Skip to content

Pasifloros – egzotinis vaisius iš tropinių kraštų. Ką skanaus galima iš jų pasigaminti?

Pasifloros
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pasifloros – atogrąžų vaisiai, kurie yra ne tik skanūs, bet ir labai maistingi. Dėl unikalios išvaizdos ir intensyvaus skonio jos dažnai vadinamos „aistros vaisiumi“. Šiame straipsnyje aptarsime pasiflorų išvaizdą, skonį, jų naudą bei pasidalinsime keliais gardžiais receptais.

Pasifloros išvaizda ir skonis

Pasiflorų vaisiai auga ant vijoklinių pasiflorų vynmedžių tropiniuose kraštuose, pavyzdžiui, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Havajuose. Pasiflorų vaisius yra mažas, kiaušinio formos, su geltona arba violetine odele. Kartais jas galima supainioti su maža citrina ar slyva, kol perpjauname per pusę. Perpjovus pasiflorą atsiveria ryškiai geltonas, taškuotas vidus su į želė panašiu, sėklų pripildytu minkštimu.

Šviežios pasifloros gana rūgščios, primena citrusinius vaisius su meliono, ananaso ar kivio natomis. Kai vaisiai sunoksta, jie tampa vis saldesni. Valgyti galima tik vaisių minkštimą ir sėklas, kadangi odelė yra karti ir nemalonaus skonio bei turi kenksmingų medžiagų.

Pasifloros

Pasifloros maistingumas

Šie egzotiniai vaisiai ne tik skanūs, bet ir pasižymi puikiomis, sveikatai naudingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminų ir mineralų gausa.

100 gramų pasiflorų yra:

  • 97 kcal
  • 2,2 g baltymų
  • 0,7 g riebalų
  • 23 g angliavandenių
  • 10 g skaidulų
  • 30 mg vitamino C
  • 64 mcg vitamino A
  • 1,6 mg geležies
  • 29 mg magnio
  • 348 mg magnio
  • 68 mg fosforo

Pasifloros nauda sveikatai

Vitaminas C. Pasifloroje gausu šio antioksidanto, reikalingo kraujagyslių, kremzlių, raumenų veiklai palaikyti bei kolageno gamybai, kuris stabdo odos senėjimo procesus. Vitaminas C taip pat mažina organizmo uždegimus ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Gaunant pakankamai vitamino C, sumažėja rizika susirgti peršalimo ligomis ir tam tikromis vėžio formomis.

Vitaminas A. Pasiflorų minkštime ir traškiose jų sėklose yra 8 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Jis svarbus akių sveikatai palaikyti, ląstelių gamybai, reprodukcijai bei gerai imuninei sistemai.

Skaidulos. Dėl pasiflorose esančio didelio skaidulų kiekio, gerėja virškinimo sistemos veikla bei išlaikomas ilgesnis sotumo jausmas. Be to, skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, diabeto bei širdies ligų atsiradimo riziką.

Maistinės medžiagos. Šiuose vaisiuose gausu kalcio, magnio, fosforo, kalio ir folio rūgšties. Jie svarbūs inkstų, nervų sistemos, raumenų, širdies ritmo tinkamai veiklai palaikyti.

Pasifloros maistinė vertė

Kam vengti pasiflorų?

Paprastai pasiflorų vaisius valgyti yra saugu ir naudinga, tačiau kai kurie žmonės jiems yra alergiški, ypač turintys alergiją lateksui.  

Pasiflorų minkštime taip pat yra toksino, vadinamo cianogeniniu glikozidu. Šis elementas dideliais kiekiais gali sukelti apsinuodijimą cianidu. Daugiausia jo yra labai jaunuose, neprinokusiuose vaisiuose, kai vaisiai prinoksta, juos valgyti saugu.

Aistros vaisius

Kaip išsirinkti ir kur panaudoti pasiflorų vaisius?

Kaip išsirinkti? Ieškokite pasiflorų, kurios yra sunkios, su stora odele. Daugelis mano, kad raukšlėta odelė reiškia, jog pasifloros prinokusios, tačiau tai mitas. Susiraukšlėjusi odelė reiškia, kad vaisius džiūsta.

Kaip valyti? Nors žievelė nevalgoma, visada patartina ją gerai nuplauti. Priešingu atveju, pjaunant žievelę, į vaisiaus minkštimą galima pernešti kenksmingas medžiagas.

Kaip supjaustyti? Pasiflorų lupti nereikia, tiesiog perpjaukite per pusę ir išskobkite minkštimą su sėklomis.

Kaip laikyti? Vėsiuoju laikotarpiu pasiflorą galima laikyti kambario temperatūroje. Kai lauke karšta, jas geriau laikyti šaldytuve, taip jos išsilaikys nuo 2 iki 3 savaičių. Taip pat, išskobtą minkštimą galima ir užšaldyti.

Kaip valgyti? Dažniausiai pasifloros valgomos šviežios, tačiau su jomis galima:

  • Gardinti jogurtą
  • Gaminti padažus
  • Maišyti į vaisių kokteilius
  • Gaminti iš jų sultis
  • Gaminti desertus: ledus, saldainius, pyragus
  • Padažu gardinti žuvies ar mėsos patiekalus
  • Gaminti želė

Pasiflorų ir mangų padažas

Šis padažas greitai pagaminamas, jis puikiai dera su paukštienos ar žuvies patiekalais.

Ingredientai:

  • 0,5 mango
  • 2 pasiflorų
  • 15 g kokosų aliejaus
  • 10 g žaliosios citrinos sulčių
  • 5 g mėtų lapelių
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Į virtuvinį maišytuvą sudėkite pjaustytą mangą, įspauskite žaliosios citrinos sulčių.
  2. Išimkite pasiflorų minkštimą ir jį kartu įdėkite į maišytuvą.
  3. Sudėkite mėtų lapelius, druską, įpilkite aliejaus.
  4. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
Pasiflorų ir mangų padažas

Panakota su pasifloromis

Ypatingai gaivus ir gardus desertas, kuriame vienu metu atsiskleidžia ir saldumas, ir rūgštumas, o pagaminti prireiks vos kelių ingredientų.

Ingredientai:

  • 250 ml kokosų gėrimo (24 % riebumo)
  • 2 pasiflorų
  • 50 ml vandens
  • 15 g medaus
  • 6 g želatinos

Gaminimas:

  1. Želatiną užpilkite vandeniu. Po 10–15 min. (jei želatina išbrinko) pakaitinkite, kol želatina ištirps. Supilkite kokosų gėrimą ir išmaišykite.
  2. Įpilkite medaus. Išmaišykite ir palikite kambario temperatūroje, kad atvėstų.
  3. Atvėsusį mišinį supilkite į neaukštą formelę arba stiklinę ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
  4. Išimkite pasiflorų minkštimą ir uždėkite ant sustingusios panakotos.
Panakota su pasifloromis

Kalakutienos iešmeliai su pasiflorų padažu

Labai sultingas ir pilnas skonių patiekalas, kuris puikiai tiks tiek įprastiems pietums, tiek vakarienei ar švenčių stalui.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos filė
  • 200 g ananaso
  • 100 g saujos vyšninių pomidorų
  • 0,5 mango
  • 1 citrinos
  • 1 apelsino
  • 1 pasifloros
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų saldžiarūgščio padažo
  • 20 g alyvuogių aliejaus, marinatu ir kepimui
  • 2 šaukštų sojų padažo
  • 2 šaukštelių sezamų sėklų
  • 5 g šviežio imbiero
  • saujelės mėtų ir bazilikų
  • druskos, juodųjų pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Nulupkite česnako skilteles, imbierą. Smulkiai supjaustykite česnaką ir sutarkuokite imbierą. Pusę česnakų atidėkite.
  2. Įtarkuokite citrinos ir apelsino žievelės. Įberkite sezamų sėklų, druskos, juodųjų pipirų ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite.
  3. Supjaustykite kalakutieną gabaliukais. Dėkite į česnakų ir imbierų marinatą, viską išmaišykite. Palaikykite apie 20–25 minutes.
  4. Pomidorus supjaustykite į dvi dalis (jei naudojate didesnius pomidorus, pjaukite į daugiau dalių), suberkite likusius česnakus.
  5. Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutiniais gabaliukais, be vidurinės šerdies.
  6. Nulupkite mangą ir supjaustykite panašiais gabaliukais kaip ananasą.
  7. Pasiflorą perpjaukite pusiau ir išskobę sumaišykite su saldžiarūgščiu sojų padažu, pagardinkite sezamų sėklomis, įtarkuokite apelsino ir citrinos žievelės, įspauskite šlakelį citrinos ir apelsino sulčių.
  8. Mėtas ir bazilikus sukapokite peiliu.
  9. Suverkite ingredientus ant iešmelių. Galite maišyti ir verti mėsą su vaisiais arba pasirinkti dėti tik kalakutieną, arba tik vaisius.
  10. Į keptuvę pilkite aliejų ir apkepinkite pomidorus su česnakais. Įberkite druskos, juodųjų pipirų. Kai pomidorai pradės lengvai tižti, suberkite juos į puodą kartu su mėtomis ir bazilikais.
  11. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejų, gerai įkaitinkite ir dėkite iešmelius. Apkepkite iš visų pusių, iešmeliai bus iškepę, kai nesimatys rausvos spalvos. Išėmus iešmelius aptepkite paruoštais padažais.
Kalakutienos iešmeliai su pasiflorų padažu
Nuotrauka pnpfreshlivingcom

Bananų duona su pasiflorų glajumi

Įprastą bananų duoną galime paversti gaivesniu desertu, jeigu ją gaminsite su pasifloromis. Ši duonelė puikus būdas sunaudoti pernokusius bananus, ji greitai pagaminama.

Ingredientai:

  • 4 gerai sunokusių bananų
  • 130 g kvietinių miltų
  • 75 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 100 g cukraus pudros
  • 4 pasiflorų
  • 2 kiaušinių
  • 75 g graikinių riešutų
  • 75 g sviesto, kambario temperatūros
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Bananus gerai sutrinkite.
  3. Sviestą, miltus, kepimo miltelius, kiaušinius ir bananus išmaišykite kartu. Įmaišykite riešutus ir šaukštu sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą.
  4. Kepkite apie 1–1,5 val. arba tol, kol įbedus medinį pagaliuką jis bus sausas. 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.
  5. Išimkite pasiflorų minkštimą ir sumaišykite su cukraus pudra, kol gausis tirštas glajus.
  6. Paruoštu glajumi aptepkite iškeptą bananų duoną.
Bananų duona su pasiflorų glajumi
Nuotrauka wwwolivemagazinecom
Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *