Skip to content

Perlinė košė jaunystės ir figūros išsaugojimui: nauda sveikatai bei lengvai paruošiami receptai

Perlinė košė
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kai šiuolaikiniame pasaulyje toks didžiulis kruopų bei košių pasirinkimas, perlinė košė tarsi buvo nustumta į šalį. Atrodo, kad ją vis dar verda tik mūsų mamos bei močiutės. Jeigu žinotume, kokia yra perlinės košės nauda organizmui, tikrai sugrąžintume ją ant mūsų stalų. Juolab iš jos galima pasigaminti ir skanių patiekalų. Išbandykite kuri jums skanesnė: šilkinė perlinė košė ar saldi perlinė košė.

Perlinė košė ne veltui dar vadinama grožio koše. Perlinės kruopos yra vienintelės, kuriose randama tiek daug lizino – aminorūgšties, kuri dalyvauja kolageno sintezėje. O juk kolagenas ir yra mūsų jaunystės paslaptis. Taigi norint ilgiau išlikti jaunoms, žvalioms ir stiprioms, rekomenduojama valgyti perlinę košę.

Iš ko gaminama perlinė košė?

Perlinė košė gaminama iš perlinių kruopų. O šios gaminamos iš miežių grūdų. Perlinės kruopos – tai išlukštenti ir nupoliruoti miežių branduoliai arba jų dalys, kurių paviršiuje yra likę luobelių. Perlinės kruopos gali skirtis savo dydžiu, išvaizda bei spalva. Jos gali būti stambios arba smulkios, apvalios arba ovalo formos, baltos, gelsvos, baltos su tamsiomis juostelėmis.

Perlinė košė

Perlinės košės nauda?

Perlinė košė išsaugo visas naudingąsias miežių grūdų savybes, tačiau tuo pačiu, skirtingai nuo neapdorotų grūdų, yra puikiai įsisavinama bei puikiai virškinama. Perlinės košės nauda plati: šią košę tinka vartoti tiek siekiant numesti svorio, tiek norint išsaugoti jauną išvaizdą, tiek sportininkams kaip pilnavertis, daug energijos suteikiantis maistas.

Perlinėje košėje gausu vitaminų bei mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, seleno, folio rūgšties, vitamino B6. Taip pat jau minėto lizino, maistinių skaidulų.

Perlinėje košėje esantys vitaminas B6 bei folio rūgštis būtini gerai širdies bei kraujagyslių sistemos veiklai. Jų dėka gali sumažėti junginio, vadinamo homocisteinu, kiekis. Homocisteinas yra susijęs su padidinta širdies ligų rizika.

Perlinėje košėje esantis selenas kartu su betagliukanais yra stiprūs antioksidantai, saugantys ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Be to, betagliukanai užtikrina gerą žarnyno mikrofloros darbą, taip stiprindami imuninę sistemą. Tiek selenas, tiek betagliukanai, manoma, padeda sumažinti susirgimo vėžiu riziką.

Perlinėje košėje esantis betainas organizme paverčiamas cholinu. Cholinas labai svarbus geram miegui, geram raumenų darbui bei judėjimui, taip pat atminčiai ir mokymuisi.

Perlinėje košėje gausu skaidulų, kurios svarbios geram virškinimo sistemos darbui. Be to, valgant košę, kurioje yra daug maistinių skaidulų, ilgiau išlieka sotumo jausmas. Todėl perlinė košė ideali siekiantiems numesti svorio.

Perlinė košė

Kaip virti perlinę košę?

Perlinė košė verda gana ilgai, o tai dažnai atbaido nuo noro jos išsivirti. Pagreitinti šį procesą galima iš vakaro užmerkus perlines kruopas. Reikia nepamiršti, kad perlinės kruopos brinkdamos padidėja net kelis kartus. Maždaug 3-3,5 karto. Todėl gerai paskaičiuokite, kiek kruopų planuojate virti ir pamerkite. Vandens reikia pilti maždaug 3 kartus daugiau nei kruopų.

Išbrinkę perlinės kruopos kruopščiai perskalaujamos, išrenkami lukšteliai, jei tokių pasitaiko. Tuomet kruopas beriame į puodą ir užpilame vandeniu. Kruopų ir vandens santykis yra 1:3 (1 puodelis ar stiklinė kruopų ir 3 puodeliai ar stiklinės vandens). Puodą užkaičiame ant didesnės ugnies. Tik atsargiai, nes perlinės kruopos labai linkę bėgti. Kol užvirs nepaliekame be priežiūros. Kai vanduo užverda, ugnį sumažiname iki minimalios ir verdame dar apie 20-30 min. Galima virti ir trumpiau, tuomet išvirus dar paliekame išbrinkti ir visiškai suminkštėti.

Perlinė košė

Kuo gardinama perlinė košė?

Kaip ir visos grūdų košės, perlinė košė gali būti gardinama vaisiais, daržovėmis, saldinama šaukšteliu medaus ir pan. Perlinė košė taip pat gali būti puikus garnyras prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Ji puikiai gali pakeisti įprastą bulvių ar grikių košę. Į perlinę košę taip pat galima dėti šaukštelį kokybiškų riebalų: sviesto, tyro alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus, riešutų sviesto. Galima įpilti šlakelį pieno į jau paruoštą košę arba į bebaigiančią virti. 

