Avižinė košė – puikus pusryčių pasirinkimas: ji gausi maistinių skaidulų, vitaminų bei mineralų, taip pat lėtai skylančių angliavandenių. Todėl suvalgę dubenėlį avižinės košės jausimės sotūs iki pietų. Be to, avižinė košė lengvai paruošiama, ją galima gardinti įvairiais priedais ir taip suteikti kas kartą vis naujo skonio. Avižinė košė ar avižinių dribsnių košė praktiškai nesukelia alerginių reakcijų, yra nekaloringa, todėl tinkama visai šeimai.
Kuri avižinė košė sveikiausia: kruopos ar dribsniai?
Avižinė košė gali būti gaminama tiek iš avižinių kruopų, tiek iš avižinių dribsnių. Maistine prasme pati naudingiausia ir sveikiausia yra avižinių kruopų košė, todėl idealiausia būtų būtent ją ir ruošti pusryčiams. Vis dėlto pilno grūdo avižinių dribsnių košė taip pat yra puikus ir sveikas pusryčių pasirinkimas. Rinkitės ją, jeigu skubate, pamiršote užmerkti avižines kruopas, keliaujate arba jeigu tiesiog labiau mėgstate avižinius dribsnius. O štai greitai paruošiamų (užpilamų) avižinių dribsnių geriau vengti: tai nėra sveikas pasirinkimas košei ruošti.
Avižinių kruopų košės gaminimas
Paruošti avižinių kruopų košę gali prireikti 40–50 min. Retas kuris ryte turi tiek laiko košei virti, todėl ši košė ruošti pradedama iš vakaro: užmerkiamos avižinės kruopos.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 300 g avižinių kruopų
- 1200 ml vandens arba pieno
- žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Avižinės kruopas užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
- Ryte vandenį nupilkite, užpilkite šviežiu vandeniu arba pienu.
- Virkite apie 10–15 min., tuomet puodas uždenkite ir košę palikite išbrinkti.
- Pagardinkite druska ir sveikai pusryčiaukite.
Patarimas: avižinių kruopų košė bus skanesnė ir netgi sveikesnė, jeigu ją patieksite su apkeptomis arba garintomis daržovėmis: svogūnu, paprika, pievagrybiais, morkomis, šparaginėmis pupelėmis. Mėgstantiems saldžiau, avižinių kruopų košę galite gardinti šaukšteliu medaus, šaldytais, šviežiais vaisiais, uogomis. Norintiems sotesnio varianto, patariame įberti saujelę riešutų, sėklų ar paskaninti šaukštu kokybiško riešutų sviesto.
Avižinių dribsnių košė: kaip teisingai paruošti?
Visų pirma, nepamirškime, jog geriausia rinktis pilno grūdo avižinius dribsnius košei ruošti. Geriau ilgesnio nei greito paruošimo, stambesni nei smulkesni. Avižinių dribsnių košę taip pat galime pasiruošti iš vakaro: užmerkti avižinius dribsnius, o ryte juos tik užvirti, palikti dar kelioms minutėms pilnai išbrinkti ir pusryčiauti.
Jeigu avižinių dribsnių košę virsime ryte, ją virkime tik tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Pervirta avižinių dribsnių košė tampa nebenaudinga, nesoti, visiškai netinkama saugantiems savo figūrą arba reguliuojantiems cukraus kiekį kraujyje.
Avižinė košė su obuoliais ir cinamonu
Ši košė yra klasikų klasika ir dažniausiai tinka visiems skoniams. Lengvai pagaminama, skani, soti, maistinga bei aromatinga.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 300 g avižinių kruopų arba 1 stiklinė avižinių dribsnių
- 1200 ml vandens (kruopoms) arba 2 stiklinės vandens (dribsniams)
- 2 vidutinio dydžio obuoliai
- 2 šaukšteliai cinamono
- žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Avižines kruopas arba avižinius dribsnius mirkykite per naktį, ryte vandenį nupilkite ir užpilkite šviežiu.
- Obuolius sutarkuokite stambia tarka. Jeigu gaminate avižinių dribsnių košę, obuolius berkite iš karto prieš verdant. Jeigu gaminate košę iš avižinių kruopų, obuolius suberkite prieš pat kruopoms baigiant virti.
- Patiekdami pabarstykite cinamonu. Galite pagardinti nedideliu sviesto kiekiu.
Patarimas: ruošiant avižinę košę su obuoliais ir cinamonu, vietoje vandens, galite naudoti karvės arba augalinį pieną. Pasaldinkite šaukštu medaus, klevų, agavų sirupu.
Avižinė košė su bananais – mėgstantiems saldžias košes
Tai puikus pasirinkimas mėgstantiems saldžiai. Be to, bananai yra labai maistingi ir sotūs, todėl pusryčiams suvalgę tokios košės, turėsite dar daugiau energijos ir dar ilgiau neišalksite.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 300 g avižinių kruopų arba 1 stiklinė avižinių dribsnių
- 1200 ml vandens (kruopoms) arba 2 stiklinės vandens (dribsniams)
- 2 dideli bananai
Paruošimas:
- Avižinės kruopas arba avižinius dribsnius mirkykite per naktį, ryte vandenį nupilkite ir užpilkite šviežiu vandeniu.
- Avižines kruopas virkite apie 10–15 min. nuo užvirimo, po to dar palaikykite apie 10–15 min., kad pilnai išbrinktų. Avižinius dribsnius virkite iki užvirimo ir uždengtus palikite dar kelioms minutėms.
- Bananus įpjaustykite į dubenėlius su paruošta koše.
Patarimas: vietoj bananų galima naudoti bet kokį kitą mėgiamą saldų vaisių ar uogą: persimoną, kriaušę, avietes, slyvas, mirkytas razinas ir pan. Avižinę košę su bananais labai tinka pagardinti šaukštu kokybiško riešutų sviesto, medumi, agavų arba klevų sirupu.
Kepta avižinė košė – tarsi pyragas pusryčiams
Tai gali būti kaip sveikesnė pyrago alternatyva arba kaip karališki savaitgalio pusryčiai. Per 10 min. šios košės neiškepsite, tam reikės skirti laiko: apie 50 min. Taigi šiokiadienio pusryčiams greičiausiai nepatieksite, na, nebent pašildysite likučius, užsilikusius iš vakar keptos avižinės košės.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 2 stiklinės (po 250 ml) pilno grūdo avižinių dribsnių
- 200 ml pieno
- 3 didesni, labai gerai sunokę bananai
- 2 šaukštai riešutų sviesto
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 2 šaukšteliai cinamono
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir labai gerai susmulkinkite. Jeigu norite labiau vientisos, švelnios tekstūros, be dribsnių gabaliukų, pirmiau susmulkinkite avižinius dribsnius, tada sudėkite kitus ingredientus ir dar pasmulkinkite.
- Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą indą ir šaukite į orkaitę maždaug 30 min.
Patarimas: prieš kepant, į košę galima įmaišyti smulkintų braškių, šilauogių, tarkuotų obuolių ar kitų mėgiamų vaisių ar sėklų. Viršų galima pabarstyti tarkuotu juoduoju šokoladu, banano griežinėliais, braškių puselėmis, šilauogėmis.
Avižinė košė kūdikiams – pirmoji košė pradėjus primaitinimą
Avižinė košė yra rekomenduojama kaip viena pirmųjų košių, su kuria susipažins primaitinti pradėtas kūdikis. Ji rekomenduojama dėl savo maistinės vertės, taip pat dėl to, kad labai maža alergijos tikimybė. Paprastai avižinė košė yra lengvai virškinama, gerai pasisavinama ir užtikrina gerą virškinimo sistemos darbą.
Kūdikių košei ruošti rekomenduojama pirkti kokybiškas avižines kruopas. Jos turėtų būti užaugintos ekologiniame ūkyje, švarios, be luobelių, nesulipusios, nesupelijusios ir pan. Tinkamiausia avižinę košę kūdikiams virti iš avižinių kruopų: jas reikėtų sumalti kavamale ir tuomet virti arba jau išvirtą avižinę košę sutrinti.
Verdama kūdikiams avižinė košė neturėtų būti pervirta, prisvilusi, per tiršta arba per skysta. Vengti pirktinių mišinių avižinei košei ruošti, nes juose labai dažnai būna įvairių kūdikiams nenaudingų, o kartais net ir žalingų priedų: cukraus, pieno miltelių ir kt.
Avižinė košė – paprastas, sveikas, lengvai pagaminamas ir labai naudingas patiekalas, kuris tikrai patiks visai šeimai: nuo kūdikio iki senelio.