Moliūgai – viena iš pagrindinių rudens daržovių, o jų derliumi galime mėgautis įvairiais būdais, nuo sriubų iki salotų, kurių receptais norime pasidalinti šį kartą. Moliūgų salotos ne tik spalvingos, bet ir ypatingai gardžios bei maistingos – tai puikus vitamino A ir kitų maistinių medžiagų šaltinis, aprūpinantis organizmą įvairiomis naudingomis medžiagomis.
Šioms salotoms gaminti rekomenduojama rinktis švelnios tekstūros ir saldesnio skonio moliūgus, pavyzdžiui, muskatinius ar sviestinius. Moliūgų salotų variantų yra begalė, nuo šaltų, derintų su kitomis daržovėmis, iki šiltų, pagardintų sūriais, džiovintais vaisiais, riešutais ar sėklomis.
Kad salotos būtų kuo sodresnio skonio, reikia nepamišti ir padažo, kuris gali būti paprastas su alyvuogių aliejumi ir citrina ar pikantiškesnis su balzaminiu actu, imbieru bei kitais pagardais. Tad kviečiame išmėginti tris skanius moliūgų salotų receptus.
Moliūgų salotos su morkomis ir gražgarstėmis
Be galo skanios ir traškios moliūgų salotos, kurios nuostabaus skonio suteikia mandarinų ir imbiero padažas. Jos puikia tiks kaip maistingas užkandis ar garnyras prie įvairių patiekalų.
Ingredientai:
- 300 g moliūgo (muskatinio ar sviestinio)
- 230 g morkų
- 60 g gražgarsčių
- 2 vnt. mandarinų
- 0,5 vnt. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
- Imbiero šaknies, pagal skonį
- Druskos pagal skonį
- Pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Morkas ir moliūgą nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka ar šiaudeliais.
- Gerai išmaigykite rankomis. Tokiu būdu daržovės suminkštės ir išsiskirs daugiau sulčių.
- Supjaustykite nuplautas gražgarstes, sutrinkite imbierą ir viską gerai išmaišykite su daržovėmis.
- Suberkite prieskonius, įspauskite citrinos bei mandarinų sultis.
- Įpilkite aliejaus ir dar kartą viską gerai permaišykite.
- Palikite 20-30 minučių pastovėti, kad skoniai susijungtų kartu.
Keptų moliūgų salotos su fetos sūriu, džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais
Šios moliūgų salotos gali būti puikus pagrindinis patiekalas ar užkandis. Švelnus moliūgo ir saldus spanguolių skonis sukuria puikų kontrastą su ryškiu fetos sūrio skoniu, tad valgydami šias moliūgų salotas mėgausitės kiekvienu kąsniu.
Ingredientai:
- 400 g moliūgo
- 150 g fetos sūrio
- 100 g špinatų
- 70 g džiovintų spanguolių
- 40 graikinių riešutų
- 1 vnt. citrinos
- 1 v.š. medaus ar klevų sirupo
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
- Pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais.
- Moliūgą pagardinkite prieskoniais, sumaišykite su aliejumi, sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 15 min., kol moliūgas suminkštės.
- Į dubenį sudėkite špinatus, keptą moliūgą, džiovintas spanguoles, trupintą fetos sūrį ir smulkintus graikinius riešutus.
- Išspauskite citrinos sultis, sumaišykite su medumi, druska, pipirais ir užpilkite ant salotų.
- Viską išmaišykite ir skanaukite.
Moliūgų ir kopūstų salotos su kmynais
Taip paruoštos moliūgų salotos, atskiedžia tikrą rudens skonį lėkštėje. Gamindami šias salotas ne tik sunaudosite daržo gėrybes, bet ir turėsite nuostabų garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Ingredientai:
- 300 g moliūgo
- 200 g kopūsto
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 a.š. kmynų
- Druskos pagal skonį
- Pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Pirmiausia kmynus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol ruošite kitus ingredientus.
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, sutarkuokite šiaudeliais.
- Kopūstą smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite ir pagniaužykite rankomis.
- Į dubenį sudėkite paruoštas daržoves, užpilkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite prieskoniais bei sudėkite nusausintus kmynus.
- Viską gerai išmaišykite. Skaniausia valgyti šias salotas, joms pastovėjus bent 20 min. kambario temperatūroje, taip labiau atsikleidžia ir susijungia visi skoniai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.