Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Įdarytos cukinijos: du gardūs ir nepabodę receptai gausiam derliui sunaudoti

Įdarytos cukinijos: du gardūs ir nepabodę receptai gausiam derliui sunaudoti
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vasaros pabaigoje, kai cukinijų derlius pamalonina daržininkus savo gausumu, įdarytos cukinijos tampa vienu populiariausių patiekalų. Šios universalios daržovės puikiai tinka įdarymui, nes jų minkštas vidus lengvai išskobiamas, o tvirtesnė odelė formuoja natūralų dubenėlį įdarui. Įdarytos cukinijos ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai.

Cukinijų nauda sveikatai

Cukinija yra žinoma dėl savo universalumo bei naudos sveikatai – 100 gramų šviežių cukinijų turi tik apie 17 kcal, todėl jos idealiai tinka žmonėms, siekiantiems mažinti kūno svorį. Cukinijos – tai vitaminų, mineralinių ir kitų naudingų medžiagų šaltinis, kurios gali padėti numesti nereikalingus kilogramus ir įveikti kai kurias sveikatos problemas.

Cukinijose yra mažai kalorijų, tačiau jos tinkamos įvairiems mitybos planams ir patiekalams, o dėl jų lankstumo virtuvėje cukinijos tapo itin populiariu pasirinkimu tarp sąmoningą mitybą propaguojančių žmonių. Jos naudingos vaikų augimui bei vystymuisi, o suaugusiesiems padeda palaikyti sveiką širdį, sąnarius, inkstus ir kitus svarbius organus.

Įdomūs faktai apie cukinijas Ar žinojai, kad cukinijos iš tiesų yra vaisiai, o ne daržovės? Biologijos požiūriu, cukinijos yra nekas kita kaip nebrandūs moliūgų vaisiai, kurie priskiriami vaisių kategorijai, kadangi yra uogų tipo. Pagal virtuvės naudojimą ir maisto ruošimą jos dažnai klasifikuojamos kaip daržovės, bet moksliniu požiūriu cukinijos yra moliūginių vaisius. Taip pat cukinijos yra labai lanksčios maisto gamyboje – jas galima kepti, troškinti, marinuoti ir jas naudoti net desertuose, pvz., cukinijų kekse ar duonoje.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie cukinijas? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Įdarytos cukinijos: kokias cukinijas pasirinkti?

Įdarytoms cukinijoms gaminti labiausiai tinka apvalios formos cukinijos – jos tampa tarsi dubenėliai, į kuriuos telpa daug įdaro. Bet jei neturite mažų ir apvalių, tiks ir įprastos formos cukinijos. Įdarytoms cukinijoms geriausia rinktis vidutinio dydžio, jaunas daržoves, kurios dar nėra per kietos ir nesukaupusios daug sėklų viduje.

Idealios cukinijos įdarymui turėtų būti apie 15–20 cm ilgio ir 6–8 cm skersmens. Tokio dydžio daržovės turi pakankamai vietos įdarui, bet dar nėra per stambios, kad būtų sunku išskobti ir iškepti. Odelė turėtų būti gležna, lengvai įspaudžiama nagu.

Įdarytos cukinijos su maltos mėsos įdaru

Klasikinis įdarytų cukinijų receptas su maltos mėsos įdaru yra vienas populiariausių.

Ingredientai:

Rekomenduojamas video

Gamyba:

  1. Cukinijas švariai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę, išskobkite jų vidurį, palikdami apie 1 cm kraštus.
  2. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę. Patroškinkite juos kartu su smulkintu svogūnu ir česnaku.
  3. Atskirai iškepkite maltą mėsą. Pagardinkite smulkintomis žolelėmis.
  4. Sumaišykite mėsą su pusiau išvirusiais ryžiais, smulkintais pomidorais ir cukinijos gabaliukais.
  5. Gautu įdaru pripildykite išskobtas cukinijas.
  6. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 35–40 minučių.
Įdarytos cukinijos su maltos mėsos įdaru

Vegetariškos įdarytos cukinijos su grybais ir kuskusu

Gardžiai įdarytos cukinijos be mėsos? Galima ir taip! Receptas itin paprastas, ingredientų reikia vos kelių, o iškepę laiveliai tikrai labai skanūs!

Ingredientai:

Gamyba:

  1. Cukinijas švariai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę, išskobkite jų vidurį, palikdami apie 1 cm kraštus.
  2. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi kelias minutes pakepinkite svogūną. Sudėkite smulkintą česnaką ir cukinijos gabaliukus, kepkite dar 5 minutes.
  3. Atskirai patroškinkite smulkintus grybus, kol išgaruos visas skystis.
  4. Kuskuso kruopas užpilkite verdančiu vandeniu (1:1 santykiu), uždenkite ir palaikykite 5 minutes.
  5. Sumaišykite grybus su cukinijos gabaliukais, paruoštu kuskusu, žolelėmis ir prieskoniais.
  6. Šiuo įdaru pripildykite cukinijas ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 30–35 minutes.
Vegetariškos įdarytos cukinijos su grybais ir kuskusu

Įdarytos cukinijos puikiai tinka tiek šiltoms vakarienėms, tiek ir kaip šaltas užkandis kitą dieną. Jos skanios su įvairiausiais įdarais – nuo klasikinės maltos mėsos iki egzotiškų grūdų ir daržovių mišinių.

Šaltiniai:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini
  3. https://www.loveandlemons.com/stuffed-zucchini-boats/
  4. https://www.hellofresh.com/recipes/bruschetta-zucchini-boats

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *