Skip to content

Medžiotojų sūris – lietuviškas skanėstas su dūmo aromatu, kurį galite pasigaminti ir namuose

Medžiotojų sūris - lietuviškas skanėstas su dūmo aromatu, kurį galite pasigaminti ir namuose
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Medžiotojų sūris – tai puskietis, fermentinis sūris, pasižymintis ryškiu rūkyto skonio aromatu ir tvirta tekstūra. Jis yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis ir mėgstamas tiek užkandžiams, tiek įvairiems patiekalams gaminti. Šiame straipsnyje aptarsime medžiotojų sūrio išvaizdą ir skonį, jo gamybos ypatumus bei kaip pasigaminti namuose ir kur jį panaudoti virtuvėje.

Medžiotojų sūris: išvaizda ir skonis

Rūkyto medžiotojų sūrio spalva gali būti nuo šviesiai gelsvos iki tamsiai rudos, pjūvio spalva silpnai gelsva, vienalytė, rečiau – nevienalytė, be išakijimo, skonis ir kvapas – aštrus sūrio, ryškus prieskonių ir rūkymo kvapas, konsistencija – elastinga, vienalytė, rečiau – grublėtos tekstūros, tampri. Medžiotojų sūris gali būti pagardintas česnakais, raudonaisiais pipirais, kmynais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis ar kitais prieskoniais.

Medžiotojų sūrio maistinė vertė

Medžiotojų sūris gali būti puikus užkandis tiek patiekti ant šventinio stalo, tik iškyloms ar užkandžiams. Nors, kaip ir daugelis sūrių, jis gana kaloringas, tačiau turi ir nemažą kiekį baltymų, kurie yra naudingi organizmui.

  • 337 kcal
  • 26,5 g baltymų
  • 26 g riebalų
  • 17 g sočiųjų riebalų
  • 0 g angliavandenių
  • 1,6 g druskos
Medžiotojų sūris: išvaizda ir skonis

Medžiotojų sūrio gamybos ypatumai

Rūkytam medžiotojų sūriui gaminti naudojami įvairūs fermentiniai sūriai. Jų masei apdoroti gaminant naudojama druska, česnakai ir prieskoniai, medžiotojų rūkytas sūris gaminamas iš puskiečio fermentinio arba kietojo fermentinio sūrio.

Gamybos metu pirmiausia nuo sūrių pašalinama plėvelė. Sūriai plaunami, nuvalomas paviršius, išmirkomi išrūgose ir smulkinami, po to trinami volais. Taip sudaromas lydymo mišinys. Pridedama druskų tirpalo, prieskonių ir priedų, susmulkintas mišinys laikomas tol, kol subręsta. Po to masė lydoma vakuuminiuose katiluose tam tikroje temperatūroje.

Sūriai fasuojami karšti, suformuojant reikiamą formą. Sūriai rūkomi apie dvi valandas. Naudojamos lapuočių medžių pjuvenos. Rūkymo pabaigoje sūrių paviršius ima blizgėti ir įgauna šviesiai gelsvą arba rudą spalvą, produktas tampa minkštas. Išrūkyti sūriai vėsinami kelias valandas.

Medžiotojų sūrio rūšys

Yra keletas medžiotojų sūrio rūšių, kurios skiriasi savo rūkymo intensyvumu, brandinimo trukme ir priedais.

  • Klasikinis medžiotojų sūris. Šis sūris yra rūkomas alksnio ar ąžuolo dūmais ir brandinamas 4-6 savaites.
  • Sūdytas medžiotojų sūris. Jis gaminamas su daugiau druskos, o tai suteikia jam sūresnį skonį.
  • Rūkytas medžiotojų sūris. Šis sūris yra rūkomas ilgiau nei klasikinis medžiotojų sūris, o tai suteikia jam dar intensyvesnį dūmo skonį.
  • Medžiotojų sūris su prieskoniais. Sūris gaminamas su įvairiais prieskoniais, tokiais kaip pipirai, kmynai, prieskoninės žolelės ar česnakai.

Kaip išsirinkti ir patiekti medžiotojų sūrį?

Renkantis sūrius būtina atkreipti dėmesį į jų išvaizdą, kad įsitinkintume, jog tai kokybiškas sūris. Taip pat svarbus ir tinkamas patiekimas, kad pajustume geriausią sūrio skonį.

  • Rinkdamiesi medžiotojų sūrį, atkreipkite dėmesį į jo spalvą ir tekstūrą. Sūris turėtų būti auksinės spalvos, tvirtos tekstūros, be jokių įtrūkimų ar pelėsio.
  • Prieš patiekiant, medžiotojų sūrį rekomenduojama palaikyti kambario temperatūroje apie 30 minučių. Taip sūris atskleis geriausią savo skonį.
  • Medžiotojų sūrį geriausia laikyti šaldytuve, sandariame inde ar įvyniotą į maistinę plėvelę, ar sūrio popierių. Sūris gali būti laikomas iki 6 mėnesių.
Naminis rūkytas medžiotojų sūris

Receptas: naminis rūkytas medžiotojų sūris

Daugelyje prekybos centrų lentynose galime atrasti šį ypatingo skonio sūrį, tačiau ar žinojote, kad jį galite pasigaminti ir namuose? Jei turite rūkyklą ar kepsninę su rūkymui skirta įranga, tuomet medžiotojų sūriu galėsite mėgautis dažniau.

Ingredientai:

  • 0.5 kg mėgstamo fermentinio sūrio
  • 2 a.š. kmynų (arba pagal skonį)
  • 2-3 skiltelių smulkinto česnako
  • 2 a.š. viduržemio jūros prieskoninių žolelių
  • 2 a.š. saldžiosios raudonosios paprikos

Gaminimas:

  1. Sūrį supjaustykite maždaug 10-15 cm dydžio stačiakampiais.
  2. Visus prieskonius sumaišykite kartu ir gautu mišiniu įtrinkite sūrį iš abiejų pusių.
  3. Prieskoniais įtrintą sūrį atsargiai dėkite į marlę arba kojinę ir gerai užriškite. Sūris bus rūkomas pakabintas, taip išsirūkęs sūris įgaus gražią apvalią formą.
  4. Rūkyklą įkaitinkite iki 110-130 °C laipsnių. Į rūkyklos vandens indą supilkite vandenį. Prieš dedant sūrį atidarykite rūkyklos dureles, taip sumažindami temperatūrą iki 40-50 °C.
  5. Rūkykite apie 30-40 minučių sausomis alksnio malkomis.

Kur panaudoti medžiotojų sūrį?

Medžiotojų sūrį, kaip ir daugelį kitų sūrių galima patiekti tiesiog ant sūrio lentos su kitais sūriais ir įvairiais priedais. Taip pat jį tinka:

Kur panaudoti medžiotojų sūrį?
  • Neštis į iškylą kaip užkandį.
  • Gaminti įvairias salotas.
  • Kepti apkepus.
  • Užkepti daržovių ar mėsos patiekalus.
  • Įdaryti vištieną ar kiaulieną.
  • Uždėti ant sumuštinių.
  • Pagardinti picą.
  • Gaminti sriubas.
  • Gaminti užtepėles.
  • Gaminti suktinukus su lavašu ir kitais norimais priedais.

Greitas makaronų apkepas su medžiotojų sūriu

Kai reikia idėjų greitiems ir skaniems pietums, šis makaronų apkepas puikiai tam tiks. Nors šiam patiekalui galima naudoti ir kitą bet kokį mėgstamą sūrį, tačiau gaminant su medžiotojų sūriu, apkepas įgaus ypatingą dūmo aromatą, kuris patiekalui suteiks nuostabų ir intensyvų skonį.

Greitas makaronų apkepas su medžiotojų sūriu

Ingredientai:

  • 450 g makaronų
  • 200 g medžiotojų sūrio
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 100 ml pieno
  • 2 v.š. džiūvėsėlių, kepimo formai ir apkepo viršui pabarstyti
  • 15 g sviesto
  • Druskos, pipirų, pagal skonį
  • Aliejaus, kepimo formai patepti

Gaminimas:

  1. Makaronus išvirkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Virkite keletą minučių trumpiau nei nurodyta ant pakuotės, kad jie liktų šiek tiek kietesni, kadangi kepant jie dar pasitroškins iki reikiamo minkštumo.
  2. Išvirtus makaronus nupilkite per sietelį ir dubenyje, dar karštus, sumaišykite su sviestu, kol jis ištirps.
  3. Du kiaušinius atskirkite nuo trynių.
  4. Trynius išplakite su druska ir pipirais, įpilkite 50 ml pieno, suberkite tarkuotą medžiotojų sūrį ir sumaišykite gautą masę su makaronais.
  5. Kiaušinių baltymus lengvai išplakite ir sumaišykite su makaronų mase.
  6. Kepimo formą patepkite aliejumi ir pabarstykite džiūvėsėliais bei sukrėskite makaronų masę.
  7. Likusį kiaušinį išplakite su likusiu pienu ir supilkite ant apkepo viršaus ir apiberkite džiūvėsėliais.
  8. Paruoštą apkepą kepkite 190 °C laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių.

Maltos mėsos kotletai su medžiotojų sūrio įdaru

Jei pabodo įprasti kotletai, tuomet rekomenduojame išbadyti šį receptą. Medžiotojų sūrio įdaras kotletams suteiks nuostabaus dūmo skonio, kuris įprastą patiekalą pavers daug ypatingesniu.

Maltos mėsos kotletai su medžiotojų sūrio įdaru

Ingredientai:

  • 500 g maltos kiaulienos ar kitos norimos mėsos, jautienos ar vištienos
  • 150 g baltos duonos ar batono
  • 100 g džiūvėsėlių arba pagal poreikį
  • 100 g medžiotojų sūrio
  • 100 ml pieno
  • 30 g sezamo sėklų
  • Aliejus, kepimui
  • Druskos, juodųjų maltų pipirų, pagal skonį   

Gaminimas:

  1. Baltą duoną užpilkite pienu ir palikite keletą minučių išbrinkti.
  2. Maltą mėsą sumaišykite su druska, maltais pipirais ir nuspausta piene mirkyta duona, viską rankomis gerai išmaišykite.
  3. Medžiotojų sūrį supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  4. Iš paruoštos mėsos suformuokite paplotėlius delne ir į jų vidurį dėkite pjaustyto medžiotojų sūrio.
  5. Rankomis užspauskite visus kraštus ir suformuokite kotletus.
  6. Džiūvėsėlius ir sezamo sėklas sumaišykite kartu.
  7. Paruoštus kotletus apvoliokite džiūvėsėlių ir sezamų sėklų mišinyje.
  8. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite kotletus ir kepkite kiekvieną pusę apie 6-8 min.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *