troškinimo atlikusį sultinį su džiovintais grybais sutrinkite elektriniu smulkintuvu į skystą padažą, juo apšlakstykite bulvių košę su jautienos suktinukais. Troškintas morkas su žirneliais patiekite šalia.
Velykų patiekalai

Desertai Velykų stalui

Kokios šventės be gardžių desertų. Ant šventinio stalo dažnai puikuojasi velykiniai keksai, morkų pyragas ar tradicinė Velykų boba. Tačiau šį kartą dalinamės greitai pagaminamų ir šventiškai atrodančiu morkų sausainių receptu.

Sviestiniai morkų sausainiai

Šie sausainiai ne tik šventiškai atrodo, bet ir jiems pagaminti reikia mažiau cukraus, kadangi morkos suteikia saldumo. Kad sausainiai atrodytų šventiškiau, galima naudoti zuikių ar kiaušinių sausainių formeles.

Jums reikės:

  • 225 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 175 g viso grūdo miltų, galima keisti įprastais kvietiniais
  • 150 g morkų (1 vidutinio dydžio)
  • 75 g rudojo cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cinamono, kvapiųjų pipirų
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • mažų zefyriukų ar šokolado papuošimui

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C bei pasiruoškite pora skardų sausainiams – įtieskite kepimo popierių.
  2. Sviestą (geriau kambario temperatūros) supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  3. Morką nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
  4. Miltus, cukrų, cinamoną, kvapiuosius pipirus ir druską gerai išmaišykite (galima maišyti ir virtuviniame kombaine) ir sudėkite į šį mišinį sviestą. Lengviausia būtų toliau naudoti virtuvinį kombainą ar maišyklę ir maišyti, kol masė pasidarys panaši į trupinius, tačiau viską atlikti galima ir rankomis.
  5. Tuomet sudėkite tarkuotą morką ir vanilės ekstraktą ir dar maišykite, kol trupiniai ims vis labiau sulipti.
  6. Išimkite masę ir rankomis suformuokite tešlos rutulį. Tuomet iškočiokite apie pusės centimetro storio lakštus ir išpjaukite norimos formos sausainius.
  7. Kepkite 10–12 minučių arba kol ims švelniai ruduoti.
  8. Ištraukę sausainius iš orkaitės, kol jie dar skardoje ir yra karšti, pridėkite po perpjautą zefyriuką-uodegytę – nupjauta dalimi į apačią, kad nuo karščio zefyras priliptų prie sausainio.
  9. Po 5 minučių jau galima išimti sausainius vėsti. Pilnai atvėsus sausainiams galima nupiešti po akytę šokolado lašeliu. Jei ruošiate kitokios formos sausainius, tuomet galima juos papuošti tirpintu šokoladu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *