Skip to content

Nuo arbatos iki sriubos. Maistingosios goji uogos ir jų panaudojimas

Nuo arbatos iki sriubos. Maistingosios goji uogos ir jų panaudojimas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ar kada teko girdėti apie mažas, ryškiai raudonas uogas, kurios savyje slepia ne tik puikų skonį, bet ir ilgą istoriją bei gausybę sveikatai naudingų savybių? Susipažinkite su goji uogomis – supermaistu, kilusiu iš tolimų Kinijos ir Tibeto kraštų. Goji uogos yra žinomos dėl savo šiek tiek saldaus ir aitroko skonio, jos dažnai naudojamos džiovintos arba miltelių pavidalu. Šie maži, tačiau kartu ir galingi vaisiai jau tūkstančius metų yra svarbi tradicinės kinų medicinos dalis, o jų nauda ir populiarumas sparčiai auga ir Vakarų pasaulyje. Be to, tikima, kad goji uogos ne tik maitina kūną, bet ir stiprina dvasią – Kinijoje jos yra neatsiejama meditacijos ir vidinės ramybės paieškų dalis.

Beje, būtina paminėti ir tai, kad goji uogos užauga ant krūmo – ožerškio.

Ožerškis – spalvingas krūmas, užauginantis sultingas goji uogas bei valgomus lapus. Kaip jį prižiūrėti?

Goji uogos. Ožerškis

Ar goji uogos tikrai naudingos mūsų sveikatai?

Tikrai taip, goji uogos neginčijamai naudingos mūsų sveikatai! Jose gausu svarbių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą us A ir C, ląstelieną, geležį ir antioksidantus. Šie junginiai kartu palaiko bendrą organizmo veiklą ir gerą savijautą, todėl goji uogos gali būti itin vertingas bet kokios mitybos priedas. Kai kurie prekių ženklai goji uogas reklamuoja net kaip supermaistą. Vienas tyrimas palygino žmonių, kurie 14 dienų gėrė goji uogų sultis, sveikatos rodiklius su tais, kurie jų nevartojo. Tie, kurie reguliariai gėrė goji sultis, pastebėjo šiuos pasikeitimus:

  • padidėjusią energiją
  • geresnį fizinį pasirengimą
  • geresnę miego kokybę
  • didesnį dėmesio sutelkimą
  • ramybę
  • geresnę bendrą savijautą

Be to, šie žmonės taip pat pastebėjo reikšmingą pagerėjimą nuovargio, streso ir virškinimo problemų srityse. Tiesa, reikėtų paminėti, kad šie rezultatai buvo pagrįsti subjektyviais pranešimais ir nebuvo tiriami kiti sveikatos rodikliai.

Goji uogos

Maistinė goji uogų vertė

Goji uogos ne be reikalo laikomos tikru sveikatos šaltiniu. Jose gausu natūralių antioksidantų, vitamino C, flavonoidų ir karotinoidų, ypač zeaksantino, kvercetino ir rutino. Norite sužinoti, kiek visokio gėrio yra 100 g goji uogų? Štai skaičiai!

  • 306 kcal/1289 kj.
  • 49 g angliavandenių
  • 13 g skaidulinių medžiagų
  • 13 g baltymų
  • 25 mg vitamino C
  • 1100 mg kalio
  • 5 mg geležies.

Kur goji uogos gali būti naudojamos?

Goji uogos gali būti tikras jūsų atradimas, kurį lengvai įtrauksite į savo mitybą! Štai keletas idėjų, kaip mėgautis šiomis uogomis.

Goji uogos su riešutais
  • Vartoti žalias. Paprasčiausias būdas – tiesiog valgyti jas žalias! Pasiimkite saujelę šių uogų ir mėgaukis natūraliu saldžiarūgščiu jų skoniu.
  • Gerti sultis. Jei norisi kažko gaivinančio, rinkitės goji uogų sultis. Tiesa, geriausia jas rinktis be pridėtinio cukraus ar dažiklių, o jei turite šviežių uogų – išsispausti sultis patiems.
  • Daryti arbatą. Goji arbata? Kodėl gi ne! Užpilk kelias uogas karštu ar šaltu vandeniu ir leiskite joms pastovėti 5–10 minučių. Uogos išbrinks, taps sultingos, o jūs galėsi ne tik išgerti arbatą, bet ir suvalgyti uogas.
  • Naudoti kokteiliams ar glotnučiams. Prieš plakdami savo mėgstamą kokteilį, pamerkite goji uogas kelioms minutėms į vandenį. Jos taps dar sultingesnės ir praturtins jūsų kokteilį naudingomis medžiagomis, beveik nepakeisdamos jo skonio.
  • Dėti į riešutų mišinius. Goji uogos puikiai dera su riešutais ir džiovintais vaisiais. Įdėkite jų į savo mėgstamą mišinį arba susimaišykite savo – su šokoladu ar žemės riešutų sviestu. Vaikams tai irgi patiks!
  • Pagardinti pusryčių dribsnius ar košes. Kaip ir razinas, goji uogas gali berti ant pusryčių dribsnių ar košių – tiek ant šaltų, tiek ant karštų. Jos priduos malonaus saldumo.
  • Dėti į kepinius. Kepate bandeles ar keksiukus? Įdėkite saujelę goji uogų į tešlą – jos suteiks papildomo skonio ir maistingumo.
  • Daryti energetinius batonėlius. Norisi užkandžio, kurį esant reikalui galėtumėte įsimesti į rankinę? Sutrinkite kelias goji uogas su riešutais ir datulėmis, suformuokite kamuoliukus arba batonėlius. Tobulas užkandis visai dienai!
  • Gardinkite sriubas. Ir žinoma, nepamirškite sriubų! Goji uogos jau nuo senų laikų naudojamos kinų virtuvėje, kad praturtintų sriubas savo subtiliu saldžiarūgščiu skoniu.
Goji uogos - pagardas košėms

Taigi, šios uogos yra puikus būdas praturtinti savo mitybą – būtinai išbandykite bent vieną ar kelis variantus ir atraskite, kas jums labiausiai patinka!

Kiek goji uogų galima suvartoti per dieną?

Goji uogų kiekis, kurį galima suvartoti per dieną, žinoma priklauso nuo individualių sveikatos poreikių ir bendros mitybos. Paprastai rekomenduojama vartoti nuo 20 iki 30 gramų džiovintų goji uogų per dieną. Tai atitinka maždaug saują uogų. Svarbu prisiminti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl visada geriausia pasikonsultuoti su sveikatos specialistu, ypač jei turite kokių nors sveikatos problemų ar vartojate vaistus.

Kaip tinkamai laikyti goji uogas?

Šviežios goji uogos labai greitai genda ir jų galiojimo laikas yra gana trumpas. Jei laikysite jas šaldytuve, jos išliks šviežios iki devynių dienų. Džiovintų goji uogų arba goji sulčių įprastai galima rasti sveiko maisto parduotuvėse. Šiems produktams svarbu laikytis gamintojo nurodymų dėl saugojimo ir galiojimo laiko. Atidarytas sultis reikia laikyti šaldytuve. O goji uogų papildus, tokius kaip kapsulės ar milteliai, geriausia laikyti vėsioje, sausoje vietoje, toliau nuo vaikų ir naminių gyvūnų. Tokius produktus reikia išmesti po vienerių metų arba pagal pakuotės nurodymus.

Džiovintos goji uogos - supermaistas

Atsargumo priemonės

Jei planuojate valgyti goji uogas, atkreipkite dėmesį į keletą atsargumo priemonių:

  • Alergijos. Jei turite alergiją goji uogoms ar jų sudedamosioms dalims, venkite jų vartojimo. Jei nesate tikri dėl sudėties, pasikonsultuokite su vaistininku ar sveikatos specialistu. Žmonės, alergiški tabakui, persikams, pomidorams ar riešutams, gali būti jautresni ir goji uogoms.
  • Nėštumas. Nėra pakankamai duomenų apie goji uogų saugumą nėštumo metu. Kadangi jos gali sukelti gimdos susitraukimus, geriau jų vengti.
  • Žindymas. Nėra pakankamai informacijos apie goji uogų saugumą žindymo metu, todėl geriau šiuo laikotarpiu jų vengti.
  • Vaikai. Nėra pakankamai duomenų, kad būtų galima patikimai rekomenduoti goji uogų vartojimą vaikams.

Šaltiniai:
https://www.sutterhealth.org/ask-an-expert/answers/the-health-benefits-of-goji-berries
https://www.healthline.com/health/goji-berry-facts#use ttps://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0004

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Justina
Nuo pat mažens augdama kaime, kasdien buvau gamtoje vykstančių stebuklų liudininkė, todėl meilė augalams ir gamtai tapo mano gyvenimo dalimi. Kiekviena diena sodininkystėje man atveria žinių duris, o kiekvienas mano straipsnis yra kelionė, kurioje atrandu, mokausi ir dalinuosi su skaitytojais. Tai ne tik mano pomėgis, bet ir beveik magiškas atradimų ir džiaugsmo kelias.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *