Pyragas – vienas seniausių konditerijos gaminių, gyvuojantis jau kelis tūkstantmečius. Jis buvo žinomas jau senovėje ir iki šiol neprarado savo populiarumo. Tarp daugybės pyragų rūšių, turinčių savo kilmės istoriją, vienas seniausių ir populiariausių yra būtent pyragas su uogiene.
Senovėje šis pyragas buvo gaminamas iš paprastų produktų: miltų, aliejaus, vandens ir uogienės. Uogienė tais laikais nebuvo pats pigiausias ir lengvai gaunamas produktas, todėl pyragai su ja buvo ruošiami tik ypatingomis progomis – per didžiąsias šventes arba vestuves.
Bėgant amžiams, pyragas su uogiene įgavo naujų formų ir skonių. Dabar parduotuvių lentynose galima rasti įvairiausių pyragų su uogiene, kurie ruošiami iš įvairių rūšių miltų, pridedant kiaušinių, grietinėlės, medaus, riešutų ir daug kitų ingredientų. Tačiau nepaisant visų naujovių, keletas receptų, klasikinių, tebėra išlikę ir pagal juos gaminama ir šiandien.
Klasikinis pyragas su uogiene
Tai gan lengvai ir paprastai pagaminamas pyragas su uogiene. Vienintelis niuansas, kurį reikia prisiminti, kad šiam pyragui labiausiai tinka tik labai tiršta uogienė. Pyragas gaunasi labai skanus, purus, o jo saldumas priklausys nuo uogienės, kurią naudosite.
Klasikiniu būdu ant šio pyrago viršaus užklojama tešla. Tačiau, gaminant su vaikais, ar ruošiant pyragą ypatingai šventei, galima labai išradingai improvizuoti, iš tešlos išpjaustant įvairiausius paveikslėlius bei papuošimus, pavyzdžiui pasitelkiant į pagalbą sausainių formeles.
Jums reikės:
- 300 ml tirštos mėgstamos uogienės arba džemo
- 200 ml pieno
- 3 kiaušinių
- 400 g miltų
- 200 g cukraus
- 0,5 šaukštelio druskos
- 90 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
Paruošimas:
- Kiaušinius su druska išplakite iki standumo.
- Į kiaušinių masę supilkite cukrų ir toliau plakite mikseriu.
- Po to supilkite augalinį aliejų, pieną ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
- Persijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir viską po truputį pilkite į jau turimą masę. Pildami būtinai maišykite, kad neliktų gumuliukų. Tešla turi būti vientisa ir gana tiršta.
- Kepimo formą ištepkite riebalais ir į jos dugną sudėkite pusę paruoštos pyrago tešlos.
- Ant viršaus dėkite sluoksnį uogienės ir uždenkite jį likusia tešla. Pyrago paviršių išlyginkite šaukštu.
- Įkaitinkite orkaitę iki +180°C laipsnių, tada sumažinkite iki +160°C laipsnių ir kepkite pyragą 40-45 minutes.
Iškepto pyrago paviršių galite pabarstyti cukraus pudra.
Pyragas su juodųjų serbentų uogiene
Šis pyragas su uogiene man primena vaikystę – tuo metu jis buvo itin populiarus. Mes jį vadindavom tiesiog trupininiu. Kiti jį dar vadina juodųjų serbentų pyragu. Taip yra todėl, kad jokia kita uogienė šitam pyragui netinka. Šiame recepte sviestą galima pakeisti margarinu, bet uogienė turi būti tik juodųjų serbentų.
Jums reikės:
- 250 g sviesto
- 2 kiaušinių
- 3 stiklinės (po 250 ml) miltų
- 1 stiklinė cukraus (250 ml)
- žiupsnelis vanilinio cukraus
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
- 300-400 ml serbentų uogienės.
Paruošimas:
- Į ištirpintą ir jau atvėsusį sviestą supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite plaktuvu.
- Tada įmuškite kiaušinius ir vėl viską gerai išmaišykite.
- Persijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir dalimis suberkite į sviesto masę. Rankomis išminkykite tešlą ir padėkite ją į šaldytuvą 20 minučių.
- Atšaldytą tešlą padalykite į dvi dalis. Viena lai būna šiek tiek didesnė. Abi dalis, greitai, kol tešla nesušilo, sutarkuokite stambia tarka.
- Sutarkuotą didesniąją dalį suberkite ant kepimo formos dugno ir rankomis suformuokite pyrago padą.
- Ant pyrago pado supilkite uogienę ir ją užbarstykite likusia sutarkuota tešla.
- Kepkite +200°C temperatūroje apie 25-30 minučių.
Pyragas su uogiene ir kakava
Tai labai skanus pyragas iš įprastų produktų, kurių paprastai turima visuose namuose, tad jį galima išsikepti visiškai neplanuotai. Paruošti labai paprasta – tereikia sumaišyti visus ingredientus ir iškepti. Pyrago skonis ir saldumas priklausys nuo uogienės pasirinkimo. Galite pridėti džiovintų vaisių ir riešutų, kad jūsų pyragas būtų dar skanesnis.
Jums reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 200 ml pieno
- 180 g cukraus
- 200 ml mėgstamos uogienės
- 2 valgomųjų šaukštų kakavos
- 2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1 g druskos
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite pieną, cukrų ir uogienę. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Galite dėti mažiau cukraus, ypač jei naudosite labai saldžią uogienę.
- Supilkite augalinį aliejų, suberkite persijotą kakavą ir vėl viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Miltus persijokite, sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir dalimis suberkite į tešlą, kaskart maišydami iki vientisos masės. Svarbiausia nedėkite visų miltų iš karto. Atkreipkite dėmesį į tešlos konsistenciją. Turėtų gautis vienalytė, klampi, bet šiek tiek skystoka tešla. Jei tešla atrodo per tiršta galite ją šiek tiek praskiesti pienu. Jeigu priešingai – skystoka, įberkite dar šiek tiek miltų.
- Paruoštą tešlą supilkite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Pyragą kepkite iki +180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.
Greitas pyragas su uogiene
Tai pyragas su uogiene iš taip vadinamos smėlinės tešlos. Jį lengvai galės pagaminti kiekviena šeimininkė. Ir jį tikrai įvertins jūsų namiškiai ir užklydę svečiai.
Jums reikės:
- 300 ml mėgstamos uogienės
- 250 g sviesto arba margarino
- 130 g cukraus
- 600 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio vanilinio cukraus
Paruošimas:
- Kepimo miltelius rankomis ar šakute sumaišykite su persijotais miltais ir ištirpintu sviestu taip, kad gautumėte trupinius.
- Po to suberkite cukrų, vanilę ir gautus trupinius dar kartą išmaišykite. Štai pyrago pagrindas ir paruoštas.
- Dabar įdėkite jį į šaldiklį 1 valandai.
- Kepimo formą ištepkite sviestu, įdėkite dalį pagamintų trupinių ir tolygiai juos paskirstykite ant dugno.
- Supilkite uogienę ir ją paskirstykite tolygiai. Svarbu, kad uogienės sluoksnis nebūtų labai storas.
- Likusiais trupiniais apibarstykite uogienę ir jūsų pyragas jau bus paruostas kepimui.
- Savo pyragą su uogiene pašaukite į iki +180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 25 minutėms. Neįtikėtinai paprastas ir tikrai skanus pyragas paruoštas.
Pabaigai
Klaidžiojant prekybos centrų konditerijos skyriuose, kur atrodo, visko gerokai daugiau nei galinčių visa tai suvalgyti, vis dažniau norisi grįžus namo kažką pasigaminti pačiai. Kažką seno, pamiršto, bet labai savo ir artimo. Norisi, kad kvapai ir skonis nuneštų kažkur į vaikystę, kur viskas buvo gerokai paprasčiau, nors tada taip ir neatrodė. Sako, kad atgal nėra nei kelio nei takų, bet aš galvoju, kad tai netiesa. Kartais galima grįžti. Ir net paprastas pyragas su uogiene gali mus ten nunešti ir prisiminimais sušildyti.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.