Skip to content

Riešutų sviestas: kuo naudingas, kokį pasirinkti ir kaip pasigaminti patiems?

Riešutų sviestas: įvairovė, nauda, kaip pasigaminti patiems?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kai kalbame apie riešutų sviestą, dauguma turbūt įsivaizduojate Nutella kremą (kuris, beje, nieko bendro su riešutų sviestu neturi) arba žemės riešutų sviestą. Tačiau iš tiesų riešutų sviestas gali būti gaminamas iš bet kurios rūšies riešutų. Negana to, riešutų sviestą lengvai galite pasigaminti patys namuose. O jeigu auginate savo riešutus, jums tai net nieko nekainuos.

Kaip atsirado riešutų sviestas?

Riešutų sviestas – tai tepamas maisto produktas, gaminamas iš riešutų juos sumalant iki kreminės konsistencijos. Su tikruoju sviestu riešutų sviestą sieja nebent tekstūra ir didelė riebalų kiekio konsistencija jame.

Riešutų sviestas gali būti gaminamas iš bet kurių riešutų. Pagal tai, iš ko pagamintas, riešutų sviestas skirstomas į:

  • graikinių riešutų sviestas
  • migdolų riešutų sviestas
  • žemės riešutų sviestas
  • anakardžių riešutų sviestas
  • makadamijos riešutų sviestas
  • pekano riešutų sviestas
  • pistacijų riešutų sviestas
  • gilių sviestas

Riešutų sviestas yra ne tik augalinių riebalų užtepėlė, kuria būtų galima pakeisti tradicinį sviestą, tačiau jis nepaprastai naudingas, nes savo sudėtyje turi daug baltymų, skaidulų, nepakeičiamų riebalų rūgščių. Palyginti su tradiciniu sviestu, riešutų svieste gali būti net iki 25 g baltymų/ 100 g, kai tame pačiame sviesto kiekyje baltymų bus tik 1 g.

Manoma, kad riešutų sviesto istorija prasideda maždaug IX a. Migdolų pastos arba marcipano receptas aptinkamas Bagdado Receptų knygoje (Kitab al-Tabikh). Migdolų pasta buvo labai vertinama Bagdado kalifų.

Lazdynų riešutų sviestas buvo maišomas su šokoladu, kad būtų kompensuojamas maistinių medžiagų bei maisto apskritai trūkumas Napoelono karų bei II – ojo Pasaulinio karo metu. Šių mišinių pagrindu atsirado šokolado tokios užtepėlės, kaip Nutella.

Riešutų sviestas

Kuo skiriasi riešutų sviestas nuo kremo?

Riešutų sviestas – tai tepus, į sviestą panašus riešutų gaminys, naudojamas užtepti duonai, padažams ar desertams gardinti. Tuo tarpu riešutų kremas – tai alternatyva grietinėlei. Juo gali būti gardinami makaronų patiekalai, sriubos, naudojamas kaip padažas salotoms ar košėms gardinti. Riešutų sviestas paprastai gaminamas vien iš riešutų, tuo tarpu pagaminti riešutų kremui papildomai reikalingas vanduo.

Kaip pasigaminti riešutų sviestą ir kaip riešutų kremą papasakosime žemiau.

Kam riešutų sviesto vartoti negalima

Nors riešutų sviestas yra itin naudingas mūsų sveikatai ir turi daugybę naudingųjų maistinių medžiagų, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali būti mirtinai pavojingas. Alergiją riešutams turi nuo 5 % iki 10 % žmonių, tad net nedidelis riešutų sviesto lašelis kai kuriems gali sukelti net anafilaksinį šoką. Jeigu žinote ar įtariate, kad esate alergiškas bet kuriems riešutams, riešutų sviesto venkite.

Riešutų sviesto nauda

Na, o kitiems riešutų sviestas gali pakeisti tradicinį sviestą ir praturtinti mūsų racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis.

  • Riešutų sviestas – gerųjų riebalų šaltinis. Dauguma riešutuose esančių riebalų yra nesotieji, vadinasi, riešutų sviestas daug sveikesnis už tradicinį sviestą, mėsą ar tuo labiau perdirbtuose maisto produktuose esančius sočiuosius transriebalus. Riešutų svieste esantys nesotieji riebalai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir insuliną – hormoną, kuris atsakingas už cukraus kiekio reguliavimą kraujyje. Todėl riešutų sviestas rekomenduojamas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
  • Riešutų sviestas – puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Riebalų rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei padidinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat Omega riebalų rūgštys atsakingos už gerą smegenų veiklą bei mažina uždegiminius procesus mūsų organizme. Iš visų riešutų daugiausiai Omega-3 riebalų rūgščių yra graikinių riešutų svieste, tačiau šiame svieste kur kas mažiau baltymų bei skaidulų nei kituose riešutų sviestuose.
  • Riešutų sviestas gali padėti kovoje su antsvoriu. Nepaisant to, kad jame daug riebalų. Tai naudingi organizmui riebalai. O riešutų svieste esantis didelis kiekis baltymų bei skaidulų leidžia greičiau pajusti sotumą bei suteikia energijos ilgam laikui.
  • Riešutų svieste gausu E, C ir B6, folio rūgšties, niacino, magnio, cinko, vario, kalio. Visi šie elementai svarbūs gerai nervinės sistemos būklei palaikyti, odos, nagų, plaukų grožiui, elastingumui saugoti. Vitaminai E ir C yra puikūs antioksidantai, saugantys nuo žalingo aplinkos poveikio.
  • Riešutų svieste yra tokių mineralų kaip selenas ir manganas, taip pat flavanoidų, fenolių, polifenolių, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, saugančiomis mūsų organizmo ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų ir kitų kenksmingų medžiagų. Be to, šios riešutų svieste esančios medžiagos gerina širdies darbą ir padeda palaikyti ją sveiką ir stiprią.
  • Saikingai vartojamas riešutų sviestas padeda išvengti ir kontroliuoti II-ojo tipo diabetą. Jis mažina blogojo cholesterolio kiekį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda išlaikyti elastingas kraujagyslių sieneles, mažina aterosklerozės riziką.
Graikinių riešutų sviestas

Graikinių riešutų sviestas geriausias širdies sveikatai

Vis daugiau žmonių ryžtasi, o kai kurie jau ir senokai augina graikinius riešutmedžius Lietuvoje. Jeigu sulaukėte gero derliaus, būtinai išbandykite namuose pasigaminti graikinių riešutų sviestą. Jo receptą rasite žemiau. O likusius nuo riešutų kevalus galėsite panaudoti trąšoms, mulčiavimui, drenažui ar, labai smulkiai sumalus, kūno pilingui.

Graikinių riešutų sviestas yra nepakeičiamas augalinės kilmės Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Rinkitės šį sviestą norėdami išlaikyti savo širdį sveiką. Graikinių riešutų sviestas padeda reguliuoti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, turi mūsų organizmui labai naudingų nesočiųjų riebalų, daug ląstelienos, baltymų bei yra puikus antioksidantų šaltinis.

Rekomenduojama paros norma yra 2 valgomieji šaukštai graikinių riešutų sviesto.

Migdolų riešutų sviestas

Migdolų riešutų sviestas geriausias cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti

Migdolų riešutų sviestas turi kur kas daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti riešutų sviestai. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose šio riešutų sviesto yra net 3 g skaidulų, kai tuo tarpu populiariajame žemės riešutų svieste tokioje pačioje porcijoje skaidulų yra tik 1,6 g. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis padeda valdyti cukraus kiekį kraujyje, padėdamas išvengti cukraus šuolių. Todėl daug skaidulų turinčio maisto vartojimas padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Tyrimai taip pat rodo, kad vartojant migdolų riešutų sviestą, sumažėja glikuoto hemoglobino A1C (HbA1c) kiekis, o tai reiškia geresnį gliukozės kiekio kraujyje kontroliavimą.

Migdolų riešutų sviesto rekomenduojama paros norma yra 2 valgomieji šaukštai.

Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų sviestas – populiariausias ir ekonomiškiausias

Dauguma riešutų sviestų gali būti tikrai brangūs, o kai kurių net ir nerasime mūsų parduotuvėse, tad žemės riešutų sviestas iš visų yra pats pigiausias ir lengviausiai randamas sviestas. Turbūt dėl kainos ir prieinamumo jis yra ir pats žinomiausias bei populiariausias.

Vis dėlto savo maistine verte žemės riešutų sviestas tikrai nenusileidžia kitiems riešutų sviestams. O baltymų kiekis jame yra didžiausias iš visų riešutų sviestų: dviejuose valgomuose šaukštuose žemės riešutų sviesto yra net 8 g baltymų. Be to, jame taip pat gausu antioksidantų bei kitų vitaminų ir mineralinių medžiagų, randamų riešutuose.

Siekiant padidinti gaminamo patiekalo maistinę vertę, galima riešutų sviesto dėti į padažus. Be to, šaukštelis šio sviesto padažui suteiks tirštumo ir puikaus skonio bei aromato.

Anakardžių riešutų sviestas kovai su geležies stoka

Anakardžių riešutų sviestas iš kitų riešutų sviestų išsiskiria savo geležies kiekiu. 100 g anakardžių riešutų sviesto geležies yra net 5 mg, kai tame pačiame kiekyje graikinių riešutų svieste geležies yra vos 0,8 mg, o žemės riešutų svieste – tik 1,8 mg. Be abejo, augalinės kilmės geležis nėra taip lengvai pasisavinama kaip gyvūninės kilmės, tačiau kaip papildoma pagalba susiduriant su geležies stokos mažakraujyste anakardžių riešutų sviestas tikrai gali būti naudojamas.

Anakardžių riešutų sviestas yra labiausiai kreminės konsistencijos iš visų, tad receptuose juo galima pakeisti pieną ar tradicinį sviestą.

Tiesa, anakardžių riešutų sviestas turi daugiau angliavandenių bei mažiau baltymų palyginti su kitais riešutų sviestais, todėl turėtų būti vartojamas labai saikingai.

Anakardžių riešutų sviestas

Kaip pasigaminti riešutų sviestą patiems?

Pasigaminti riešutų sviestą namuose yra taip paprasta ir lengva, kad pabandę turbūt niekada nebenorėsite jo pirkti parduotuvėje. Viskas, ko reikia riešutų sviestui pagaminti – tai riešutai. Papildomai nereikia nei vandens, nei aliejaus – nieko, nes tai gali pakeisti riešutų sviesto tekstūrą ir skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Bet kurios rūšies riešutus suberiame į skardą ir paskrudiname orkaitėje 180-200 °C temperatūroje apie 20-30 min.
  2. Paskrudusius riešutus suberiame į virtuvinį kombainą arba elektrinį smulkintuvą ir triname / maišome 10-12 min. iki kreminės konsistencijos.
  3. Jeigu reikia, smulkinant, vis nubraukite šonus ir permaišykite.
  4. Riešutų sviestas paruoštas, kai įgauną kreminę konsistenciją, o jame nebelieka riešutų gabalėlių.

Patarimas: norint įvairesnio skonio ir kuo daugiau naudos organizmui, riešutus sviestui maišykite: imkite anakardžius, graikinius, lazdyno, galite įberti ir moliūgų ar kitų mėgiamų sėklų, kad sviestas būtų dar įdomesnio, išraiškingesnio skonio ir maistingesnis.

Jeigu norisi, galima pagardinti žiupsneliu druskos ar trupučiu cukraus.

Kadangi naminis riešutų sviestas yra be konservantų, jis gali greičiau apkarsti, sugesti, todėl jį laikyti reikia vėsioje, tamsioje vietoje. Geriausiai šaldytuve. O jeigu pagaminote per daug, perteklių užšaldykite.

Kuo skiriasi riešutų sviestas nuo kremo?

Kaip pasigaminti riešutų kremą?

Pagaminti riešutų kremą yra taip pat paprasta kaip ir riešutų sviestą. Tik papildomai prireiks vandens. Kremui gaminti taip pat tinkami bet kurios rūšies riešutai.

Gaminimo eiga:

  1. ½ puodelio riešutų pamirkyti karštame vandenyje 20-30 min. Taip pat galima mirkyti šaltame vandenyje per naktį.
  2. Vandenį nupilti, o išmirkytus riešutus suberti į elektrinį maišytuvą ir užpilti maždaug 1,5 puodelio vandens.
  3. Smulkinti tol, kol masė įgaus kreminę konsistenciją ir nebeliks riešutų gabalėlių.

Patarimas: riešutų kremą galima atskiesti vandeniu iki pieno skystumo ir juo receptuose pakeisti tradicinį pieną.

Riešutų kremą reikia laikyti šaldytuve. Jis tinkamas naudoti tik porą dienų, todėl, jeigu matote, kad nespėsite sunaudoti, užšaldykite.

Riešutų sviestas gali turėti ypatingos naudos mūsų sveikatai, tačiau nepamirškime jo naudoti saikingai, neviršykime rekomenduojamų paros normų ir jokiais būdais nevartokime bei nesiūlykime vartoti žmonėms, turintiems alergiją riešutams.

Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters
https://www.cedars-sinai.org/blog/nut-butters.html
https://www.verywellhealth.com/choosing-the-best-nut-butter-7560516
https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/the-best-and-worst-nut-butters.aspx
https://www.simplyrecipes.com/what_is_natural_peanut_butter/
https://www.acouplecooks.com/nut-butter/
https://minimalistbaker.com/how-to-make-cashew-cream/
https://www.ambitiouskitchen.com/ingredient/nut-butters/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *