Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Grybų pyragas – nauda ir receptas, kuriame grybų derlių panaudosite kitaip 

  • by
Grybų pyragas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rudenį užgulus nepaprastai baravykų, voveraičių, kazlėkų, raudonviršių ir kitų mėgstamų grybų lavinai, grybautojai išsiruošia į miškus jų prisirinkti. Kai kurie juos tempia kibirais, todėl ir svarsto, ką daryti su tokiu gausiu derliumi. Dažniausiai žmonės grybus džiovina, marinuoja, raugina arba suvartoja šviežius, o mes siūlome išbandyti grybus panaudoti kaip įdarą kepiniams, tokiems kaip grybų pyragas. Pasigaminkite ne tik pikantiško skonio, bet ir sveikatai naudingą, maistingą pyragą, kuriame dominuoja patys įvairiausi jūsų mėgstami grybai. 

Kuo naudingi grybai ir pyragas iš jų? 

Sukdami galvą, kokį patiekalą vėl paruošti šeimynai ar svečiams, apgalvokite grybų pyrago alternatyvą. Toks valgis labai maistingas, kur didžiausią naudą suteikia grybai. Šios miško gėrybės turi mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų, todėl jie padeda jaustis sotiems ir gali padėti kontroliuoti svorį. Grybų pyragas suteiks organizmui kokybiškų baltymų, kurių gausite iš grybų, kiaušinių ir sūrio. 

Jeigu toliau kalbėtume apie grybų naudą, tai jie yra puikus B grupės vitaminų (pvz., riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties) šaltinis, kurie padeda palaikyti energijos apykaitą ir nervų sistemos funkcijas. Jie taip pat yra geri antioksidantų, tokių kaip selenas ir ergotioninas, šaltiniai, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, o beta-gliukanai grybuose padeda stiprinti imuninę sistemą. 

Grybų pyragas

Receptas: pikantiškas grybų pyragas su šonine 

Tikrai maistingą ir daugelio skoniui patinkantį grybų pyragą gali pagaminti kiekvienas. Jums reikės: 

Pagrindui: 

  • 200 g miltų 
  • 100 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais 
  • 1 kiaušinis 
  • Žiupsnelis druskos 
  • 2–3 šaukštai šalto vandens 

Įdarui: 

  • 250 g grybų (pvz., pievagrybiai, baravykai ar kiti mėgstami grybai), supjaustyti griežinėliais 
  • 100 g rūkytos šoninės, supjaustytos mažais gabalėliais 
  • 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas 
  • 2 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytos 
  • 200 ml grietinėlės 
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio  
  • 3 kiaušiniai 
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus 
  • Druska ir pipirai pagal skonį 
  • Šviežių petražolių, susmulkintų (papuošimui) 
Grybų pyragas

Gaminimas

Pagrindo paruošimas: 

  1. Į didelį dubenį sudėkite miltus ir druską. Įdėkite sviesto kubelius ir trinkite pirštais, kol gausite smėlio konsistencijos trupinius. 
  2. Įpilkite kiaušinį ir šalto vandens (po šaukštą), maišykite, kol tešla pradeda jungtis. Jeigu reikia, įpilkite daugiau vandens. 
  3. Tešlą suformuokite į kamuoliuką, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių. 

Įdaro paruošimas: 

  1. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi. Sudėkite pjaustytą šoninę ir kepkite tol, kol ji taps traški. Išimkite šoninę ir atidėkite į šalį. 
  2. Toje pačioje keptuvėje kepkite svogūnus ir česnakus, kol jie suminkštės. Tada įdėkite grybus ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos ir išgaruos perteklinis skystis. Jeigu reikia, kitus naudojamus grybus prieš tai nuvirkite. 
  3. Įpilkite grietinėlę, įmaišykite druską, pipirus ir grąžinkite į keptuvę šoninę. Troškinkite dar kelias minutes, kol padažas šiek tiek sutirštėja. Leiskite šiek tiek atvėsti. 

Toliau ruoškite pyragą: 

  1. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite į apskritimą, kurio skersmuo yra šiek tiek didesnis už jūsų kepimo indą. 
  2. Įdėkite tešlą į sviestu išteptą kepimo formą, šiek tiek prispauskite prie kraštų ir padarykite kelias skylutes dugne su šakute. Kepkite 10 minučių 180°C temperatūroje, kad tešla šiek tiek apskrustų. 
  3. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. 
  4. Sumaišykite kiaušinius su tarkuotu sūriu ir grybų įdaru. Supilkite šį mišinį į kepimo formą su paruoštu pagrindu. 
  5. Kepkite 180°C temperatūroje apie 30–35 minutes, kol pyrago paviršius taps auksinis ir įdaras sutirštės. 
  6. Grybų pyragas turėtų būti patiektas dar šiltas, prieš tai apibarstant jį šviežiomis petražolėmis. Šalia tinka žaliųjų salotų garnyras bet galite juo mėgautis kaip atskiru patiekalu. 
Grybų pyragas

Šaltiniai 

  1. https://www.eatthismuch.com/calories/chicken-mushroom-pie,164028
  2. https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-mushrooms
  3. https://share.upmc.com/2014/08/6-reasons-mushrooms-make-awesome-addition-meal/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *