Velykų ar kitų didžiųjų švenčių stalas neįsivaizduojamas be išskirtinių patiekalų, kurie ne tik gardūs, bet ir tikrai puošnūs. Jei norite nustebinti svečius subtiliu, rafinuotu skoniu, lašišos terinas bus idealus pasirinkimas. Šis užkandis sujungia švelnią kreminio sūrio tekstūrą, aromatingus krapus ir išraiškingą lašišos skonį. Tai ne tik skani, bet ir elegantiška alternatyva tradiciniams šventiniams patiekalams, kuri taps tikra Velykų stalo puošmena.
Lašišos terinas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta lengvus, tačiau sodraus skonio užkandžius. Jo švelni tekstūra tarsi tirpsta burnoje. Be to, šį užkandį galima paruošti iš anksto ir leisti ramiai sustingti šaldytuve, kol rūpinsitės kitais šventiniais patiekalais.
Lašišos terinas gražiausiai atrodo supjaustytas griežinėliais ir patiektas su paskrudinta duona ar krekeriais. Galite papuošti jį krapų šakelėmis, citrinų griežinėliais ar kaparėliais, kurie dar labiau pabrėš šio užkandžio skonį. Jei norite suteikti patiekalui spalvingumo, šalia galite patiekti šviežių daržovių arba spanguolių – jos suteiks lengvo rūgštumo, kuris puikiai derės su švelniu terino skoniu.
Receptas: lašišos terinas
Taigi ilgai nieko nelaukiant ir paruoškime lašišos teriną.

Jums prireiks:
- 400 g sūdytos lašišos filė (tinka ir šaltai rūkyta lašiša)
- 300 g kreminio sūrio
- 120 g grietinės (galima keisti graikišku jogurtu)
- 16 g želatinos (beveik 2 v.š.)
- 50 ml vandens (šalto, želatinai brinkinti)
- 50 g grūdėtų garstyčių
- 30 g krapų
- 2 a. š. citrinos sulčių

Gaminimas:
- Į dubenėlį įpilkite 50 ml šalto vandens, suberkite želatiną ir palikite apie 15-20 min. išbrinkti.
- Kol brinksta želatina, pasiruoškite įdarą, kad jis truputį sušiltų (lengviau įmaišysite želatiną). Į dubenį sudėkite kreminį sūrį, grietinę, garstyčias, citrinos sultis ir suberkite susmulkintus krapus. Gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
- Pailgą kepimo formą (geriausia, jei turite kekso formą) ištieskite maistine plėvele. Dugną ir šonus išklokite lašiša nepaliekant jokių tarpelių. Šonuose nebijokite dėti tiek, kad užsilenktų už formos kraštų, vėliau užlenksite ant viršaus. Šiek tiek lašišos atsidėkite terino viršui ir įdarui (apie 100 gramų).
- Išbrinkusią želatiną ištirpinkite virš garų vonelės ir atidėkite, kad šiek tiek atvėstų. Tada nuolat maišant plona srovele supilkite į kreminio sūrio masę. Gerai išmaišykite.
- Į kepimo formą ant lašišos sudėkite daugiau nei pusę paruoštos masės, išlyginkite per visą plotį. Tuomet išdėliokite apie 50 gramų lašišos per visą plotį, uždėkite likusią kreminę masę. Išlyginkite viršų, užlenkite paliktus lašišos kraštelius, tarpuose išdėliokite likusią lašišą.
- Teriną uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms (o dar geriau – nakčiai), kad sutvirtėtų.
- Prieš tiekiant nuimkite maistinę plėvelę, ant formelės uždėkite lėkštę, kurioje norite tiekti, tvirtai laikant apverskite, kad kepimo formos dugnas būtų viršuje. Atsargiai nuimkite formelę, nuimkite maistinę plėvelę ir tiekite.
- Patiekdami lašišos terino viršų galite papuošti krapų šakelėmis, citrinų griežinėliais, taip pat tinka kaparėliai, spanguolės.
Rekomenduojamas video
Nuotraukos asociatyvinės ©canva.