Skip to content

Grybai žiemai su druska: paverskite miško gėrybes jūsų mėgstamiausiu patiekalu ar prieskoniu

  • by
Grybai žiemai su druska receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Be grybų džiovinimo, šaldymo ir marinavimo, labai dažnas šių mišo gėrybių išsaugojimo būdas yra sūdymas. Toks konservavimo būdas „paženklintas“ mūsų protėvių, tačiau populiarumo nepraranda ir šiandien. Grybai žiemai su druska ar grybų sūdymas leidžia „prisijaukinti“ ir sąlyginai ne tokius gardžius grybus, pavyzdžiui, piengrybius, kurie pasižymi natūraliu kartumu. Be to, druska prideda papildomo skonio iš pažiūros beskoniams grybams, padeda juos natūraliai ir ilgam laikui išsaugoti.  

Grybus su druska tikrai rasite kur panaudoti, pradedant paprastu užkandžiu su duona, baigiant picos pagardinimu, pyragų įdarais ar salotomis. Be to, pasiūlysime kiek nestandartinį receptą, kurio metu pasigaminsite prieskonį – grybų druską. 

Grybai žiemai su druska (sūdymas) 

Kaip sūdyti grybus, jau daug kam žinoma. Čia svarbiausia naudoti pakankamą druskos kiekį (apie 5 % grybų masės), o ingredientus – sluoksniuoti. Taip pasieksite norimą skonį ir produkto išsilaikymą iki 6 mėnesių. 

Ingredientai: 

  • 2 kg grybų (geriausiai tinka kazlėkai, rudmėsės ar lepšės
  • 100–150 g druskos (apie 50–75 g druskos 1 kg grybų) 
  • 5–6 lauro lapai 
  • 5–6 juodųjų pipirų žirneliai 
  • 2–3 gvazdikėliai  
  • 2–3 skiltelės česnako  
  • Krapų šakelių ar lapų 
Grybai žiemai su druska: grybų sūdymas

Paruošimas

  1. Pirmiausia kruopščiai nuplaukite grybus, pašalinkite purvą ir smėlį. Jei grybai dideli, perpjaukite juos per pusę ar į kelias dalis. 
  2. Grybus apvirkite pasūdytame vandenyje 10–15 minučių (jei grybai kietesni, virimo laikas gali pailgėti iki 20 minučių). Nepamirškite nugraibyti putų. 
  3. Nusausinkite apvirtus grybus ir atvėsinkite. 
  4. Paruoškite švarų stiklainį ar kitą indą, kuriame laikysite grybus. 
  5. Į stiklainį dėti sluoksniais: pirmiausia šiek tiek druskos, tada sluoksnį grybų, vėl druskos, lauro lapų, pipirų žirnelių, gvazdikėlių ir (jei naudojate) česnako skilteles bei krapus. 
  6. Tęskite šį procesą, kol sunaudosite visus grybus. Viršutinis sluoksnis turėtų būti druska. 
  7. Uždėkite svorį ant grybų, kad jie būtų prispausti (tai gali būti maža lėkštelė ar stiklainis su vandeniu). 
  8. Indą su grybais palikite vėsioje vietoje (maždaug +5–10°C) 5–7 dienas. Grybai turėtų išskirti sultis ir pradėti fermentuotis – taip vyksta grybų sūdymas.
  9. Po fermentacijos grybus perkelkite į šaltą vietą, pvz., šaldytuvą arba rūsį. Grybai žiemai su druska išsilaiko gerai visą žiemą, o skonis stiprėja laikui bėgant. 

Kitokia grybų ir druskos kombinacija – grybų druska 

Čia jus nustebinsime ir pateiksime tikrai neįprastą grybų pateikimą – grybų druską. Tai itin paprastai pagaminamas universalus prieskonis, galintis pagerinti daugelį patiekalų. 

Ingredientai: 

  • 36 g džiovintų grybų (bet kokių kitų mėgstamų) 
  • 72 g jūros druskos 
  • Pasirinktinai: 1 valgomasis šaukštas džiovintų petražolių, ½ arbatinio šaukštelio česnako miltelių, ½ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių ir ½ arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų, kad būtų daugiau skonio. 
Grybai žiemai su druska: grybų druska

 Gaminimas: 

  1. Jei neturite džiovintų grybų, šviežius grybus galite išdžiovinti naudodami maisto džiovyklę arba orkaitę žemoje temperatūroje (80 °C) kelias valandas, kol jie bus visiškai sausi ir traškūs. 
  2. Džiovintus grybus smulkiai sumalkite į miltelius prieskonių malūnėliu, virtuviniu kombainu arba kavos malūnėliu. 
  3. Dubenyje sumaišykite maltų grybų miltelius su jūros druska. Jei naudojate pasirenkamus prieskonius (petražoles, česnako miltelius, svogūnų miltelius, baltuosius pipirus), sudėkite juos šiame etape ir gerai išmaišykite. 
  4. Perpilkite mišinį į sandarų indą ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Tinkamai laikomas jis gali išsilaikyti iki šešių mėnesių. 

Šaltiniai 

  1. https://www.2pots2cook.com/2019/08/22/pickled-mushrooms-recipe/
  2. https://honest-food.net/polish-mushrooms-recipe/
  3. https://www.milkwood.net/2022/09/19/pickled-mushrooms-recipe/
  4. https://gingerwithspice.com/mushroom-salt-powder/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *