Kaip Šitake, Enoki, Oyster grybai ar pievagrybiai, taip ir Reishi grybai trykšta populiarumu dėl įvairių naudingųjų savybių ir galimybės juos auginti namie. Reishi grybas arba tikrinis blizgutis savo niekuo neypatinga išvaizda apetito nesukels, tačiau iš jo pagaminti preparatai turėtų būti įtraukti į mitybos papildymą. Kinai ir japonai tiki neaprėpiama Reishi grybo vaistine galia, tokia kaip galimybe gydyti vėžinius susirgimus, širdies ir kepenų ligas, gerinti kvėpavimo sutrikimų simptomus, taip pat stiprinti imunitetą ir pasiekti ilgaamžiškumą. O kodėl gi nepabandžius sekti rytiečių pavyzdžiu ir bandyti reguliariai vartoti Reishi grybo preparatus bei pabandyti užsiauginti šį grybą patiems?
Reishi grybo pavadinimas ir kilmė
Po japoniškai vadinamu Reishi vardu slepiasi ne kas kitas, o Lietuvoje augantis vietinis tikrinis blizgutis (Ganoderma lucidum). Jeigu aptiksite dar ir „Ling–zhi“ pavadinimą, tai žinokite, kad šitaip tikrinį blizgutį vadina kinai. Grybas aptinkamas negausiai Kinijoje ir Europoje, o Šiaurės Amerikoje jis yra introdukuotas, bet jau natūralizavęsis.
Rytų Azijos kultūros šį grybą laiko sveikatą gerinančiu ir ilgaamžiškumo išsaugojimo šaltiniu, todėl ten jis tūkstančius metų yra plačiai naudojamas liaudies medicinoje.
Kas žinotina apie Reishi grybo biologiją?
Iš pažiūros Reishi atrodo kaip eilinė medienos kempinė, tačiau yra gana graži, įdomi bei blizganti. Jo vaisiakūnis tvirtas, kietas, kamštinis, su apskrita, pusiau apskrita ar vėduokliška 5–20 cm skersmens kepurėle. Kotas ir kepurėlė yra kaštono, gelsvai raudonos, raudonai rudos spalvos, blizgantys, lyg nulakuoti. Grybas išauga ant medžių kelmų, prie jo priauga šoniniu ar ekscentriniu 5–15 cm ilgio kotu. Daugiamečio grybo vaisiakūniai matomi vasarą ir rudenį.
Tikrinis blizgutis dažniausiai auga lapuočių ir mišriuose miškuose ant medžių kelmų bei išvartų. Labiau renkasi lapuočius, tokius kaip juodalksniai, bet gali augti ir ant eglės. Auginimui renkamasi auginti ant ąžuolo, klevo rąstų. Grybas sukelia baltąjį medienos puvinį ir skaido medieną, laikomas miško sanitaru. Lietuvoje retas, saugotinas, iki 2021 m. buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Reishi grybo nauda ir vaistinės savybės
Tikrinis blizgutis turi polisacharidų, flavonoidų, alkaloidų, aminorūgščių, steroidų, oligosacharidų, baltymų, manitolio, vitaminų B1, B2, B6, cholino ir inozitolio. Nustatyta, kad šio grybo sudėtyje (sausojoje medžiagoje) yra 10–40 % baltymų, 2–8 % riebalų, 3–28 % angliavandenių, 3–32 % skaidulų, 8–10 % mineralinių medžiagų (Ca, P, K, Mg, Cu, Fe, Zn ir Se). Grybas turi visų nepakeičiamųjų aminorūgščių.
Svarbiausios farmakologiškai aktyvios tikrinio blizgučio sudedamosios dalys yra triterpenoidai ir polisacharidai. Nustatyta, kad triterpenoidai pasižymi kepenis apsaugančiu, antihipertenziniu, cholesterolio kiekį mažinančiu, priešuždegiminiu, priešvėžiniu poveikiu, slopina trombocitų krešulių ir naujų kraujagyslių susidarymą. Polisacharidai pasižymi priešvėžiniu, imunomoduliaciniu aktyvumu, apsaugo organizmą ir ląsteles nuo laisvųjų radikalų bei mutagenų.
Reishi grybo vartojimas apima išeminės širdies ligos, aterosklerozės, hepatito, artrito, nefrito, bronchito, astmos, hipertenzijos, vėžio ir skrandžio opų gydymą. Publikacijose taip pat rašoma apie grybo antialergines sudedamąsias dalis, poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, detoksikaciją bei poveikį nervų sistemai. Naujuose pranešimuose pabrėžiamas jo potencialas gydant virusines, ypač ŽIV sukeltas infekcijas.
Tai reiškia, kad senovės liaudis buvo teisūs pasirinkdami šį grybą ligoms gydyti ar užkirsti joms kelią.
Reishi grybų milteliai
Reishi grybų milteliai yra naudingi ir labai patogūs vartoti. Iš jų galima pasigaminti arbatos ar kavos, gali būti naudojamas kaip ingredientas kai kuriems maisto produktams (šokoladui) gaminti arba vartoti kaip maisto papildą kapsulių, tablečių pavidalu. Reishi grybų miltelių galima pasigaminti patiems arba jau įsigyti. Natūraliai miškuose augantys grybai gali prikaupti toksinų, todėl kasdieniam vartojimui geriau naudoti savo išaugintus arba pramoniniu būdu auginamus grybus. Geriau rinktis tuos miltelius, kuriame būtų ne tik vaisiakūnio, bet ir grybienos.
Kaip pasigaminti Reishi grybo miltelių?
Norint pasigaminti miltelių, reikia surinktus grybus nedelsiant supjaustyti gabalėliais ir džiovinti saulėje arba naudojant orkaitę/specialią džiovyklę. Džiovinimas vyksta 60 °C temperatūroje įkaitintame prietaise 4–6 valandas arba žymiai ilgiau (per naktį ar 24 val.), jei grybo gabalai yra dideli arba nepjaustyti. Išdžiovintas grybas sulaužomas gabalėliais ir malamas, o milteliai laikomi sausame, sandariame inde iki 1 metų.
Reishi grybo ekstraktas
Kaip dar viena Reishi grybo pateikimo forma yra skysto pavidalo ekstraktas. Tikėtina, kad tokia grybo forma yra geriau įsisavinama organizmo nei milteliai. Grybas turi daug vandenyje netirpių junginių, todėl alkoholiniai jo ekstraktai yra efektyvesni nei vandeniniai. Šiuose ekstraktuose yra didelė koncentracija naudingų polisacharidų, todėl skystis vartojamas kaip papildas uždegimams slopinti, imuninei sistemai stiprinti, gerinti kvėpavimą astmos atveju, anemijai mažinti, ilgaamžiškumui didinti, miegui pagerinti.
Geriama ekstrakto dozė yra labai individuali, kuri priklauso nuo vartotojo amžiaus, sveikatos būklės ir indikacijų, grybo pateikimo formos. Komercinių ekstraktų dozavimą nurodo gamintojas.
Reishi grybų arbata
Kadangi grybas nevalgomas, bet tinkamai paruoštas gali būti „geriamas“. Iš jo gaminama kartaus skonio arbata, kurią kai kurios kultūros priskiria sveikatinančiam poveikiui. Daugiausiai arbata siejama su atpalaidavimo ir streso mažinimo poveikiu, antioksidantų praturtinimu bei širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga.
Tradiciškai ruošiant Reishi grybų arbatą džiovinti vaisiakūniai iki dviejų valandų mirkomi verdančiame vandenyje, o paskui grybų gabalėliai perkošiami. Laimei, yra daug paprastesnis būdas paruošti šį naudingą gėrimą.
Pagaminti vienam puodeliui reikia:
- 1 šaukštelio Reishi grybų miltelių
- 0,5 šaukštelio kakavos miltelių
- 1 puodelis virinto pieno (karvės ar augalinio)
- Medus, cukrus arba saldiklio skoniui pagerinti – pasirinktinai
- Šaukštelis cinamono
Į virintą pieną įberkite grybų miltelių ir kakavos. Jei reikia, įmaišykite saldiklį. Ant viršaus pabarstykite cinamono.
Kada nerekomenduojama vartoti Reishi grybo preparatų?
- Nutraukite Reishi grybo vartojimą, jeigu pasireiškia alerginė reakcija, kurios simptomai yra atsirandantis sausumo pojūtis burnoje, stemplėje bei nosies ertmėje, niežulys, galvos svaigimas, kraujavimas iš nosies, skrandžio negalavimai.
- Reishi grybų vartojimas gali būti rizikingas, jei turite žemą kraujospūdį arba vartojate kraujospūdį didinančius vaistus. Taip pat rizikinga žmonėms, vartojantiems vaistus nuo diabeto ar tiems, kam yra sutrikusi imuninė sistema. Galima neigiama reakcija su aspirinu, heparinu, nesteroidiniais priešuždegiminiais vaistais.
- Didelis grybo vartojimas gali sukelti kraujavimą, ypač tiems, kam sunkiau kreša kraujas.
- Dėl tyrimų trūkumo nerekomenduojama vartoti nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
Reishi grybo auginimas – nesudėtingas, bet reikalaujantis laiko ir kantrybės
Kadangi grybas miškuose yra retas, žmonės verčiasi iš kailio, kaip šio „gėrio“ pasisodinti ir auginti namuose ar savo ūkyje. Laimei, grybas palankiai pasiduoda dirbtiniam auginimui, tačiau jo derliaus laukti reikia ilgai ir nuobodžiai.
Pagrindiniai tradiciniai grybo auginimo metodai išlieka auginimas pjuvenų maišuose ar buteliuose bei ant natūralių medienos rąstų. Abi šios auginimo technologijos priklauso nuo tų pačių esminių aplinkos veiksnių – temperatūros, drėgmės ir deguonies. Sporų inokuliavimo metu reikalinga 10–38 °C temperatūra (optimali inkubavimo temperatūra 25–32 °C). Optimalus pjuvenų substrato drėgnis yra 65–70 %, rąstų – apie 40 %, o pH 4,2–5,3. Miceliams augti šviesa nebūtina, tačiau deguonis privalomas. Vedant vaisius reikalinga bent 20–34 °C temperatūra ir padidinta drėgmė iki 90 %, kuri, formuojantis grybui, palaipsniui mažinama, o oras labai gerai vėdinamas.
Kaip reishi grybai auginami maišuose su pjuvenų substratu arba buteliuose
Tai yra bene pats paprasčiausias Reishi grybo auginimo būdas, kuomet galima įsigyti jau paruoštus iki 1 kg sveriančius maišus su inokuliuota tikrinio blizgučio grybiena ir steriliu augimo substratu iš medžio pjuvenų. Tereikia vadovautis pateikta auginimo instrukcija ir palaikyti tinkamas sąlygas namie, tuomet po kelių mėnesių rinksite Reishi grybo derlių. Grybiena inkubuojasi 3–4 savaites, tada palaikoma 28 °C temperatūra ir 85–90 % drėgmė. Po 1–2 savaičių pasirodo užuomazgos ir praėjus 2–3 mėnesiams galima imti grybų derlių. Vėliau substratas gali būti naudojamas toliau.
Substratą, kuriame bus auginami Reishi grybai, galite pasigaminti ir patys, pripildę 2 l plastikinį butelį ąžuolo pjuvenų ir kviečių sėlenų mišinio santykiu 8:2, bei įpylę vandens iki 65 % viso tūrio. Visas mišinys kartu su buteliu sterilizuojamas, užkrečiamas grybo sporomis ir laikomas aukščiau nurodytomis augimo sąlygomis.
Kaip reishi grybai auginami lysvėje, lovelyje ar šiltnamyje
Yra žinoma pavykusių tyrimų ir bandymų, kuomet Reishi grybai buvo užauginti loveliuose ar lauko lysvėse. Iš pradžių suformuojama 12 cm storio medžio drožlių ar pjuvenų substrato lysvė (ar jais užpildomas lovelis). Esant ramiam orui, pjuvenos kolonizuojamas Reishi sporomis 0,5 cm gylyje ir uždengiamos plastikine permatoma plėvele. Po 3–5 dienų išryškėja baltos spalvos micelės sluoksnis, o po 1–2 mėn. plastikinė plėvelė nuimama. Augimo erdvėje palaikoma vieno trečdalio išsklaidytos šviesos, 85–95 % santykinės oro drėgmės ir 25 °C temperatūros ir gera oro cirkuliacija bei vėdinimas.
Kaip reishi grybai auginami lauke ant ilgų nesterilizuotų rąstų
Anksčiau nesterilizuojant buvo naudojami natūralios medienos rąstai, kurių ilgis siekė iki vieno metro. Vaisiakūnių auginimas ant ilgų rąstų reikalauja daug darbo, jo inkubacinis laikotarpis yra labai ilgas (2–3 metai), todėl plačiau šis metodas neaptarinėjamas.
Kaip reishi grybai auginami ant trumpų sterilizuotų rąstų
Kai Reishi grybai auginami ant trumpų rąstų, šis procesas trunka tik 4–5 mėnesius, o po pirmojo derliaus vaisiakūniai gali būti auginami dar kartą tais pačiais metais. Šis auginimo būdas apima kelis etapus:
Medienos rąstų paruošimas. Galima naudoti daugumą lapuočių rąstų, kurių dydis apie 15 cm skersmens ir 15–24 cm ilgio. Rąstai sudedami į maišus, sterilizuojami, vėliau užkrečiami grybo kultūra (kiekvienam rąstui sunaudojama 5–10 g sporų). Palaikant optimalią temperatūrą, drėgmę ir labai gerą ventiliaciją, po 50–60 dienų susiformuoja pirmosios grybo užuomazgos.
Įtvirtinimas dirvožemyje. Pasirodžius užuomazgoms, rąstai įkasami vertikaliai į dirvožemį, paliekant grybus augti virš žemės lygio. Siekiant išlaikyti drėgmę, dirvožemis uždengiamas smulkintais šiaudais.
Derliaus nuėmimas ir paruošimas. Maždaug po 25 dienų subręsta grybo vaisiakūniai, kurie nupjaunami paliekant 2 cm kotelį.
Šaltiniai:
Urbonas V. Lietuvos grybų atlasas, Kaunas: Leidykla „Lututė“, 2007.
https://extension.oregonstate.edu/catalog/pub/em-9364-nontimber-forest-products-small-woodland
https://www.youtube.com/watch?v=skRpU2Do9Lk
https://www.fieldforest.net/product/reishi-on-logs-instruction-sheet/instruction-sheets
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/reishi-mushroom-uses-and-risks
https://ommushrooms.com/blogs/blog/reishi-mushroom-tea-m2
Tyrimai:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1387265607130106
https://www.pjsr.org/abstract-PDF/Dr.%20Sadaf%20Qureshi.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27045603/
https://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/2728/1242