Glotnutis tampa vis populiaresnis gėrimų pasirinkimas tiek kaip sotus užkandis skubant, tiek ir kaip alternatyva pusryčiams. Toks gėrimas ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis bei skatina didesnį daržovių ir vaisių suvartojimą. Glotnučių receptų yra begalė, nuo įvairių daržovių, žalumynų mišinio iki uogų ar vaisių, o papildomam sotumui maišoma su sėklomis, riešutais, avižomis ar pieno produktais. Tad norime pasidalinti gardžiais ir vitaminų kupinais glotnučių receptais, kurie paįvairins jūsų kasdienybę.
Ingredientai, tinkantys glotnučiams
Glotnučiams pagaminti galite naudoti bet ką, ką turite namuose ir savo šaldytuve. Tačiau norint pasigaminti sveiką ir maistingą kokteilį, reikėtų atminti, kad į glotnutį nedera dėti ledų, naudoti karvės pieno ar maišyti daugiau nei penkias sudedamąsias dalis. Tad gaminimui galite pasirinkti:
- Vaisiai – įvairios uogos, bananai, obuoliai, persikai, mangai, kiviai, kriaušės, ananasai.
- Daržovės – lapiniai kopūstai, špinatai, rukola, kviečių želmenys, mikrožalumynai, avokadai, agurkai, burokėliai, žiediniai kopūstai, morkos, salierų stiebai.
- Riešutai ir sėklos – įvairūs mėgstami riešutai, migdolų, žemės riešutų, graikinių riešutų kremas, saulėgrąžų sėklos, sezamų pasta, chia sėklos, kanapių sėklos, linų sėmenys.
- Žolelės ir prieskoniai – imbieras, ciberžolė, cinamonas, kakavos milteliai, kakavos pupelės, petražolės, bazilikai.
- Maistiniai ir vaistažolių papildai – spirulina, bičių žiedadulkės, matcha milteliai, baltymų milteliai, mielių dribsniai, vitaminų ar mineralų papildai miltelių pavidalu.
- Skysčiai – vanduo, vaisių sultys, daržovių sultys, augalinis pienas, kefyras, kokosų vanduo, šaltoji arbata, šalta kava be cukraus.
- Saldikliai – klevų sirupas, rudasis cukrus, medus, mirkytos datulės, vaisių sulčių koncentratai, stevija, vanilės ekstraktas.
- Kiti – varškė, grūdėta varškė, avižiniai dribsniai, virtos baltosios pupelės, šilkinis tofu, graikiškas ar natūralus jogurtas.
Su kuo galima maišyti glotnučius?
Glotnučiai gali būti tiek skysti, tiek tirštesnės konsistencijos. Jei mėgstate tirštus gėrimus, tuomet į gaminamą glotnuti pridėkite avižinių dribsnių, jie ne tik suteiks tirštesnę konsistenciją, bet ir prailgins sotumo jausmą bei padidins gėrimo skaidulų kiekį.
Į norimą vaisių ar daržovių glotnutį taip pat galima įberti įvairių sėklų, pavyzdžiui, chia, linų sėmenų, saulėgrąžų ar moliūgų sėklų. Jose gausu antioksidantų, kalcio bei geležies, toks kokteilis bus tikras vitaminų užtaisas. Norint glotnučiams suteikti dar daugiau skonio, galima į jį vietoje cukraus įdėti šiek tiek medaus, pagardinti kokosų drožlėmis, mėgstamu riešutų kremu ar natūraliu jogurtu.
Žalias ananasų ir špinatų gėrimas
Tai nėra paprastas ananasų kokteilis. Šis atogrąžų skonio gėrimas yra žalias, nes į jį dedame vitaminų turtingų mažųjų špinatų. Špinatai yra puikus folio rūgšties, augalinės geležies, vitaminų A ir C šaltinis. Kartu su ispaninio šalavijo sėklomis, kurios suteikia omega-3 riebalų ir skaidulų, puikiai tiks sočiam užkandžiui ar maistingiems pusryčiams.
Ingredientai:
- 150 ml nesaldinto migdolų pieno
- 80 g neriebaus graikiško jogurto
- 1 banano (supjaustyto, šaldyto)
- 60 g šaldytų ananasų gabalėlių
- 50 g mažųjų špinatų
- 1 v.š. chia sėklų
- 1-2 a.š. klevų sirupo arba medaus (nebūtina)
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą supilkite migdolų pieną ir jogurtą.
- Tada sudėkite špinatus, šaldytus bananus, ananasus, šalavijų sėklas ir saldiklį (jei naudojate).
- Viską sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės.
Priešuždegiminis burokėlių gėrimas
Šiame ryškiame burokėlių kokteilyje saldūs ir sodrūs burokėliai derinami su uogomis, bananais ir apelsinų sultimis subalansuotam skoniui. Burokėliuose gausu antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti uždegimus organizme. Kitos maistinių medžiagų turinčios sudedamosios dalys suteikia dar daugiau priešuždegiminės galios, pavyzdžiui, mėlynių uogose esantys antocianinai ir imbiere esantis gingerolis.
Ingredientai:
- 250 g virtų burokėlių
- 200 ml apelsinų sulčių
- 170 g šaldytų braškių
- 170 g šaldytų mėlynių
- 1 banano, vidutinio dydžio
- 1 morkos, vidutinio dydžio
- 3 cm dydžio gabalėlio šviežio imbiero, nulupto
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą sudėkite braškes, mėlynes, burokėlius, bananus, morkas ir tarkuotą imbierą.
- Supilkite apelsinų sultis.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės (trinkite apie 30 sekundžių).
- Išpilstykite į stiklines ir gerkite iš karto.
Špinatų, bananų ir riešutų kremo glotnutis
Žemės riešutų kremas ir bananai – klasikinis derinys, kuris dar skanesnis ir naudingesnis, kai į jį pridedama gardaus probiotinių medžiagų turinčio kefyro.
Ingredientai:
- 250 ml kefyro
- 1 banano, pjaustyto gabalėliais ir sušaldyto
- 100 g špinatų
- 1 v.š. žemės riešutų kremo
- 1 v.š. medaus (nebūtina)
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą supilkite kefyrą.
- Sudėkite žemės riešutų kremą, špinatus, šaldytą bananą ir medų (jei naudojate).
- Viską sutrinkite iki vientisos masės (trinkite apie 30 sekundžių).
- Išpilstykite į stiklines ir ragaukite.
Mėlynių ir aviečių glotnutis su jogurtu
Gardus, kreminės konsistencijos glotnutis, kuriam prireiks vos trijų ingredientų. Galima rinktis ne tik mėlynes ir avietes, bet ir kitas mėgstamas uogas skonio įvairovei.
Ingredientai:
- 200 g graikiško jogurto, tinka ir natūralus jogurtas
- 150 g šaldytų mėlynių ir aviečių
- 90 ml natūralių mėlynių sulčių ar kitų norimų
Gaminimas:
- Jogurtą su sultimis sutrinkite virtuviniu trintuvu iki vientisos masės.
- Sudėkite šaldytas uogas ir viską dar kartą pertrinkite iki vientisos masės.
Moliūgų pyrago skonio glotnutis
Jei mėgstate moliūgų pyragą, šis glotnutis taip pat jums patiks. Prireiks vos kelių ingredientų, tačiau mėgausitės tikrai puikaus skonio glotnučiu.
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio šaldyto banano
- 100 ml nesaldinto migdolų pieno arba kito riešutų pieno
- 70 g graikiško ar natūralaus jogurto
- 60 g moliūgų tyrės
- 0,25 a.š. moliūgų pyrago prieskonių mišinio (arba galite pasigaminti patys, sumaišę cinamoną, maltą imbierą, maltų muskato riešutų, kvapniuosius pipirus ir gvazdikėlius)
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą sudėkite šaldytą bananą, moliūgų tyrę, moliūgų pyrago prieskonius.
- Supilkite migdolų pieną (arba kitą riešutų pieną), sudėkite jogurtą.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Išpilstykite į stiklines ir ragaukite.
Glotnutis su braškėmis, varške ir avižiniais dribsniais
Gardžiam ir kreminės konsistencijos glotnučiui pagaminti, vietoje ledų geriau rinkitės varškę. Kuri ne tik suteiks kremiškumo, bet ir gėrimą praturtins probiotinėmis medžiagomis. Be to, avižos sutirštins glotnutį ir padidins jame skaidulų kiekį, o braškės ne tik suteiks ryškią rožinę spalvą, bet ir papildys gėrimą antioksidantais, vitaminu C, folio rūgštimi bei kaliu.
Ingredientai:
- 200 g braškių
- 100 g varškės, galima naudoti ir grūdėtą varškę
- 2 v.š. avižinių dribsnių
- 0,25 a.š. vanilės esencijos
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą sudėkite pjaustytas braškes, varškę, avižinius dribsnius, vanilės esenciją.
- Įpilkite 1 šaukštą vandens.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės. Kokteilį skaniausia gerti atšaldytą.
Avokadų ir špinatų glotnutis su mėtomis
Puikiai dienos pradžiai, nuostabiai tiks šis ryškiai žalias glotnutis. Į glotnutį įmaišę spirulinos, ne tik jam suteiksite sodrios žalios spalvos, bet ir papildysite maistingomis medžiagomis, o avokadas glotnutį pavers ypatingai šilkinės tekstūros.
Ingredientai:
- 0,5 avokado
- 75 ml natūralių obuolių sulčių arba vandens
- 50 g mažųjų špinatų
- 30 g agurko
- 1 žaliosios citrinos žievelės ir sulčių
- 10 g mėtų, šviežių
- 1 a.š. medaus (nebūtina)
- 1 a.š. spirulinos miltelių
Gaminimas:
- Į virtuvinį trintuvą sudėkite pjaustytą avokadą, agurką, špinatus, mėtas, įspauskite žaliosios citrinos sultis ir įtarkuokite žievelės, suberkite spirulinos miltelius, jei reikia įdėkite medaus.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės vitaminų kupinu glotnučiu.
Šaltiniai:
https://extension.usu.edu/nutrition/research/smoothies-helpful-or-harmful
https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you#recipes
Nuotraukos asociatyvinės @Canva