Skip to content

Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms – tiks kiekvieno skoniui ir papuoš šventinį stalą

Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Tikriausiai jokios šventės neapsieina be įvairių užkandžių. Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms taip pat labai tiks, be to, jų variacijų yra begalė, tad šventiniam stalui idėjų tikrai nepritrūks. Kaip žinote, ant Kūčių stalo turėtų būti 12 patiekalų, tad kartais paruošti tokią gausą skirtingų patiekalų, tampa tikru išbandymu, o norint sutaupyti laiko ir nepritrūkti idėjų, puikiai galite gaminti net ir keletą skirtingų vieno kąsnio sumuštinių, kurie užpildys jūsų šventinį stalą. Jie tiks ne tik Kūčioms, bet ir Kalėdoms, jei pasigaminsite didesnį kiekį kokios užtepėlės, kitą dieną liks tik užtepti ją ant duonos. Tad jeigu vis dar nežinote kokius sumuštinukus gaminti šių metų šventėms, dalinamės keletu puikių receptų, kuriuos galėsite išmėginti ir jūs.

Vieno kąsnio sumuštiniai su avokado užtepėle ir sūdyta lašiša

Vieno kąsnio sumuštiniai su avokado užtepėle ir sūdyta lašiša

Greitai pagaminami, gaivūs vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms labai tiks ir puikiai papuoš šventinį stalą. Jie labai tinka tiek šventėms, tiek įprastiems pusryčiams.

Ingredientai:

  • 7 riekelių duonos arba prancūziško batono skrudinimui
  • 100 g sūdytos lašišos
  • 1 prinokusio avokado
  • 1 v.š. graikiško jogurto
  • 1 skiltelės česnako
  • 0,5 citrinos sulčių
  • druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Jei naudosite prancūzišką batoną, tiesiog supjaustykite griežinėliais. Jeigu naudosite duonos riekeles, supjaustykite į keturias dalis arba naudojant nedidelę stiklinę išpjaukite rutuliukus, tuomet sumuštiniai bus gražios apvalios formos.
  2. Batono ar duonos gabalėlius lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje.
  3. Užtepėlei į dubenį sudėkite avokadą, jogurtą, trintą česnaką, druską, pipirų, įspauskite citrinos sulčių ir viską sutrinkite šakute.
  4. Ant paskrudintos duonos tepkite avokado užtepėlę ir uždėkite sūdytos lašišos gabalėlius.
Vieno kąsnio sumuštiniai su tuno užtepėle

Prancūziško batono sumuštiniai su tuno užtepėle

Tuno, kreminio sūrio ir džiovintų pomidorų derinys, nuostabiai tiks sumuštinukams, kurie savo skoniu tikrai nustebins svečius.

Ingredientai:

  • 20 prancūziško batono riekelių
  • 1 skardinės tuno savose sultyse
  • 150 g kreminio sūrio, tinka natūralus arba su žalumynais
  • 8 saulėje džiovintų pomidorų (galite naudoti ir šviežius)
  • Petražolių, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Supjaustykite prancūzišką batoną ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kad batonas taptų traškus išorėje, bet minkštas viduje, apie 5 min. 180 °C orkaitėje.
  2. Tuno užtepėlei pomidorus sutrinkite elektriniu trintuvu (jei norite vientisos masės) arba smulkiai supjaustykite (jei norite, kad jaustųsi gabaliukai), tuną išmaišykite su kreminiu sūriu ir pomidorais.
  3. Užtepkite tuno užtepėlę ant skrebučių ir papuoškite petražolėmis.
Užtepėlė vieno kąsnio sumuštiniams

Sumuštiniai su krabų lazdelių, sūrio ir morkų užtepėle

Ši užtepėlė pavyks kiekvienam, švelnaus skonio ir nesudėtingai paruošiama ir puikiai atrodanti, nuostabiai tiks šventiniam stalui. Ją galima valgyti ir vieną kaip salotas ar tepti ant duonos, batono rieklių, krekerių bei įdaryti krepšelius.

Ingredientai:

  • 1 prancūziško batono (ar pagal poreikį), galima keisti duona ar kitu norimu pagrindu
  • 300 g krabų lazdelių
  • 3 kiaušinių (kietai virtų)
  • 1 morkų (virtos, vidutinio dydžio)
  • 100 g fermentinio sūrio, galima keisti kietuoju tarkuotu sūriu
  • 50 g mocarelos sūrio
  • 2 v.š. majonezo arba graikiško jogurto
  • 25 g krapų  (tinka ir svogūno laiškai, petražolės ar kiti mėgstami žalumynai)
  • 3 skiltelių česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus, pagal poreikį batono rieklėms patepti

Gaminimas:

  1. Morkas ir kiaušinius išvirkite atskirai.
  2. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis. Jas iš abiejų pusių aptepkite aliejumi ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  3. Kepkite iki 200 °C įkaitintos orkaitės vidutyje apie 8-10 minučių iki šiek tiek paskrus. Stebėkite, nes kiekviena orkaitė kepa kiek skirtingai.
  4. Krabų lazdeles smulkiai supjaustykite, kiaušinius ir morką sutarkuokite burokine tarka. Galite sumalti ir smulintuvu, tuomet užtepėlė taps labiau kreminė.
  5. Viską sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, berkite fermentinį ir mocarelos sūrį.
  6. Krapus susmulkinkite ir berkite į dubenį su kitais ingredientais, pagardinkite druska, pipirais, įdėkite majonezo ir išmaišykite.
  7. Ant paruoštų batono riekelių tepkite paruoštą krabų lazdelių užtepėlę ir skanaukite.
Vieno kąsnio sumuštiniai

Vieno kąsnio sumuštinukai su pupelių kremu, burokėliais ir silke

Jei ruošiantis Kūčių vakarienei liko nesunaudotos silkės, ją puikiai galite panaudoti sumuštiniams. Švelni pupelių kremo tekstūra, burokėliai ir silkė, sukurs nuostabų derinį ir šie sumuštinukai taps nuostabiu užkandžiu.

Ingredientai:

  • 150 g konservuotų pupelių (baltųjų sviestinių)
  • 150 g sūdytos silkės filė
  • 1 burokėlio (virto)
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. citrinų sulčių
  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį            
  • Liucernos daigų, pagal poreikį    
  • Juodos duonos, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Burokėlį išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite rieklėmis.
  2. Į maisto smulkintuvą sudėkite pupeles, česnaką, aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
  3. Duoną supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Gražiausiai atrodo apvalūs – tokiems pagaminti galite naudoti mažas taureles, kuriomis įspausite duonos apskritimus.
  4. Ant duonos tepkite pupelių kremo, dėkite burokėlio griežinėlį, silkės gabalėlį ir liucernos daigų.
Vieno kąsnio sumuštiniai su sūriu ir pievagrybiais

Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms su kreminiu sūriu ir keptais pievagrybiais

Šventinis Kūčių stalas neapsieina be grybų, tad siūlome išbandyti švelnaus skonio sumuštinukus su keptais pievagrybiais.

Ingredientai:

  • 200 g kreminio sūrio
  • 150 g pievagrybių
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 v.š. sviesto
  • 10 g svogūnų laiškų
  • 1 a.š. aitriųjų paprikų dribsnių
  • 1 a.š. džiovinto raudonėlio           
  • Krapų, petražolių ar kitų mėgstamų žalumynų, pagal poreikį 
  • Patiekimui šviesios duonos skrudinimui, pagal poreikį, galite rinktis prancūzišką batoną, itališką Ciabatta duoną

Gaminimas:

  1. Duonos riekeles supjaustykite, sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes.
  2. Įkaitinkite didelę keptuvę ant stiprios ugnies, tada įdėkite sviesto ir jį ištirpinkite.
  3. Supjaustykite griežinėliais pievagrybius, suberkite į keptuvę ir kepkite iki kol gerai apskrus.
  4. Smulkiai supjaustykite česnaką, suberkite į keptuvę su pievagrybiais, pabarstyti džiovintais raudonėliais ir aitriosios paprikos dribsniais. Viską išmaišykite ir kepkite 2 minutes iki kol pasklis česnako aromatas.
  5. Užtepimui į dubenėlį sudėkite kreminį sūrį. Supjaustykite svogūnų laiškus ir suberkite į dubenėlį su kreminių sūriu, viską gerai išmaišykite.
  6. Ant duonos riekelių tepkite paruoštą užtepėlę, sudėkite pievagrybius ir papuoškite norimais žalumynais.
Morkų, obuolių sūrio salotos

Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms su silke, morkų ir obuolių užtepėle

Ši pikantiška morkų užtepėlė sumuštiniams suteikia malonaus traškumo ir lengvo gaivumo, su kuria tinka silkės, lašišos ar kitos riebios žuvies gabalėliai.

Ingredientai:

  • 150 g sūdytos silkės filė
  • 100 g kietojo sūrio          
  • 1 obuolio, nedidelio, labiau tinka rūgštesnis
  • 3 kiaušinių (kietai virtų)
  • 1 morkos (nedidelės)
  • 2 v.š. majonezo (arba graikiško jogurto)
  • 1 a.š. krienų (arba garstyčių)
  • 1 a.š. citrinų sulčių 
  • 2 skiltelių česnako  (arba 1 šaukštelio česnakų miltelių)
  • 1 saujos petražolių (ar kitų žalumynų)
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • Patiekimui juodos duonos, pagal poreikį, labiausia tinka su sėklomis

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išvirkite kietai, atvėsinkite.
  2. Duonos riekeles supjaustykite mažais kvadratėliais ar išspauskite stikline rutuliukus, sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5 minutes.
  3. Obuolį supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais, pašlakstykite trupučiu citrinos ir išmaišykite.
  4. Kiaušinius, morką ir sūrį sutarkuokite burokine tarka, petražoles smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į dubenį su obuoliais.
  5. Ten pat įspauskite česnako skilteles, dėkite majonezą ar jogurtą, krienus ir gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Ant paruoštų duonos riekelių tepkite užtepėlę, ant viršaus dėkite silkės gabalėlius ir papuoškite žalumynais.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *