Tikriausiai, nerastume nė vienos tokios daržovės, kaip cukinija, kuri vasarą mus apdovanoja tokiu gausiu derliumi. Virtuvėje cukinija šoka pagrindinį šokį: nuo įdarytų cukinijų žiedų, pyragų iki cukinijų blynų – patiekalų įvairovė, kurioje ši daržovė griežia pirmuoju smuiku – begalinė. Cukinijų apkepas – dar vienas lengvas būdas įtraukti šią daržovę į savo maisto gaminimo rutiną.
Cukinijų apkepas
Cukinijų apkepui reikės:
- 2-3 vidutinio dydžio cukinijų
- 1 vidutinio svogūno
- 1 didelės morkos
- 200 g šviežios šoninės (ją galite keisti rūkyta šonine ar kumpeliu, mėgstama dešra)
- 100 g fermentinio sūrio (galite naudoti 50 g kietojo sūrio ir 50 g fermentinio sūrio, ar pakeisti kitu, savo mėgstamu sūriu)
- 120 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 4 kiaušinių
- 4 v. š. aliejaus
- druskos ir pipirų pagal skonį
- jūsų mėgstamų žalumynui papuošimui
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia įkaitinkite orkaitę 180 °C. Ištepkite kepimo indą riebalais.
- Pasiruoškite cukinijas. Jas nuplaukite, sutarkuokite per stambią (burokinę) tarką ir užberkite apie pusę šaukštelio druskos. Sumaišykite ir palikite pastovėti 10-15 min.
- Cukinijoms pastovėjus, suverskite jas į kiaurasamtį ir gerai nuspauskite susidariusias sultis. Galite tai daryti rankomis ar panaudoti marlę, cepelinmaišį.
- Įkaitintoje keptuvėje apkepinkite šviežią šoninę. Kepkite, kol ši apskrus ir įgaus švelnų, rudą atspalvį. Jei naudojate rūkytą šoninę, kumpelį ar dešrą, tuomet į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite, kol įgaus švenų, rudą atspalvį. Tuomet sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, sutarkuotą morką ir apkepkite, kol daržovės suminkštės. Apkepus, nukelkite nuo ugnies.
- Atskirame dubenėlyje įmuškite 4 kiaušinius, įdėkite 4 v.š. aliejaus, suplakite juos. Taip pat, atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
- Į didelį dubenį sudėkite nusunktus cukinijų tarkius, sudėkite paskrudintą šoninę, kartu su morkomis ir svogūnais, suberkite sutarkuotą sūrį, miltus bei kiaušinių ir aliejaus plakinį. Viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Į paruoštą ir riebalais išteptą kepimo indą sukrėskite paruoštą cukinijų apkepo masę.
- Kepkite apie 45 min. arba tol, kol apkepas gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Skanaukite cukinijų apkepą su grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!
Cukinijų nauda jūsų sveikatai
Jei jums reikia šiek tiek daugiau paskatinimo, kad įtrauktumėte cukinijas į savo maisto racioną, dalinamės priežastimis, kodėl ši daržovė tokia puiki ir naudinga jūsų sveikatai.
- Mažai kalorijų. Viename puodelyje pjaustytos žaliosios cukinijos su odele yra tik 21 kalorija. Kadangi už šias kalorijas gaunate daug maistinių medžiagų, jos laikomos maistingomis – arba turtingomis maistinėmis medžiagomis.
- Jaunos cukinijos odelėje yra vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Vietoj to, kad nuluptumėte cukiniją, Oklahomos mitybos informacijos ir švietimo projektas (ONIE) rekomenduoja palikti odelę. Joje ne tik gausu vitamino C ir vitamino B6, ji taip pat yra skaidulų šaltinis. Skaidulos palengvina virškinimą, palaiko sotumo jausmą ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Tik prieš vartodami cukiniją su žievele, būtinai ją švariai nuplaukite.
- Mineralų ir vitaminų gausa. Cukinija yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Joje gausu vitamino A, kalio ir vitamino C, kurie palaiko imuninę sistemą.
- Daug antioksidantų. Kaip teigia gydytoja dietologė M. Jampolis, cukinijose esantys antioksidantai zeaksantinas ir liuteinas gali sumažinti akių ligų, tokių kaip katarakta ir su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija, riziką.
- Mažai angliavandenių. Cukinijos yra puiki alternatyva krakmolingoms daržovėms ir makaronams. Dėl švelnaus savo skonio, jos lengvai įsilieja į kitus patiekalus, todėl taip puikiai tinka įvairiuose patiekaluose.
Nuotraukos autorės.