Skip to content

Virtų bulvių patiekalai: nuo žemaičių blynų iki bulvių spurgų. 6 gardūs receptai

Virtų bulvių patiekalai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Daugelis mūsų mėgsta bulves, kurių tikrai niekada netrūksta namuose, bei patiekalus su jomis. Tačiau ne visiems patinka tarkuotų bulvių patiekalai, kadangi jų pavalgius dažnai jaučiamas didesnis sunkumo jausmas. O štai virtų bulvių patiekalai yra šiek tiek lengvesni ir lengviau virškinami, žinoma, jei jų nepaskandiname riebiuose padažuose ar spirgučiuose. Iš jų galima pagaminti įvairius ir taupius patiekalus – nuo bulvinių blynų iki salotų, kuriems galėsite panaudoti ir virtų bulvių ar bulvių košės likučius. Tad šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais patiekalais iš virtų bulvių, kurie tiks kiekvieno skoniui.

Virtų bulvių patiekalai

Žemaičių blynai su grietinės padažu

Daugelis tikrai mėgsta žemaičių blynus, bet mažai kas ryžtasi juos gaminti, nes galvoja, kad tai labai sudėtinga. Tačiau taip nėra, gaminimo procesas gal ir ilgokas, bet tikrai nėra sudėtingas. Tad, jeigu dar nebandėte pasigaminti šio patiekalo, labai rekomenduojame išmėginti.

Jums reikės:

  • 15 bulvių (vidutinio dydžio, krakmolingų)
  • 2 kiaušinių
  • 3 šaukštų miltų
  • 3 šaukštų krakmolo
  • 1 šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 300 g maltos vištienos, tinka ir kita norima mėsa
  • 1 svogūno           
  • druskos, juodųjų maltų pipirų, pagal skonį

Padažui:

  • 150 g grietinės
  • 150 g pieno
  • 1 šaukšto sviesto
  • 1 šaukštelio miltų
  • 1 skiltelės česnako          
  • krapų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Išvirkite bulves (nepjaustytas, su lupena), atvėsinkite ir nulupkite. Bulves sumalkite, sudėkite kiaušinius, miltus, krakmolą, druską bei gerai viską išminkykite. Jeigu masė atrodo per lipni ir neformuojama, įdėkite dar krakmolo.
  2. Maltą mėsą pakepinkite keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pabaigoje pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
  3. Iš bulvių masės formuokite blynus, į jų vidų dėkite mėsos įdaro.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame ant vidutinės ugnies kepkite blynus, apkepdami iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepusius blynus sudėkite į dubenį su dangčiu, kad sušustų.
  5. Padažui keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Supilkite išplaktą grietinę ir pieną su miltais. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės ir tuomet sudėkite krapus.
Orkaitėje kepti bulviniai švilpikai

Orkaitėje kepti bulviniai švilpikai

Orkaitėje keptos bulvinės bandelės, kurios vadinamos švilpikais, paruošiamos labai paprastai ir tik vos iš kelių ingredientų, kuriems ypatingai tinka gardus grietinėlės ir šoninės padažas.

Jums reikės:

  • 800 g bulvių
  • 100 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštų sviesto, ištirpinto
  • 0.5 šaukštelio druskos

Padažui:

  • 500 ml grietinėlės, 35 % riebumo
  • 200 g šaltai rūkytos šoninės (galima rinktis ir karštai rūkytą)
  • 1 svogūno, vidutinio dydžio
  • 1 saujos krapų, šviežių

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite į košę. Į bulves įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir išmaišykite. Tada suberkite miltus ir suminkykite tešlą.
  2. Imkite ketvirtadalį tešlos ir dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Tešlą suvoliokite į pailgą virvelę, po to ją suplokite. Turėtumėte gauti ~0,5 cm storio ir 3-4 cm pločio juostelę. Juostelę supjaustykite į norimo dydžio rombelius. Taip suformuodami visus švilpikus.
  3. Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių, išdėliokite švilpikus (taip, kad neliestų vienas kito) ir aptepkite juos ištirpdintu sviestu.
  4. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min., po to apverskite ir kepkite dar 15 min. Iškeptus švilpikus sudėkite į indą, uždenkite ir laikykite šiltai.
  5. Padažui nulupkite svogūną, susmulkinkite. Šoninę taip pat susmulkinkite. Svogūną ir šoninę sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol svogūnas suminkštės. Po to supilkite grietinėlę, sudėkite krapus ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai padažas pradeda tirštėti, nukelkite nuo ugnies ir sumaišykite viename inde su švilpikais.
  6. Jei norite, kad švilpikai suminkštėtų, prieš patiekiant palaikykite uždengtus inde su padažu (~15 min).
Bulvių rageliai su sūriu

Bulvių rageliai su sūriu

Šiam patiekalui tikriausiai neatsispirs nė vienas. Ragelius galima ruošti vienus arba su norimu įdaru: nuo sūrio ir mėgstamos mėsos, daržovių ar grybų.

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių 
  • 200 g sūrio, tinka ir fermentinis ir kietasis sūris
  • 120 g krakmolo
  • 1 kiaušinio
  • aliejaus pagal poreikį, kepimui   

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite ir atvėsinkite.
  2. Paruoštas bulves sumalkite ar sugrūskite grūstuvu.
  3. Į dubenį su bulvėmis suberkite krakmolą, įmuškite kiaušinį ir viską sumaišykite ir suminkykite iki vientisos masės.
  4. Sūrį sutarkuokite.
  5. Iš paruoštos bulvių masės imkite gabaliuką, padarykite paplotėlį, per vidurį dėkite sūrio ir suformuokite ragelius.
  6. Į gilią keptuvę ar puodą pilkite aliejaus, jį įkaitinkite, sudėkite suformuotus ragelius ir kepkite iki kol apskrus ir iškeps.
  7. Skanu patiekti su sviesto ir grietinės padažu.
Virtų bulvių salotos su vištiena

Virtų bulvių salotos su vištiena

Labai gardžios, sočios ir greitai pagaminamos salotos, kurios patiks kiekvienam. Salotas su virtomis bulvėmis gaminti galima įvairiai, pridedant norimų priedų – mėgstamos mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių daržovių ar grybų. O be to, jos puikiai tiks, jei turite užsilikusių nesunaudotų virtų bulvių.

Jums reikės:

  • 200 g vištienos filė, tinka kepta ar virta
  • 2 bulvių, vidutinio dydžio
  • 1 marinuoto agurko, didesnio
  • 0,5 mėlynojo svogūno
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 10 g krapų
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
  • 0,5 šaukštelio medaus

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite riekelėmis.
  2. Vištienos filė (keptą ar virtą) supjaustykite siauromis juostelėmis.
  3. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, o agurką – plonais griežinėliais. Viską išmaišykite.
  4. Garstyčias išmaišykite su medumi, aliejumi, citrinų sultimis ir užpilkite ant salotų. Pabarstykite smulkintais krapais.
Virtų bulvių spurgos su varške

Virtų bulvių spurgos su varške

Šios spurgos puikus pasirinkimas užkandžiui ar garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Labai gardžios ir lengvai pagaminamos.

Jums reikės:

  • 8 bulvių, vidutinio dydžio
  • 200 g varškės
  • 150 ml aliejaus kepimui arba pagal poreikį
  • 100 g džiūvėsėlių arba pagal poreikį, apvoliojimui
  • 2 šaukštų krakmolo
  • 2 kiaušinių, 1 tešlai ir 1 spurgoms apvolioti
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • druskos, malto muskato, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sudėkite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagardinkite druska ir muskatu.
  3. Nedideliame puode įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Išplakite kiaušinį.
  5. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir sudėkite į verdantį aliejų, kepkite, kol gražiai pagels ir apskrus.
  6. Iškepusias spurgas iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
Orkaitėje kepti virtų bulvių kepsneliai su daržovėmis

Orkaitėje kepti virtų bulvių kepsneliai su daržovėmis

Taupus, gardus ir greitas patiekalas, tiks sotiems pietums. Virtų bulvių patiekalai kepti orkaitėje, labai geras pasirinkimas, kai norisi greito ir skanaus maisto.

Jums reikės:

  • 4 bulvių (vidutinio dydžio)
  • 2 morkų
  • 120 g šaldytų žirnelių
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų kvietinių miltų 
  • 40 g sviesto
  • 15 g krapų 
  • druskos, pipirų pagal skonį 

Gaminimas:

  1. Bulves ir morkas nuskuskite, išvirkite. Išvirusias daržoves nusunkite, nugarinkite ir palikite atvėsti.
  2. Atvėsusias daržoves pagardinkite druska, pipirais ir susmulkintais krapais, suberkite žirnelius ir viską sugrūskite grūstuve.
  3. Į masę įmuškite kiaušinius, supilkite ištirpintą sviestą, įberkite miltų ir gerai išminkykite.
  4. Drėgnomis rankomis ar šaukštu formuokite kepsnelius ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (iki gražiai paruduos).
  6. Skanu tiekti su jogurto ir žolelių padažu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *