Pavasariui įsibėgėjus miškuose sužialiavo meškinis česnakas (Allium ursinum), tad išmanantys jau suskumba pasirinkti šių vertingųjų augalų, kurie pasižymi ne tik ypatingu skoniu, bet ir gausybe naudingų savybių. Žolininkai ragina drąsiai ragauti šių ankstyvųjų pavasario gėrybių, tačiau primena elgtis atsakingai. Pernelyg gausiai skinant meškinius česnakus, galime pakenkti jų natūraliai augimvietei ir ateityje nebeturėti galimybės jais pasimėgauti.
Taigi, gamtos dovanomis mėgaukimės saikingai ir atsakingai, kad ir toliau galėtume jausti pavasario džiaugsmą ir stiprinti savo sveikatą gryname ore ir su gardžiais bei naudingais skanėstais. O jų receptais pasidalinsime šiame straipsnyje.
Meškinis česnakas virtuvėje: kur jį galima panaudoti?
Kaip ir daugelis žalumynų, taip ir meškinis česnakas, yra labai universalus ir jį galima panaudoti gardinant įvairiausius patiekalus.
- Iš meškinio česnako gaminkite Pesto padažą.
- Gardinkite sumuštinius.
- Dėkite į sriubas.
- Gardinkite makaronų, ryžių ar kiaušinių patiekalus bei apkepus.
- Gardinkite mėsos, jūros gėrybių ar žuvies patiekalus.
- Taip tinka dėti į troškinius ar pagardinti keptas daržoves.
- Meškinis česnakas puikiai tinka ir įmaišyti į bulvių košę.
- Juo galite gardinti ir pusryčių košes.
- Meškinis česnakas puikiai tinka salotoms.
- Juo galite gardinti orkaitėje keptas bulves.
Meškinių česnakų sriuba
Meškinių česnakų sriuba – tai puikus būdas pasimėgauti pavasario skoniu ir sustiprinti savo sveikatą. Ši sriuba lengvai paruošiama, o jos skonis nepaliks abejingų! Meškiniai česnakai – puikus pasirinkimas. Jie ne tik suteikia sriubai ypatingą skonį ir aromatą, bet ir pasižymi gausybe naudingų savybių.
Ingredientai:
- 750 ml daržovių sultinio
- 1 saujos meškinių česnakų
- 1 vnt. svogūno, vidutinio dydžio
- 2 v.š. sviesto
- 2 v.š. miltų
- 2 v.š. grietinėlės
- Druskos, pipirų, pagal skonį
- Keleto riekelių mėgstamos duonos (patiekimui)
- Šlakelio alyvuogių aliejaus duonos skrudinimui
Gaminimas:
- Į puodą sudėkite sviestą ir šildykite ant silpnos ugnies. Kai sviestas ištirps, suberkite susmulkintą svogūną ir miltus, kepkite apie 5–7 min., reguliariai maišydami šluotele. Miltai neturi paruduoti.
- Nuolat maišydami lėtai pilkite daržovių sultinį. Kai užvirs, virkite ant silpnos kaitros 5 min.
- Meškinių česnakų lapus nuplaukite šaltu vandeniu, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į puodą su likusiais ingredientais ir troškinkite apie 15 min.
- Gautą masę sutrinkite trintuvu, galite pertrinti ir per sietelį, taip gausite šilkinę sriubą.
- Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paskrudinkite keptuvėje ar orkaitėje.
- Paruoštą sriubą patiekite su skrebučiais.
Meškinio česnako Pesto padažas
Šis Pesto tinka įmaišyti į makaronus, paskaninti sriubas ir troškinius arba patiekti kaip pagardą prie keptų bulvių ar keptos vištienos. Taip pat jį galite naudoti kaip salotų padažą arba keliais šaukšteliais pagardinti mėgstamą sumuštinį. Pagamintas padažas šaldytuve gali išsilaikyti mažiausiai savaitę. Be to, lazdynų riešutus galite pakeisti bet kokiais kitais mėgstamais riešutais, taip pat tinka bet koks sūrus kietasis sūris.
Ingredientai:
- 200 ml alyvuogių aliejaus
- 100 g meškinių česnakų
- 60 g lazdynų riešutų
- 60 g kietojo parmezano sūrio
- 2 v.š. baltojo vyno acto, galima keisti citrinos sultimis
- 0,5 a.š. druskos
Gaminimas:
- Kruopščiai nuplaukite meškinius česnakus, sudėkite į virtuvinį kombainą ir gerai sutrinkite.
- Tuomet sudėkite kietąjį sūrį ir toliau smulkinkite, kad česnako lapeliai dar labiau susmulkėtų.
- Sudėkite lazdyno riešutus, vėl įjunkite virtuvinį kombainą, įpilkite alyvuogių aliejaus ir gerai sutrinkite. Konsistenciją galite reguliuoti aliejaus kiekiu.
- Galiausiai supilkite baltojo vyno actą, berkite druskos ir dar kartą permaišykite.
Lazanija su meškinio česnako padažu
Jei mėgstate lazaniją, bet norite išbadyti kažką naujo, šis receptas kaip tik jums. Kadangi šiai lazanijai nereikia ilgai gaminamo mėsos padažo, tad ją pagaminsite vos per valandą, o skonis bus tiesiog nuostabus.
Ingredientai:
- 6 lazanijos lakštų
- 900 ml pieno
- 150 ml alyvuogių aliejaus
- 125 g mocarelos sūrio
- 90 g meškinių česnakų lapų
- 60 g miltų
- 60 g sviesto
- 50 g parmezano sūrio ar kito kietojo sūrio
- 50 g šviežio baziliko
- 50 g kedro riešutų ir dar šiek tiek apibarstymui
- 1 citrinos (žievelės ir sulčių)
- 1 česnako skiltelės
- 1 a.š. obuolių acto arba citrinos sulčių
- 0,25 a.š. muskato riešuto
- 1 lauro lapo
- Druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kedro riešutus paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje, kol jie taps auksiniai, tada suberkite į smulkintuvą kartu su česnako skiltele. Sutrinkite iki vientisos masės, tada sudėkite parmezano sūrį ir dar kartą sutrinkite. Sudėkite meškinius česnakus ir bazilikus, įpilkite šiek tiek aliejaus ir dar kartą sumalkite. Galiausiai įmaišykite likusį aliejų ir citrinos žievelę, tada pagardinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis. Atidėkite į šalį.
- Baltam padažui švelniai pašildykite pieną keptuvėje su lauro lapu. Į atskirą keptuvę ant vidutinės ugnies dėkite sviestą ir miltus ir kaitindami maišykite, kad susidarytų vientisa masė. Minutę pakaitinkite sviesto masę, tada po truputį pilkite šiltą pieną (lauro lapą išmeskite) ir nuolat plakite iki vientisos masės. Kai supilsite visą pieną, virkite dar 5 minutes ant silpnos ugnies, tada įmaišykite mocarelą, kol ji išsilydys ir taps stangri. Paragaukite ir pagardinkite druska, pipirais, muskato riešutu ir actu arba citrinos sultimis.
- Kol ruošite lazaniją, įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.
- Kepimo formos dugną išklokite dviem lazanijos lakštais, pilkite dalį meškinio česnako padažo, ant jo pilkite dalį baltojo padažo, kiekvieną sluoksnį pagardindami druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Sluoksnius kartokite dar 2 kartus arba tol, kol viską sunaudosite ir ant viršaus liks baltojo padažo sluoksnis.
- Lazanijos viršų apibarstykite parmezano sūriu ir smulkintais kedro riešutais.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite 25-30 minučių, kol viršus taps auksinis.
- Prieš patiekdami, lazaniją palikite 10 minučių kambario temperatūroje, kad šiek tiek sutvirtėtų.
Gardus sviestas su meškiniu česnaku
Jei prisirinkote šviežių meškinių česnakų ir nežinote ką su jais daryti, tuomet išbandykite šį nuostabaus skonio sviesto receptą. Juo galite gardinti sumuštinių duoną, makaronus, tirpinto užpilti ant žuvies ar mėsos patiekalų bei pagardinti pusryčių košes bei naudoti visur, kur esate įpratę naudoti įprastą sviestą.
Ingredientai:
- 250 g sviesto
- 100 g meškinio česnako
- Druskos, pipirų, pagal skonį
- Vandens, meškinių česnakų nuplikymui
Gaminimas:
- Užvirkite vandenį. Meškinių česnakų lapus sudėkite į didelį dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 30 sekundžių, po to iš karto perkelkite į dubenį su lediniu vandeniu. Išimkite ir nusausinkite švariu rankšluosčiu.
- Sudėkite meškinių česnakų lapus į virtuvinį kombainą su sviestu, pipirais ir druska, tada sutrinkite iki vientisos masės.
- Meškinių česnakų sviestą sudėkite ant kepimo popieriaus lapo, suformuokite volelį, galus užspauskite ir 1 valandai dėkite į šaldiklį. Išimkite jį iš šaldiklio, išvyniokite ir supjaustykite 1 cm storio gabalėliais, tada vėl suvyniokite ir laikykite užšaldytą, kol prireiks, jis puikiai išsilaikys iki 6 mėnesių.
Sumuštiniai su rikotos sūriu ir meškiniu česnaku
Labai lengvai pagaminami, gaivūs ir pavasariu kvepiantys sumuštiniai taps puikiu ir maistingu pusryčių pasirinkimu.
Ingredientai:
- 2 riekių juodos ruginės duonos
- 30 g rikotos sūrio
- 10 g meškinio česnako (arba pagal poreikį)
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Ant duonos riekelių užtepkite rikotos sūrį. Be to, duoną galite pakepinti sausoje keptuvėje, taip jausis malonus traškumas ir intensyvesnis skonis.
- Meškinio česnako lapus susmulkinkite, užberkite ant duonos riekelių, pateptų, rikotos sūriu ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.