Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Kepti obuoliai: tradicijos, istorija ir receptai, kurie privers jus iš naujo pamilti šį paprastą desertą

Kepti obuoliai: tradicijos, istorija ir receptai, kurie privers jus iš naujo pamilti šį paprastą desertą
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kepti obuoliai – vienas paprasčiausių, tačiau nepaprastai gardžių desertų, kuriam nereikia sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo. Tai patiekalas, kuris jau daugelį šimtmečių žavi savo aromatu ir skoniu. Šis straipsnis papasakos apie keptų obuolių istoriją, jų populiarumą skirtingose šalyse bei pateiks kelis skirtingus receptus, kuriuos lengvai išbandysite savo virtuvėje jau šį savaitgalį, o gal per ateinančias gražiausias metų šventes?

Keptų obuolių istorija ir tradicijos

Kepti obuoliai siekia gilią senovę – šis patiekalas buvo žinomas jau Romos imperijos laikais. Romėnai garsėjo puotomis, kuriose derindavo vaisius su įvairiais prieskoniais. Obuoliai, pagardinti medumi, riešutais ar džiovintais vaisiais ir kepti karštose krosnyse, buvo vienas išskirtinių desertų.

Viduramžiais keptų obuolių tradicija paplito Europoje. Anglijoje kepti obuoliai tapo neatsiejama rudens ir žiemos sezono dalimi. Šalto klimato sąlygomis obuoliai buvo vienas iš nedaugelio vaisių, kuriuos galima išlaikyti per visą žiemą, todėl juos dažnai naudodavo šventiniams patiekalams. Anglijoje obuoliai buvo kepami drauge su pyrago plutele arba įdaromi medumi, riešutais ir cinamonu. Toks desertas buvo laikomas šventinio stalo puošmena.

Prancūzijoje kepti obuoliai įgavo subtilų rafinuotumą, juos dažnai gardindavo sviestu, cukrumi ir vanile. O Šiaurės Europos šalyse, ypač Skandinavijoje, kepti obuoliai buvo paprastas, bet jaukus šeimos vakarienės desertas, pagardintas grietine arba padažais.

Keptų obuolių istorija ir tradicijos

Kepti obuoliai pasaulyje

Nors gali atrodyti, kad toks gana paprastas desertas kaip kepti obuoliai yra mūsų kultūrinio paveldo dalis, iš tiesų jis populiarus daugelyje šalių, kur obuoliai yra kepami, pridedant įvairių priedų ir naudojant skirtingus receptus:

  • Anglija. Populiaru gaminti „stuffed apples“ – obuolius, įdarytus razinomis, cukrumi ir cinamonu. Šį patiekalą dažnai patiekdavo su kreminiu vanilės padažu.
  • Skandinavija. Tokiose šalyse kaip Švedija ar Norvegija kepti obuoliai dažnai patiekiami su migdolais, grietine ar šiltais uogų padažais.
  • JAV. Kepti obuoliai itin populiarūs per Padėkos dieną ir Kalėdas. Jie dažnai kepami su cukrumi, sviestu ir kartais pagardinami klevų sirupu.
  • Lietuva. Tradicija kepti obuolius Lietuvoje taip pat nėra svetima. Ypač žiemos švenčių metu obuoliai su medumi, riešutais ir cinamonu būdavo dažnas pasirinkimas – paprastas, bet kvapnus gardumynas, primenantis jaukumą ir šeimą.

Kodėl verta rinktis keptus obuolius?

Kepti obuoliai yra ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Juose mažai kalorijų (jeigu naudojate natūralius saldiklius) ir daug skaidulų. Kepant obuolius, jie išskiria natūralų cukrų, todėl dažnai papildomo saldiklio reikia labai mažai. Be to, juose išlieka vitaminai C ir B6, kalis bei kitos naudingos obuoliuose esančios medžiagos.

Keptų obuolių receptai

Jeigu dar niekuomet nekepėte obuolių arba visi išbandyti receptai jau pabodę, kviečiame išbandyti vieną iš 4 mūsų siūlomų keptų obuolių receptų. Pažadame, pirštus tikrai apsilaižysite!

Klasikiniai kepti obuoliai su medumi ir cinamonu

Šis receptas tobulai tiks tiems, kurie nori greitai paruošti paprastą, bet toli gražu ne prastą, o itin gardų ir, be to, sveiką desertą.

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio obuoliai (geriausia rūgštesni, pvz., Antaniniai)
  • 4 a. š. medaus
  • 1 a. š. cinamono
  • 2 v. š. smulkintų riešutų (graikinių ar migdolų)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Obuolių viršuje išpjaukite skylutę ir pašalinkite sėklas, bet palikite apačią uždarą.
  3. Į kiekvieno obuolio vidų įdėkite po šaukštelį medaus, pabarstykite cinamonu ir apibarstykite riešutais. Pašaukite į orkaitę.
  4. Kepkite 25–30 minučių, kol obuoliai taps minkšti ir pradės skleisti saldų aromatą.
  5. Patiekite šiltus, jei norite, papildomai apliejus medumi.
Klasikiniai kepti obuoliai su medumi ir cinamonu

Kepti obuoliai su varške ir vanile

Tai šiek tiek turtingesnis variantas, idealiai tinkamas šventiniam stalui ar savaitgalio šeimos pietų desertui.

Ingredientai:

  • 4 obuoliai
  • 200 g varškės
  • 2 v. š. cukraus (arba medaus)
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius gerai nuplaukite, nusausinkite iš išpjaukite sėklas, tačiau apačią palikite uždarą.
  2. Sumaišykite varškę su cukrumi ir vanilės ekstraktu, kol masė taps vientisa.
  3. Į obuolių vidų įdėkite paruoštą įdarą.
  4. Kepkite 30–35 minutes iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Patiekite šiltus su grietinėle arba natūraliu jogurtu.
Kepti obuoliai su varške ir vanile

Kepti obuoliai su avižiniais dribsniais ir džiovintais vaisiais

Šis receptas suteikia obuoliams tekstūros ir dar daugiau skonio. Taip paruošti obuoliai gali tapti ne tik sočiu bei sveiku desertu, tačiau net ir puikiu pusryčių patiekalu.

Ingredientai:

  • 4 obuoliai
  • 4 v. š. avižinių dribsnių
  • 2 v. š. smulkintų džiovintų vaisių (razinų, spanguolių)
  • 2 v. š. medaus
  • 1 v. š. sviesto

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite ir nusausinkite obuolius bei išskobkite sėklas.
  2. Sumaišykite avižinius dribsnius su džiovintais vaisiais ir medumi.
  3. Į kiekvieną obuolį įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto, o viršų užpildykite paruoštu įdaru.
  4. Kepkite 25–30 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Patiekite su šaukšteliu ledų arba karameliniu padažu.
Kepti obuoliai su avižiniais dribsniais ir džiovintais vaisiais

Šokoladiniai kepti obuoliai

Tiems, kurie mėgsta šokoladą, šis receptas bus tikra staigmena. Be to, tokių keptų obuolių tikrai neatsisakys ir mažiausi ragautojai.

Ingredientai:

  • 4 obuoliai
  • 50 g juodojo šokolado
  • 1 v. š. cukraus
  • 2 v. š. grietinėlės
  • migdolų drožlių dekoravimui

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite ir nusausinkite obuolius ir pašalinkite sėklas.
  2. Juodąjį šokoladą ištirpinkite su cukrumi ir grietinėle.
  3. Į obuolių vidų supilkite šokoladinį įdarą.
  4. Kepkite 20–25 minutes iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Dekoruokite migdolų drožlėmis ir patiekite šiltus.
Šokoladiniai kepti obuoliai

Keptų obuolių kvapas – šilumos ir jaukumo simbolis

Kepti obuoliai ne tik patenkina saldumynų troškulį, bet ir sukuria namuose ypatingą atmosferą. Jų gaminimas yra paprastas, o ingredientus galima derinti pagal savo skonį. Šis desertas yra puikus pavyzdys, kaip iš kasdienio produkto galima lengvai sukurti ypatingą patiekalą.

Rudens ir žiemos sezonais kepti obuoliai tampa tikru atradimu, kuris suteikia šilumos ir jaukumo net pačioms šalčiausioms dienoms. Taigi, išbandykite bent vieną iš šių receptų ir pasimėgaukite paprastu, bet nepamirštamu skoniu!

Šaltiniai:

  1. https://www.allrecipes.com/recipe/21127/baked-apples/
  2. https://www.simplyrecipes.com/recipes/baked_apples/
  3. https://www.olivemagazine.com/recipes/baking-and-desserts/honey-baked-apples
  4. https://www.kaesemacher.at/en/recipes/desserts/baked-apples-curd-sheep-s-milk-and-meringue

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *