Ruduo – tai ne tik krentančių lapų ir vėsaus oro metas, bet ir puiki proga išbandyti sezoninių produktų skonį. Viena iš labiausiai rudenį mylimų daržovių – moliūgas – puikiai tinka ne tik sriuboms ar pyragui, bet ir blynams! Moliūgų blynai – tai nuostabiai purus, švelnus ir aromatingas desertas ar pusryčiai, kurie sušildo širdį ir primena jaukius šeimos rytus.
Blynai iš moliūgų – tai ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas. Moliūgas turtingas beta karotinu, skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais, todėl šie blynai yra ne tik gardūs, bet ir naudingi. Jie puikiai dera su medumi, klevų sirupu, grietine arba riešutais. Šiame straipsnyje rasite tris skirtingus moliūgų blynų receptus – nuo klasikinio iki labiau išradingo su prieskoniais ir riešutais.
Klasikiniai moliūgų blynai su medumi ir riešutais
Šis receptas – idealus pasirinkimas tiems, kas mėgsta tradicinius, švelnius, purios tekstūros blynus su ryškiu moliūgo skoniu. Tobuli pusryčiams ar desertui!
Ingredientai:
- 200 g moliūgų tyrės (išvirtų ir sutrintų moliūgų arba konservuotų)
- 2 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- 150 g miltų
- 2 v. š. cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 1 a. š. cinamono
- žiupsnelis muskato riešuto (pagal norą)
- sviesto kepimui
Patiekimui:
- medus arba klevų sirupas
- graikiniai riešutai
- cinamonas pabarstymui
Gaminimas:
- Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps puri.
- Įmaišykite moliūgų tyrę ir pieną. Gerai išmaišykite, kad masė būtų vienalytė.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskato riešutą.
- Sausus ingredientus pamažu supilkite į skystus, nuolat maišydami. Tešla turėtų būti tiršta, bet tekanti – tokios konsistencijos kaip tradicinių blynų tešla. Jei per tiršta, įpilkite šiek tiek pieno; jei per skysta – pridėkite miltų.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros ir ištepkite sviestu.
- Šaukštu pilkite tešlą ant keptuvės formuodami apvalias blyno formas. Kepkite 2–3 minutes, kol apačioje atsiras auksinė plėvelė, o paviršiuje pradeda rastis burbuliukų. Apverskite ir kepkite dar 1–2 minutes.
- Patiekite blynus sudėję vieną ant kito. Užpilkite medumi arba klevų sirupu, užberkite susmulkintais graikiniais riešutais ir pabarstykite cinamonu.
Patarimas: moliūgų tyrę galite pasigaminti patys – moliūgą iškepkite orkaitėje 180 °C apie 40–50 minučių, kol suminkštės, tada išgremžkite minkštimą ir sutrinkite šakute arba blenderiu.
Rekomenduojamas video

Purūs moliūgų blynai su cukraus pudra
Šie blynai – ypač purūs, lengvi ir tarsi iš oro. Puikiai tinka šeimos pusryčiams su arbata ar kava!
Ingredientai:
- 250 g moliūgų tyrės
- 2 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
- 150 ml pieno
- 100 g miltų
- 2 v. š. cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- sviesto kepimui
Patiekimui:
- cukraus pudra
- graikiniai riešutai
- šviežios uogos (pagal sezoną)
Gaminimas:
- Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi iki pabals, o baltymus – atskirame dubenyje su žiupsniu druskos iki standžių putų.
- Į trynius su cukrumi įmaišykite moliūgų tyrę ir pieną. Įberkite miltus, kepimo miltelius ir vanilinio cukraus. Labai švelniai išmaišykite.
- Atsargiai medine mentele įmaišykite išplaktus baltymus į tešlą – judėjimais iš apačios į viršų, kad putos nesukristų. Tešla turėtų būti lengva ir puri.
- Ant įkaitintos keptuvės su sviestu kepkite blynus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Patiekite ant lėkštės, užbarstyti cukraus pudra ir papuoškite riešutais. Puikiai dera su šviežiu uogų kompotu arba grietine.
Patarimas: baltymų putų dėka šie blynai bus ypač lengvi ir purūs. Nesuplakite per ilgai – užtenka, kad tešla būtų vienalytė, kitaip blynai gali tapti standūs.

Kvapnūs moliūgų blynai su prieskoniais
Šis receptas idealus tiems, kas mėgsta rudens prieskonius – cinamoną, imbierą, gvazdikėlius. Blynai kvepia kaip Kalėdos ir tobulai tinka vėsiai dienai!
Ingredientai:
- 200 g moliūgų tyrės
- 2 kiaušiniai
- 180 ml pieno (arba migdolų pieno)
- 120 g miltų
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. malto imbiero
- žiupsnelis gvazdikėlių miltelių
- žiupsnelis kardamono (pagal norą)
- žiupsnelis druskos
- sviesto kepimui
Patiekimui:
- klevų sirupas
- maskarponės sūris arba grietinė
- pekano riešutai
- cinamono lazdelė (dekoracijai)
Gaminimas:
- Dubenyje išplakite kiaušinius su ruduoju cukrumi. Įmaišykite moliūgų tyrę ir pieną. Gerai išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, visus prieskonius (cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, kardamoną) ir druską.
- Sausus ingredientus supilkite į skystus ir išmaišykite iki vienalytės tešlos.
- Ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje su sviestu kepkite blynus iš abiejų pusių, kol taps auksiniai.
- Patiekite šiltus su klevų sirupu, maskarpone arba grietine, pabarstykite susmulkintais pekano riešutais. Galite įsmeigti cinamono lazdelę – atrodys labai šventiškai!
Patarimas: jei norite dar intensyvesnio skonio, moliūgų tyrę galite trumpam paskrudinti keptuvėje su šiek tiek sviesto – taip moliūgas įgaus karamelinio skonio.

Patarimai tobulų blynų iš moliūgo gaminimui
- Pasirinkite tinkamą moliūgą. Saldžiausias ir tirščiausias – muskato moliūgas. Jei naudojate konservuotą moliūgų tyrę, įsitikinkite, kad tai nesaldinta tyrė, skirta kepimui, o ne pyragų įdaras.
- Neperplakite tešlos. Pernelyg intensyvus maišymas aktyvuoja gluteną miltuose, todėl blynai gali tapti guminiai. Maišykite tik tiek, kol ingredientai susimaišo.
- Neskubėkite. Kepkite ant vidutinės kaitros, ne per stiprios – moliūgų blynai dėl drėgmės kepa šiek tiek ilgiau nei klasikiniai, todėl reikia kantrybės.
- Eksperimentuokite su priedais. Į tešlą galite įdėti šokolado lašelių, džiovintų spanguolių, tarkuotų obuolių ar net kokoso drožlių.
Blynai iš moliūgo – rudens skonis kiekviename kąsnyje
Moliūgų blynai – tai puikus būdas įnešti rudens atmosferos ant savo pusryčių stalo. Jie ne tik skanūs, bet ir maistingi, kupini vitaminų ir sušildantys širdį. Nesvarbu, ar pasirinksite klasikinį receptą su medumi, purius blynus su cukraus pudra, ar kvapnius su prieskoniais – kiekvienas iš šių variantų suteiks jums jaukumo ir skonį, primenantį geriausius rudens rytus.
Taigi nenustebkite, jei šie moliūgų blynai taps jūsų šeimos tradicija – kartą paragavę, norėsite juos kepti vėl ir vėl! Skanaus! 🎃 🥞
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Super, kad moliūgai tokie universaliūs, galima daryt ne tik sriubas, bet ir blynus! Tikrai išbandysiu.
Labai skanu atrodo, reiks išmeginti šituos receptus! Moliūgas tai tikrai rudens topas.