Cukinija – daržo karalienė! Vasaros sezono metu sutiksite ją ir prie griliaus patiekalų, ir prie mėsos, ir kaip garnyrą, net kaip sudedamąją desertų dalį, o cukinijų blynai – vienas dažniausių ir universaliausių patiekalų. Jame galite drąsiai kliautis vaizduote, eksperimentuoti ir vis tiek yra labai maža tikimybė, kad prašausite pro šalį.
Šįkart siūlau jums išbandyti cukinijų blynus, kuriuose pakeitus tik vieną ingridientą, galėsite mėgautis net dviem skirtingomis jų versijomis.
Gardūs ir maistingi cukinijų blynai
Cukinijų blynams reikės:
- 2 cukinijų
- 2 kiaušinių
- 200 g riebesnės varškės
- 3-4 v.š. miltų
- 0,5 a.š. kepimo miltelių
- smulkintų krapų/petražolių
- smulkintų svogūno laiškų
- 1 skiltelės česnako
- druskos, juodųjų pipirų
- aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia pasiruoškite cukinijas. Jas nuplaukite, sutarkuokite per stambią (burokinę) tarką ir užberkite apie pusę šaukštelio druskos. Sumaišykite ir palikite pastovėti 10-15 min.
Jei jūsų cukinijos mažos, minkšta odele – jų lupti ar išvalyti sėklas – nereikia; o jei naudojate jau dideles, subrendusias cukinijas, nulupkite jų odelę, išvalykite sėklas ir tik tuomet tarkuokite. - Cukinijoms pastovėjus, suverskite jas į kiaurasamtį ir gerai nuspauskite susidariusias sultis. Kuo geriau nuspausite cukinijų sultis – tuo mažiau miltų reikės ir cukinijų blynai gausis minkštesni ir puresni.
- Į atskirą dubenį sudėkite nusunktus cukinijų tarkius, įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, smulkintas prieskonines žoleles ir įspauskite česnako skiltelę. Viską labai gerai sumaišykite.
- Tuomet į gautą masę įdėkite 3 v. š. miltų, kepimo miltelius, žiupsnį druskos, pipirų ir darkart viską gerai išmaišykite. Jei tešla jums pasirodė kiek per skysta, įdėkite dar 1 v. š. miltų, darkart viską gerai išmaišykite ir palikite tešlą pastovėti bent 5 min.
- Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Formuokite blynelius ir kepkite ant vidutinės ugnies po 2-3 min. iš abiejų pusių arba kol gražiai apskrus.
- Patiekite karštus, su grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!
Pikantiški cukinijų blynai – užteks pakeisti tik vieną ingredientą
Jei jums varškė ir cukinijų blynai skamba kaip klasikinis duetas, tačiau esate pasirengę atrasti pikantiškesnę jų pusę – įtraukite šaltai rūkytos lašišos filė juosteles. Šios lašišos filė juostelės cukinijų blynams suteiks pikantiško skonio ir paįvairins jų tekstūrą.
Norėdami pasigaminti šiuos cukinijų blynus – galite remtis receptu, pateiktu aukščiau. Paruoškite cukinijų blynų tešlą kaip nurodyta, tik pridėkite dar 200 g šaltai rūkytos lašišos filė juostelių. Jas smulkiai supjaustykite, gerai išmaišykite ir kepkite taip, kaip nurodyta.
Šie cukinijų blynai ypatingai gardūs tiek karšti, tiek šalti. Patiekite juos kartu su graikišku ar natūraliu jogurtu arba tzatziki padažu. Skanaus!
Tzatziki padažas – paruošti pavyks iš pirmo karto!
Tzatziki padažą lengvai galite rasti bet kuriame prekybos centre, tačiau pagamintas namuose – jis bus dar gardesnis, sodresnio skonio. Juolab, kad jo gamybai užtruksite vos 15 minučių.
Tzatziki padažui reikės:
- 1 stiklinės kokybiško, tiršto graikiško jogurto
- 2-3 trumpavaisių agurkų
- 2 skiltelių česnako
- 1 a. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. citrinos sulčių arba baltojo vyno acto
- druskos ir baltųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Agurkus nulupkite, sutarkuokite per stambią (burokinę) tarką. Užberkite šiek tiek druskos ir palikite pastovėti apie 10 min.
- Agurkams pastovėjus, sudėkite juos į kiaurasamtį ir gerai nusunkite visą skysčių perteklių.
- Tuomet atskirame dubenėlyje smulkiai sutarkuokite arba išspauskite česnako skilteles ir sumaišykite jas su citrinų sultimis arba baltojo vyno actu. Citrinų sultys padės nugesinti česnako aštrumą. Baltojo vyno actą galite keisti obuolių actu.
- Sudėkite į dubenį agurkų tarkius, smulkintą česnaką, graikišką jogurtą, šaukštelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų, pagal skonį. Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve bent pusvalandžiui.
- Pagamintą tzatziki padažą šaldytuve, sandariame indelyje, galite laikyti iki 3 dienų.
- Patiekdami tzatziki padažą, apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Nuotraukos autorės.