Lietuviai labai mėgsta kopūstus, nesvarbu, ar jie būtų rauginti, ar įterpti į patiekalus, tokius kaip raugintų kopūstų sriuba, troškinys ar balandėliai. O prie įvairių mėsos patiekalų pas dažną lėkštėje puikuojasi ir šviežių kopūstų salotos. Neretai pasirenkamos coleslaw salotos su majonezu, tačiau dėl viliojančio spalvingumo ir sveikesnio varianto valgo vilioja ir raudonųjų kopūstų salotos. O kurios jums labiau prie širdies? Štai toliau jums siūlome išbandyti du mažai pastangų reikalaujančius receptus kopūstų salotoms pasiruošti.
Populiarios Coleslaw salotos
Lietuvoje coleslaw salotos sulaukė didelio populiarumo, nors tai yra pačios paprasčiausios kopūstų salotos su majonezu. Kaip teigiama, mūsų tautiečių dar vadinamos „koleslovo salotos“ iš tikrųjų 18 a. sukurtos Nyderlanduose, iš ten ir kilo toks modernus pavadinimas. Nuo tada kopūstų salotose keitėsi ir pasipildė įvairūs ingredientai, tačiau pagrindinis – šviežias kopūstas – išlieka visada. Pasiūlysime vieną populiariausių variantų, kur idealiai deranti kopūstų ir morkų salotos kombinacija pagyvina tiek mėsainius, tiek kiaulienos patiekalus ar grilyje keptą vištieną.
Ingredientai:
- 1 nedidelio baltagūžio kopūsto (galite maišyti per pusę su raudonuoju kopūstu)
- 3 vidutinio dydžio morkos
- 1/2 puodelio smulkintų petražolių lapų
- 1 puodelis majonezo
- 2 šaukštai obuolių acto
- 2 šaukštai Dižono garstyčių
- 1 šaukštelis salierų sėklų
- 1-2 šaukšteliai cukraus arba medaus (nebūtina)
- Druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Kopūstą smulkiai sukapokite ir sudėkite į didelį dubenį.
- Sutarkuokite morkas ir kartu su petražolėmis sudėkite į indą ir išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite majonezą, actą, garstyčias, salierų sėklas, druską ir pipirus. Jei padažo skonis per aitrus, o jums labiau patinka saldesnės kopūstų salotos, įmaišykite pasirinktinai medaus ar cukraus.
- Užpilkite padažą ant salotų, gerai išmaišykite, galite pamaigyti šaukštu ar rankomis.
- Valgykite iš karto arba palikite šaldytuve maždaug valandai, kad skoniai susimaišytų ir kopūstai suminkštėtų.
Saldžiarūgštės raudonųjų kopūstų salotos su obuoliais
Raudonasis kopūstas, priešingai negu baltagūžis, labiau tinkamas šviežiam vartojimui. O kur daugiau jį panaudoti, jei nei salotose? Jo skonis šiek tiek aštresnis, „pipirinis“, bet kiek saldesnis ir ne taip primena žolę, kaip įprastas kopūstas. Tačiau salotose labiausiai žavi raudonojo kopūsto spalva ir traškumas. Tad pasigaminkite tokias salotas su aliejaus padažu iš:
- 1 raudonojo kopūsto galvos
- 2 raudonųjų svogūnų
- 1 puodelio graikinių riešutų
- 2 obuolių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 60 ml obuolių acto
- 1 šaukšto medaus
- 1 šaukštelio Dižono garstyčių
- 1 skiltelės česnako
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Paruoškite padažą: Nedideliame dubenėlyje sumaišykite obuolių actą, medų ir garstyčias. Suplakite, kad susimaišytų, tada sudėkite smulkintą česnaką. Nuolat plakant, į dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
- Į didelį dubenį sudėkite smulkiai pjaustytus kopūstus, perpjautus pusiau ir plonais griežinėliais supjaustytus svogūnus. Tada supilkite maždaug pusę padažo ir išmaišykite, kad kopūstai gerai pasidengtų užpilu.
- Sudėkite likusius ingredientus: šiaudeliais pjaustytus obuolius ir stambiai pasmulkintus graikinius riešutus. Dar kartą išmaišykite, jeigu reikia, pagal skonį pakoreguokite prieskonius.
Šaltiniai:
https://www.inspiredtaste.net/26522/coleslaw-recipe/
https://www.themediterraneandish.com/red-cabbage-salad/
https://www.npr.org/2007/08/08/12570289/coleslaw-you-could-be-a-star
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.