Perlinė košė

Perlinė košė su grybais ir morkomis

Dažniausiai perlinė košė gardinama įvairiomis daržovėmis. Daugumai tai vienas skaniausių košės variantų. Perlinė košė su grybais ir morkomis gali būti valgoma kaip atskiras patiekalas pusryčiams, taip pat patiekiama kaip garnyras prie kitų patiekalų. Taip paruošta perlinė košė yra ne tik labai soti bei maistinga, tačiau ir labai skani.

Ingredientai 4 porcijoms:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų
  • 3 stiklinės vandens
  • 5-6 didesni pievagrybiai
  • 2 vidutinės morkos
  • 1 didesnis svogūnas
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • sviesto arba aliejaus kepimui

Paruošimas:

  1. Kruopas verdame kaip aprašyta aukščiau. O kol jos verda, nulupame ir nuplauname morkas, svogūną. Nuplauname pievagrybius.
  2. Pievagrybius ir svogūną supjaustome. Morką sutarkuojame stambia tarka arba supjaustome plonais šiaudeliais.
  3. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus arba sviesto pakepiname svogūną, kol gražiai pagelsta. Suberiame pievagrybius bei morkas ir maišant pakepiname kol suminkštės. Pabarstome druska ir pipirais.
  4. Išvirusią košę sumaišome su daržovėmis ir skanaujame.

Patarimas: mėgstantiems galima ant viršaus pabarstyti šiek tiek kietojo sūrio. Morkas bei pievagrybius galima keisti ir kitomis daržovėmis: žirneliais, cukinijomis, baklažanu – bet kuo, ką tik mėgstate. Vietoj pievagrybių šioje košėje puikiai tiks miško grybai.

Šilkinė perlinė košė

Šilkinė perlinė košė

Šilkinė perlinė košė – tai bene žinomiausias perlinės košės receptas. Na, bent jau pavadinimą „šilkinė košė“ tikrai girdėjo dauguma. Nors labiausiai šilkinė perlinė košė paplitusi Žemaitijos regione, tačiau tikrai verdama didžiojoje šalies dalyje. Pasigaminti ją tikrai nesudėtinga, o skonis iš tiesų kaip šilko: švelnu, lengva ir be galo skanu.

Ingredientai 4-5 porcijoms:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų
  • 3 stiklinės pieno arba mėsos ar daržovių sultinio
  • 3 vidutinės bulvės
  • 1 didesnis svogūnas
  • 80 g rūkytų lašinukų arba rūkytos šoninės
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Kruopas išverdame kaip aprašyta aukščiau. Jas galima išsivirti ir iš vakaro, tuomet patiekalą paruošite greičiau.
  2. Bulves ir svogūnus nulupame. Bulves sutarkuojame smulkia tarka. Svogūną ir lašinukus supjaustome.
  3. Geriausiai gaminti tinka storadugnis puodas arba keptuvė. Pakepiname lašinukus, kol paskrunda. Suberiame svogūnus ir pakepiname, kol gražiai pagels.
  4. Suberiame virtas perlines kruopas ir tarkuotas bulves. Pabarstome druska, pipirais, gerai išmaišome. Užpilame pienu arba sultiniu.
  5. Verdame uždengtą maždaug 30 min. Kol bulvės suminkštės. Dažnai pamaišome, nes košė linkusi lipti prie dugno.
  6. Patiekiant galima pabarstyti smulkintais krapais arba svogūno laiškais. Valgome karštą.

Patarimas: prie šilkinės perlinės košės labai tinka kefyras, raugintas agurkas, rauginti kopūstai, spirgučių padažas ir netgi pienas.

Perlinė košė

Saldi perlinė košė

Saldi perlinė košė turbūt rečiausiai valgoma lietuvių šeimose. Tačiau pabandykite pasigaminti, ypač vasarą, kai pilna skaniausių vaisių bei uogų. Skani, soti, be galo maistinga – tikras malonumas valgyti šią košę.

Ingredientai 4 porcijoms:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų
  • 3 stiklinės vandens arba pieno
  • 1 vanilės ankštis arba 2 a.š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 v.š. medaus
  • saujelė braškių
  • kelios avietės, serbentai, šilauogės
  • 1 v.š. sviesto

Paruošimas:

  1. Perlines kruopas išverdame kartu su vanilės ankštimi (arba vaniliniu cukrumi) bei druska. Išvirus vanilės ankštį išimame.
  2. Uogas nuplauname ir supjaustome stambiais gabalėliais.
  3. Į išvirusią košę dedame sviesto bei medaus, gerai išmaišome.
  4. Suberiame uogas, pamaišome ir patiekiame. Uogas galima suberti patiekiant ant košės viršaus.

Patarimas: žiemą galima naudoti šaldytas uogas, mirkytas razinas, datules, smulkintus riešutus – viską, ką mėgstate. Pagardinti kondensuotu pienu ar riešutų sviestu.

Nesvarbu, ar labiau mėgstate saldžią, ar daržovėmis pagardintą perlinę košę, svarbiausia, kad ją valgote. Tai tikra vitaminų ir mineralų „bomba“, sauganti mūsų jaunystę ir sveikatą.

Šaltiniai:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/295268#digestion-weight-management-and-satiety
  2. https://www.jiwa.in/blogs/journal/pearl-barley-vs-brown-rice
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/295268
  4. https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/easy-pearl-barley-recipes/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *