Mišrainė su grybais žiemai yra dažnas šeimininkių eksperimentas, kuomet gausiai užderėjusios daržovės ir miškuose tarpstantys grybai „sueina“ į vieną kombinaciją. Šis konservuotas daržovių ir grybų patiekalas yra ne tik skanus, bet ir praktiškas bei turintis įvairių privalumų. Nenuspėjami dviejų siūlomų mišrainių receptų skoniai pažadins skonio receptorius, o panaudojimo galimybės maloniai nustebins. Išbandykite dvi įdomias grybų mišrainės variacijas su rudeninėmis daržovėmis (kopūstais ar pomidorais) ir mėgaukitės sukurtais produktais šaltuoju sezonu ar net per Kūčias.
Kodėl mišrainė su grybais žiemai tokia vertinga ir kur ją panaudoti?
Paįvairinti grybų patiekalų meniu naudinga įvairiomis daržovėmis, todėl įvairių daržovių mišrainė su grybais žiemai tikrai pateisins šiuos lūkesčius. Šį skanų, maistingą, sotų, bet nekaloringą konservuotą produktą galite naudoti šalia pagrindinio patiekalo kaip garnyrą, vartoti salotoms ar kaip užkandį. Ja be sąžinės graužaties galite paskaninti troškinius, sriubas, makaronus, padažus. Tokiu būdu kasdieniams patiekalams įnešite naujų skonių bei praturtinsite juos daržovėse ir grybuose esančiais vitaminais, mineralais.
Kopūstų mišrainė su grybais žiemai
Šis neįprasto derinio produktas sužavės namiškius skonių įvairove ir spalvomis. Žiemą atidarius stiklainį, ji bus ne tik skani, bet ir sveika, nes kopūstai ir morkos išlaiko daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Be to, ši kopūstų mišrainė primins tradicinius Kūčių pyragėlius su kopūstais ir/ar grybais.
Ingredientai:
- 1 kg šviežių kopūstų
- 500 g morkų
- 500 g svogūnų
- 1 kg grybų (tinka pievagrybiai ar miško grybai)
- 300 g paprikų (nebūtina, bet suteikia spalvos ir skonio)
- 100 ml aliejaus
- 100 ml acto (9%)
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštas druskos
- 1 lauro lapas
- Pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Paruoškite daržoves: kopūstus smulkiai supjaustykite, morkas stambiai sutarkuokite, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o paprikas supjaustykite juostelėmis (jei naudojate).
- Miško grybus pirmiausia nuplaukite ir pavirkite apie 15–20 minučių sūriame vandenyje, tada nuvarvinkite.
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Įdėkite tarkuotas morkas ir paprikas, kepkite dar apie 5 minutes.
- Tada sudėkite grybus ir kopūstus, viską gerai sumaišykite.
- Sudėkite druską, cukrų, lauro lapą ir pipirus. Troškinkite mišrainę ant vidutinės ugnies apie 30–40 minučių, kol daržovės taps minkštos, bet vis dar traškios.
- Baigiant troškinti, supilkite actą ir gerai išmaišykite. Troškinkite dar apie 5–10 minučių.
- Paruoštą mišrainę dar karštą sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite sandariai dangteliais. Stiklainius apverskite ir palikite, kol atvės, apvynioję šiltu rankšluosčiu.
Pomidorai su grybais žiemai
Įgudusių šeimininkių jau nestebina grybų ir pomidorų mišrainės receptai, nes šių ingredientų kombinacija bene pripažinta klasikiniu receptu. Šis receptas puikiai tinka žiemai, nes mišinys tampa turtingo skonio – pomidorai suteikia saldumo ir rūgštelės, o grybai prideda sotumo.
Ingredientai:
- 1 kg pomidorų
- 500 g grybų (pievagrybiai arba miško grybai)
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- 100 ml aliejaus
- 100 ml acto (9%)
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštas druskos
- 2 skiltelės česnako
- 1 lauro lapas
- Juodieji pipirai pagal skonį
- Žiupsnelis maltų aitriųjų paprikų (jei mėgstate aštriau)
Gaminimo eiga:
- Paruoškite daržoves: pomidorus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais arba ketvirčiais, priklausomai nuo jų dydžio, svogūnus – pusžiedžiais, o morkas sutarkuokite.
- Tada paruoškite grybus juos nuplaudami, pavirdami sūriame vandenyje apie 15–20 minučių ir nusausindami.
- Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų. Pirmiausia pakepinkite svogūnus iki skaidrumo, tada pridėkite morkas ir paprikas. Kepkite dar apie 5 minutes.
- Suberkite grybus ir kepkite, kol jie taps minkšti ir išgaruos perteklinis skystis.
- Į puodą su grybais ir daržovėmis sudėkite pomidorus, įberkite druskos, cukraus, lauro lapą, juoduosius pipirus ir smulkiai supjaustytą česnaką.
- Troškinkite apie 20–30 minučių ant vidutinės ugnies, kol pomidorai suminkštės, bet dar neištirps.
- Baigiant troškinti, supilkite actą ir įberkite aitriųjų paprikų, jei norite aštresnio skonio. Troškinkite dar apie 5 minutes, nuolat maišydami.
- Karštą masę iš karto dėkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite sandariais dangteliais.
- Stiklainius apverskite, uždenkite šiltu rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Šaltiniai
- https://thecottagevegetable.com/2024/08/27/crushed-tomatoes-mushroom-sauce-small-batch-freezer-recipe-2-pints/
- https://www.youtube.com/watch?v=72t-gNZG4m4
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.