Vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms – dažnai ant šiuolaikinio švenčių stalo atsiduriantis patiekalas. Jų galima sugalvoti daugybę variacijų, kad tiktų kiekvienam valgytojui. Patogu tokį maistą valgyti tiek sėdint prie stalo, tiek pasivaišinti praeinant. Tikriausiai todėl daugelis tokius sumuštinius renkasi vakarėliams. Siūlome išbandyti keletą skirtingų sumuštinukų receptų ir patiekti juos ant Kūčių stalo. Jei norisi papuošti – persmeikite sumuštinius smeigtukais su kalėdiniais motyvais.
Sumuštinukai su ančiuviais
Šis receptas ypatingas tuo, kad ant duonos riekelių dedamos pomidorų ir mangų salotos. Šis derinys gana neįprastas, bet tikrai skanus. Ančiuviai taip pat nėra dažnai sutinkami būtent ant Kūčių stalo, tačiau jie čia – puikiai tiks. Išbandykite ir tikrai norėsite pakartoti dar ne kartą!
Ingredientai:
- tamsi čiabata
- 1 mangas
- 3–4 pomidorai (skirtingų spalvų)
- 1 česnako skiltelė
- 50–60 g ančiuvių filė
- kelios šviežių bazilikų šakelės
- druska, pipirai
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
- Čiabatą supjaustykite riekelėmis (skaniau – stambesnėmis) ir paskrudinkite. Skrudinti galite tiek keptuvėje, tiek orkaitėje ar elektriniame griliuje. Paskrudintas riekeles įtrinkite česnako skiltele.
- Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais, mangą nulupkite ir taip pat smulkiai supjaustykite. Sumaišykite pomidorus ir mangus su bazilikų lapeliais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais. Tokias paruoštas salotas dėkite ant skrebučių, ant viršaus išdėliokite ančiuvių filė.
Sumuštinukai su rūkyta žuvimi
Vieno kąsnio sumuštiniai su rūkyta žuvimi – paprastas patiekalas. Čia tiks lašiša, skumbrė ar kita jūsų mėgstama rūkyta žuvis. Skanu valgyti su agurkėliais, gražgarstėmis ar kitais žalumynais. Tokius sumuštinius gaminti galite ir kai netikėtai užsuka svečiai, nes pagaminami jie labai greitai.
Ingredientai:
- 100 g jūsų mėgstamos rūkytos žuvies
- 10 riekelių baltos duonos ar batono
- 5 šaukšteliai garstyčių
- 5 alyvuogės
- citrina
- žalumynai papuošimui
- Pasiruoškite žuvį – supjaustykite ją nedideliais gabalėliais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Alyvuoges pjaukite pusiau. Baltą duoną ar batoną galite paskrudinti, kad būtų skaniau (skrudinkite orkaitėje, sausoje keptuvėje ar elektriniame griliuje).
- Ant duonos riekelės tepkite garstyčių, ant jų dėkite žuvies gabalėlius. Ant žuvies dėkite citrinos griežinėlį, alyvuogės puselę ir pasirinktus žalumynus. Viską galite persmeigti mediniu pagaliuku.
Sumuštinukai su saulėje džiovintų pomidorų užtepėle ir silke
Vieno kąsnio sumuštinių su silke tikriausiai jums dar neteko ragauti. Ši žuvis įprastai valgoma su daržovėmis, jų pagardais, o kaip sumuštinių ingredientas sutinkama gana retai. O be reikalo! Štai jums puikus receptas.
Ingredientai:
- 1 batonas (galite rinktis prancūzišką)
- 200 g silkių filė
- svogūnas
- 160 g saulėje džiovintų pomidorų (sverkite nusunkus aliejų)
- šaukštelis džiovinto baziliko arba raudonėlio
- 3 skiltelės česnako
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- druska, pipirai
- šlakelis alyvuogių aliejaus
- Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir apkepkite svogūnus su česnakais apie 5–6 minutes, kol šie suminkštės ir pradės sklisti malonus česnako aromatas, tada nuimkite nuo kaitros.
- Smulkiai supjaustykite arba sutrinkite blenderiu saulėje džiovintus pomidorus, sudėkite į keptuvę, kartu dėkite ir pomidorų pastą, prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Batoną supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite. Nedideliais kąsneliais supjaustykite silkių file.
- Ant batono skrebučių tepkite paruoštą užtepėlę, o ant jos dėkite silkės gabalėlį. Jei norite, papuoškite žalumynais.
Sumuštinukai su krevetėmis ir gvakamole
Gvakamolė – avokadų užtepas, kilęs iš meksikietiškos virtuvės. Jis puikiai dera su mėsa, tačiau labai skanu ir pavyzdžiui su krevetėmis. Šiems vieno kąsnio sumuštiniams galite naudoti ir aitrias (apibertas kajeno pipirais) ar marinuotas krevetes. Rekomenduojame nesismulkinti ir šių sumuštinukų gaminti didesnį kiekį, nes nuo vaišių stalo jie pranyksta be galo greitai.
Ingredientai:
- pilno grūdo duona
- avokadas
- citrina
- apie 20 virtų krevečių (tiek, kiek turite duonos riekelių)
- česnako skiltelė
- alyvuogių aliejus
- žalumynai papuošimui
- druska, pipirai
- Gaminame gvakamolę. Šakute sutrinkite nuluptą avokadą, įspauskite citrinos sulčių, paskaninkite druska ir pipirais.
- Duoną supjaustykite riekelėmis, paskrudinkite keptuvėje ar orkaitėje. Virtas krevetes apšlakstykite aliejumi, dėkite į įkaitintą keptuvę, įspauskite česnako ir apkepkite, kol krevetės lengvai pakeis savo spalvą.
- Ant duonos riekelės tepkite avokadų užtepą, dėkite krevetę ir pabarstykite žalumynų. Skonį puikiai papildys citrinos gabalėlis.
Sumuštinukai su humusu
Humusas (avinžirnių užtepėlė) gana dažnai valgomas su duonos ar daržovių lazdelėmis. Tačiau jis labai puikiai tinka ir sumuštiniams. Tepkite humusą ant skrebučio ir pasigaminkite nuostabų sumuštinį. Beje, jei skrudinti duonos nenorite, apvožkite savo sumuštinį antra riekele duonos ir skanaukite.
Ingredientai:
- skardinė konservuotų avinžirnių
- 2–3 šaukšteliai tahini (sezamų pasta)
- 2 skiltelės česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- pusės citrinos sultys
- pusė šaukštelio druskos
- pipirai, prieskoniai
- balta duona arba batonas
- 50 g špinatų
- 2 agurkai
- 2 dideli avokadai
- 200 g mocarelos sūrio
- Gaminame humusą. Avinžirnius nusunkite, nusausinkite. Nulupkite jų odeles (spustelėkite tarp pirštų). Avinžirnius, česnaką, tahini, aliejų, citrinos sultis ir prieskonius sudėkite į maisto trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei užtepėlė jums atrodo per tiršta, įpilkite avinžirnių vandens iš skardinės arba tiesiog paprasto vandens.
- Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje, orkaitėje ar elektriniame griliuje. Agurkus ir avokadus supjaustykite griežinėliais. Mocarelą taip pat supjaustykite.
- Ant skrebučio tepkite humusą, dėkite špinatų lapų, tuomet agurko, avokado griežinėlius ir sūrio gabalėlį ant viršaus. Jei norisi, persmeikite mediniu iešmeliu.
Sumuštinukai su pievagrybių užtepėle ir silke
Štai jums – dar vienas sumuštinukų su silke receptas. Šie vieno kąsnio sumuštiniai patiks tradicinės silkės su grybais mėgėjams. Recepte esantį majonezą galite keisti veganiška jo versija.
Ingredientai:
- 100 g silkių filė
- 250 g pievagrybių
- 2 česnako skiltelės
- svogūnas
- 1 šaukštas majonezo
- šlakelis aliejaus
- krapai, druska, prieskoniai
- prancūziškas batonas
- Prancūzišką batoną supjaustykite vienodo storio riekelėmis, aptepkite aliejumi ir paskrudinkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 6–8 minutes.
- Svogūną susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje kelias minutes. Į keptuvę išspauskite česnaką, maišant pakepkite ir tuomet dėkite smulkiai supjaustytus pievagrybius. Kepkite iki kol skystis nugaruos, o pievagrybiai sukeps. Tuomet gautą masę atvėsinkite.
- Į atvėsusią pievagrybių ir svogūnų masę dėkite majonezą, prieskonius ir gerai išmaišykite. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Ant paskrudusio batono tepkite užtepėlę, dėkite gabalėlį silkės. Galite papuošti žalumynais.
Pabaigai
Mūsų šeimoje vieno kąsnio sumuštiniai Kūčioms yra gana dažnas patiekalas. Mintyse jau svajoju, kaip ant šių metų stalo puikuosis vieno kąsnio sumuštinukai su gvakamole ir krevetėmis. Tai bus gana neįprastas patiekalas vyresnės kartos atstovams, bet juk susipažinti su naujais skoniais ir paragauti ko nors naujo – niekada ne per vėlu. Kviečiu ir jus gaminti kažką neįprasto šeimai ir stebinti artimuosius.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.