Skip to content

Kūčių patiekalai: jų istorija, tradicijos bei laiko patikrinti receptai

Kūčių patiekalai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kūčios – ypatinga metų šventė. Tai šv. Kalėdų – Kristaus gimimo dienos – išvakarės. Tačiau lietuvių kultūroje Kūčios yra kur kas daugiau, nes mes vis dar esame išlaikę labai daug senųjų pagoniškų tradicijų ir jų, persipynusių su krikščioniškomis, vis dar stipriai laikomės. Svarbiausias Kūčių dienos akcentas – vakarienė, dar tiksliau dvylika patiekalų. Kūčių patiekalai gaminami laikantis pasninko reikalavimų: be mėsos, o seniau ir be pieno bei kiaušinių produktų. Dažniausi Kūčių patiekalai yra žuvis, mišrainės, salotos, duona, riešutai, be abejo, kūčiukai, kisielius, įvairūs grybų patiekalai ir, žinoma, silkės patiekalai.

Kūčių stalo simbolika

Dvylika Kūčių patiekalų simbolizuoja dvylika Kristaus mokinių arba pagoniškoje tradicijoje dvylika metų mėnesių. Kūčios – metų užbaigimo šventė. Tą dieną nebedirbami jokie darbai, išskyrus pasiruošimą vakarienei. Tai rimties, susikaupimo, buvimo bendrystėje šventė. Prie Kūčių vakarienės stalo, ant kurio patiekti įvairiausi Kūčių patiekalai, šeima paprastai susirenka užtekėjus Vakarei žvaigždei. Pirmiausia sukalbama malda, tuomet tradiciškai būdavo ragaujama kūčia, tuomet ragaujami visi kiti Kūčių patiekalai.

Kūčių patiekalai

Kūčia – aukojimo patiekalas

Pats svarbiausias Kūčių patiekalas ir yra kūčia. Šiandien nedaugelis jį begamina ir deda ant šventinio vakarienės stalo, tačiau būtent nuo jo ir kilo pačių Kūčių pavadinimas. Žodis kūčia į lietuvių kalbą atkeliavo dar XII a. iš graikiško žodžio kukkia, reiškiančio pupas. Kūčia – tai aukojimui skirtas patiekalas, kuris, nors suvalgomas pačių aukotojų, tačiau skirtas į šventę pakviestoms protėvių vėlėms pasivaišinti.

Kūčia buvo gaminama iš javų (kviečių, miežių, rugių, pupų, žirnių ir kt.), sumaišytų su vandeniu pasaldintu medumi. Javai būdavo išverdami arba ilgai (kelias dienas) mirkomi, vis pakeičiant vandenį. Į šį patiekalą taip pat būdavo įmaišoma skaldytų riešutų, spanguolių, pjaustytų obuolių ar aguonų. Visi ingredientai paprasčiausiai sumaišomi ir kūčia patiekiama į stalą.

Pirmąjį kūčios šaukštą vyriausias šeimos narys atidėdavo vėlėms pasivaišinti, o toliau visi šeimynos nariai turėdavo paragauti po šaukštelį šio patiekalo. Kūčia būdavo užgeriama vandeniu arba aguonų pienu.

Krikščioniškame pasaulyje kūčią pakeitė plotkelės (kalėdaičiai), kurie dabar pirmiausiai yra laužomi prieš vakarienę kaip Kristaus kūno, kuris buvo paaukotas už mūsų nuodėmes, Naujosios Sandoros simbolis.

Kūčių patiekalai - Kūčiukai

Kūčiukai – paskutinės vakarienės duona

Kūčiukai – tai bendrinis lietuvių kalbos žodis, tačiau iš viso priskaičiuojama apie 30 skirtingų žodžių jiems apibūdinti. Kaip kūčiukai vadinami skiriasi nuo to, kuriame Lietuvos gale jie kepami: tai gali būti šližikai, prėskučiai, kleckai, kalėdukai, kukuliai, riešutėliai, skrebučiai, galkutės, barškučiai ir t.t. Skyrėsi ne tik kūčiukų pavadinimas, tačiau ir jų receptūra, gamino eiga, forma. Pvz., suvalkiečiai jų nepjaustydavo mažais gabaliukais, bet iškepdavo pailgą volelį ir vėliau, jau keptą, jį laužydavo.

Kūčiukai panašiai kaip kūčia, seniau būdavo aukojimo patiekalas, juo būdavo vaišinamos protėvių vėlės, todėl ir būdavo kepami mažučiai: maži duonos kepaliukai, kad užtektų visoms užsukusioms vėlėms pasivaišinti.

Šiandien kūčiukai simbolizuoja krikščioniškojo pasaulio Naująją Sandorą: duonos laužymą. Tai paskutinės vakarienės duona, agapė – meilės vakarienė.

Patiekalai Kūčioms - Kūčiukai

Kūčiukų receptas

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 280 ml šilto (ne karšto vandens)
  • 4 v.š. aliejaus
  • 7 g sausų mielių
  • 2 a.š. cukraus
  • 5-6 v.š. aguonų (pagal skonį)
  • žiupsnis druskos

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų ir druską bei užpilkite šiltu (tik ne karštu vandeniu).
  2. Viską gerai išmaišykite ir palikite 20-30 min, kad mielės sureaguotų, imtų kilti, burbuliuoti.
  3. Tuomet suberkite miltus ir gerai išminkykite rankomis. Tešla gali gautis kiek lipnoka, bet miltų papildomai nedėkite, jie išbrinks kylant tešlai.
  4. Dubenį uždenkite rankšluostėliu ir palikite 1-2 val. šiltoje vietoje.
  5. Į tešlą įmaišykite aliejų bei aguonas ir perminkykite. Tešla turėtų gautis minkšta, elastinga, nebelipti prie rankų.
  6. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite dar kartą pakilti 1-2 val. šiltoje vietoje.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  8. Stalviršį pabarstykite miltais, imkite po gabalėlį tešlos ir suvoliokite į ilgą volelį. Pjaustykite mažais gabalėliais ir dėkite į kepimo popieriumi arba miltais pabarstytą skardą. Nepamirškite, kad kūčiukai dar kils kepdami, tad kuo mažesnių norite, tuo mažesniais gabalėliais turi būti supjaustyti.
  9. Kepkite orkaitėje apie 10-15 min, priklausomai nuo dydžio. Kol gražiai švelniai paruduos.
  10. Iškeptus ir atvėsusius kūčiukus galima laikyti sandariame inde arba užrištus medvilniniame maišelyje.
  11. Įprastai kūčiukai patiekiami mirkyti aguonų piene.
Kūčių patiekalai - aguonpienis

Aguonų pienas – unikalus lietuvių patiekalas

Nors dabar ne problema nusipirkti paruošto aguonų mišinio ir lengvai pasigaminti aguonų pieną namuose, tačiau visada daug smagiau pabandyti jį pasiruošti patiems. Receptas paprastas, lengvas, neatimantis daug laiko.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės aguonų
  • 2 l atvėsinto virinto vandens
  • 4 v.š. cukraus arba medaus

Gaminimo eiga:

  1. Aguonas užpilkite vandeniu ir palaikykite per naktį, kad gerai išbrinktų.
  2. Po to vandenį nusunkite, o aguonas sumalkite mėsmale 2-3 kartus, sutrinkite grūstuve arba virtuviniu kombainu.
  3. Cukrų arba medų suberkite į virintą vandenį. Vanduo gali būti vos šiltas, lengviau ištirps cukrus / medus. Gerai išmaišykite.
  4. Supilkite maltas aguonas ir gerai išmaišykite.
  5. Supilkite kūčiukus į aguonpienį ir palaikykite kelias valandas, kol išbrinks arba valgykite iš karto, jeigu labai minkštų nemėgstate.
  6. Taip paruoštas aguonų pienas galioja labai trumpą laiką, tad reikėtų suvartoti tą patį vakarą, o kitai dienai pasiruošti naujai. Maltas aguonas galima laikyti sandariame indelyje šaldytuve 1-2 dienas.
Patiekalai Kūčioms - Spanguolių kisielius

Spanguolių kisielius Kūčioms

Kūčioms tradiciškai būdavo verdamas avižų kisielius ir tai taip pat būdavo auka dievams bei gamtos stichijoms, juo vaišintos vėlės. Vėliau imta virti spanguolių arba džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių) kisielių.

Kisielių pagaminti tikrai paprasta ir joks pirktinis kisielius iš pakelio skoniu nei trupučio neprimena tikrojo. Tad per šias Kūčias būtinai išsivirkite tradicinį spanguolių kisielių.

Ingredientai:

  • 200 g spanguolių (šviežių arba šaldytų)
  • 2 l vandens
  • 200 g cukraus (arba medaus)
  • 2 v.š. krakmolo

Gaminimo eiga:

  1. Spanguoles nuplaukite ir pertrinkite per tankų sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
  2. Jeigu naudojote elektrinį trintuvą, spanguoles užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Po to nukoškite per tankų sietą.
  3. Krakmolą išmaišykite stiklinėje šaldo vandens.
  4. Gautą skystį nuo užvirusių trintų spanguolių (arba skystį, kurį gavote trindami per sietelį uogas, ir 2 l vandens) dėkite virti ant vidutinės ugnies.
  5. Supilkite cukrų arba medų ir pavirkite, kol ištirps. Išmaišykite.
  6. Tada toliau verdant, pamažu pilkite vandenyje išmaišytą krakmolą. Nuolat intensyviai maišykite, kad nesusidarytų krakmolo gumuliukai.
  7. Užvirus išjunkite ir palikite atvėsti.
  8. Ant Kūčių stalo patiekite šaltą.
Kūčių patiekalai - užkandžiai

Užkandžiai Kūčioms

Dažniausiai ant Kūčių stalo sugula ne dvylika, o kur kas daugiau patiekalų. Kaip Kūčių patiekalai skaičiuojami ir duona, pyragas, riešutai, mums jau tradicija tapę mandarinai, įvairūs užkandžiai.

Užkandžiai Kūčioms labiau mėgiami ir dažniau patiekiami jaunosios kartos. Senoji karta vis dar sąžiningai puoselėja mūsų senąsias lietuviškų Kūčių tradicijas. Ant Kūčių stalo jau pasitaiko ir sušių, brusketų su įvairiomis užtepėlėmis, humuso ir kitų patiekalų, kurie senajai kartai yra tikrų tikriausia egzotika.

Kaip užkandžiai Kūčioms galėtų būti patiekiami:

  • įvairūs riešutai;
  • vaisiai, ypač obuoliai, kurie seniau simbolizuodavo Rojaus medį bei pirmąją pasaulyje nuodėmę;
  • sėklų ar daigintų grūdų mišinys, simbolizuodavęs derlingus, sėkmingus ateinančius metus;
  • sumuštinukai su silke, lašiša ar tuno užtepėle;
  • džiovintos uogos arba šviežios spanguolės, kurios manyta turėtų apsaugoti nuo priešų ir kitų negandų;
  • nepamirškite duonos ir pyrago kaip stiprybės, proto, ištvermės ir gerumo simbolių.

Kūčios bei Kūčių patiekalai – iš tiesų nuostabi ir labai senas šaknis turinti mūsų tradicija. Bėgant laikui, kinta receptai, keičiasi patiekalai, gausėja stalas. Tačiau svarbiausia nepamiršti susirinkti Kūčių vakarą, pabūti drauge, neskubant, pasimėgauti ramybe šeimos ir mylimų žmonių apsuptyje. Ramių Kūčių!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *