Paruošta subtilaus, bet švelnaus skonio grybų mišrainė žiemai dažnai atstoja kasdienį garnyrą, bet kai kada patiekiama ir per pačias Kūčias. Tad nenuostabu, kad tokiems žiemos pasimėgavimams paruošti šį patiekalą reikia dar rudenį, kol miškuose klesti grybai, o daržuose – įvairios daržovės. Siūlome „atšviežinti“ klasikinį grybų mišrainės receptą žiemai su pomidorais, bet kartu pateiksime ir išskirtinį šių konservų receptą naujų skonio paieškų mėgėjams.
Klasikinė grybų mišrainė žiemai su pomidorų padažu
Kuomet šiltnamiai „lūžta“ nuo pomidorų, o miškai „skęsta“ grybų derliuje, puiki išeitis šiuos ingredientus sujungti, panaudoti viename recepte ir pasigaminti ilgai išsilaikančią mišrainę.
Ingredientai:
- 1 kg šviežių mėgstamų grybų
- 2 dideli svogūnai
- 2–3 pomidorai (arba 400 g pomidorų padažo)
- 2–3 šaukštai aliejaus
- 1–2 šaukštai druskos (pagal skonį)
- 1 šaukštas cukraus (nebūtina)
- Pipirai (pagal skonį)
- 2–3 lauro lapai
- 1 šaukštas obuolių acto
Paruošimas:
- Grybus gerai nuplaukite, jei reikia, nuvalykite ir supjaustykite gabalėliais.
- Svogūnus smulkiai supjaustykite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs. Tada pridėkite grybų ir troškinkite, kol jie išleis savo sultis ir sumažės (apie 10–15 minučių).
- Jei naudojate šviežius pomidorus, juos nulupkite (geriausiai tai padaryti, juos porą minučių pamirkius verdančiame vandenyje) ir smulkiai supjaustykite. Jei naudojate konservuotus, juos tiesiog sutrinkite šakute arba supjaustykite.
- Į grybus su svogūnais įdėkite pomidorus, druską, pipirus, cukrų, lauro lapus ir actą. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite dar apie 20–30 minučių, kol masė sutirštės.
- Paruoštą mišrainę supilkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais ir, jei pageidaujate, galite sterilizuoti dar 20–30 minučių verdančiame vandenyje.
- Leiskite atvėsti ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Niekur neregėtas grybų mišrainės receptas su obuoliais ir riešutais
Pasimėgaukite ir pajuskite, kokios subtilaus skonio gali būti ši grybų mišrainė žiemai, kurio ingredientai primins rudenį. Ant gomurio „šoks“ švelnus grybų skonio akcentas, susiderinęs su obuolių saldumu ir riešutų traškumu.
Ingredientai:
- 800 g šviežių grybų
- 2 dideli saldūs obuoliai
- 1 didelis svogūnas
- 100 g graikinių riešutų
- 1–2 skiltelės česnako
- 2–3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 ml obuolių acto
- po 1 šaukštą druskos, cukraus, džiovintų žolelių (pvz., čiobrelio arba baziliko)
- Pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Grybus nuplaukite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Pirmiausia suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs. Tada pridėkite grybų ir troškinkite 10–15 minučių, kol jie susitrauks ir išleis sultis.
- Į troškinį įdėkite obuolius, česnaką, druską, cukrų, pipirus ir džiovintas žoleles. Maišykite ir troškinkite dar apie 10–15 minučių, kol obuoliai suminkštės.
- Smulkiai sutrinkite graikinius riešutus ir įmaišykite į mišrainę, kai ji jau baigia virti. Tai suteiks patiekalui traškumo ir skonio.
- Įpilkite obuolių actą, gerai išmaišykite ir leiskite dar kelias minutes troškintis.
- Paruoštą mišrainę supilkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais. Jei pageidaujate, sterilizuokite dar 20–30 minučių verdančiame vandenyje.
- Leiskite atvėsti ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Šaltiniai