Šiandien susipažinkime su tikrai nuostabia ir naudinga daržove – cukinija. Tai vienmetis daržo augalas. Jis priklauso moliūginių (Cucurbitaceae) šeimai. Cukinija kilusi iš saulėtosios Italijos, todėl visai nenuostabu, kad tai labai šilumą mėgstanti daržovė. Aš noriu jus nusivesti į virtuvę ir papasakoti, ką gi tokio gardaus ir įdomaus galite pasigaminti iš cukinijos žiemai.
Tikrai labai daug būtų galima prirašyti apie šios daržovės naudingąsias savybes. Pradedant nuo medžiagų apykaitos gerinimo ir baigiant tokiais rimtais dalykais, kaip širdies darbo gerinimas ir kraujospūdžio mažinimas. Visgi atsiranda nuomonių, kad ši daržovė be skonio, tačiau, tai tikrai ne bėda. Tik fantazijos reikalas su kuo galite cukinijas sumaišyti ir gauti netikėčiausius skonius.
Taigi, rišamės prijuostes ir keliaujam.
Cukinijų mišrainė žiemai
Jums reikės:
- 1 kg cukinijų
- 0,5 kg saldžiųjų paprikų
- česnako galvutės
- 200 g pomidorų padažo
- 3 lauro lapų
- 50 ml saulėgrąžų aliejaus
- 6 juodųjų pipirų ir 4 kvepiančiųjų pipirų
- 50 ml 9% acto
- 50 g cukraus
- 15 g druskos (Konservavimui visada naudokite tik akmens druską. Druska su jodu NETINKA)
- 300 ml vandens
Paruošimas:
- Didelėms, subrendusioms cukinijoms nulupkite odelę, išimkite minkštimą su sėklomis. Jeigu cukinijos mažos ir jų odelė minkšta, galite palikti neluptas ir minkštimo neišimti.
- Cukinijas supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į puodą, kuriame gaminsite mišrainę. Paprikas nuplaukite, išvalykite sėklas, supjaustykite kubeliais ir sudėkite prie cukinijų.
- Daržoves pagardinkite druska, aliejumi, cukrumi ir pomidorų padažu. Supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir užkaiskite ant viryklės. Kai jūsų mišrainė užvirs, sumažinkite kaitrą ir dar pusvalandį, nuolat pamaišydami, troškinkite.
- Po pusvalandžio į mišrainę įdėkite pipirus, lauro lapus, smulkintą česnaką ir actą. Dar pora minučių pavirkite ir galite savo mišrainę išpilstyti į sterilius stiklainius, užsukti metaliniais dangteliais, apversti ir palikti atvėsti.
Cukinijų saldainiai
Jums reikės:
- 2 kg cukinijų
- 400 g cukraus
- 2 citrinų
Paruošimas:
- Saldainių gaminimui geriau tinka subrendusios, tvirtos cukinijos. Nulupkite jų žievę, išimkite minkštimą su sėklomis ir supjaustykite maždaug 2×2 cm gabalėliais.
- Supjaustytas cukinijas sudėkite į puodą, apibarstykite cukrumi ir palikite kambario temperatūroje 2 valandoms. Per tą laiką cukinijas vis pamaišykite. Reikia, kad cukrus pasiskirstytų tolygiai ir visiškai ištirptų cukinijų sultyse.
- Kruopščiai nuplaukite citrinas, nulupkite jų žievelę ir išspauskite sultis. Citrinos žievelę sudėkite į puodą su cukinijomis, sultis taip pat ten supilkite.
- Puodą su cukinijomis dėkite ant viryklės. Kai jūsų puodas užvirs, sumažinkite kaitrą ir dar pavirkite apie 5 minutes. Maišyti nereikia! Po to viryklę išjunkite ir leiskite cukinijoms visiškai atvėsti (bent 3–4 val.) po to vėl pavirkite 5 min. Taip darykite 4 kartus. Tokiu būdu cukinijos labai gerai prisisotins cukraus sirupo. Gabaliukai taps skaidrūs ir išlaikys savo formą.
- Išvirtas cukinijas išverskite į sietelį ir leiskite sirupui nutekėti. Tai užtruks šiek tiek laiko, bet labai svarbu, kad gabalėliuose liktų kuo mažiau drėgmės. Citrinos žievelę galite išmesti – ji jau bus atidavusi savo skonį.
- Dabar belieka cukinijas sudėti į džiovyklę arba ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir gerai išdžiovinti. Tą darykite apie 3–6 valandas ne aukštesnėje kaip +50–60°C temperatūroje.
Cukinijos su ciberžole žiemai
Jums reikės:
- 3 vidutinio dydžio cukinijų
Marinato užteks trims 1 l talpos stiklainiams. Jo pasigaminimui jums reikės:
- 600-700 ml vandens
- 1 šaukšto cukraus
- 1 šaukšto druskos
- 1 šaukštelio ciberžolės
- 1 valgomojo šaukšto 9 % acto
Paruošimas:
- Iš visų ingredientų išvirkite marinatą. Nuplautas, nuluptas ir norimo dydžio gabaliukais supjaustytas cukinijas sudėkite į stiklainius. Ant jų užpilkite karštą marinatą, uždenkite, bet neužsukite metaliniais dangteliais.
- Kitas žingsnis – sterilizavimas arba liaudiškai sakant – kaitinimas. Į didesnį puodą įklokite virtuvinį medžiaginį rankšluostuką, sudėkite stiklainius taip, kad jie neliestų vienas kito. Pripilkite gerai šilto vandens tiek, kad stiklainiai daugiau nei iki pusės būtų apsemti ir puodą užkaiskite.
- Kai vanduo puode užvirs, leiskite jam pavirti 15 minučių. Karštus stiklainius sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti. Atvėsusius neškite į rūsį ar sandėliuką.
Cukinijų ir moliūgų mišrainė žiemai
Jums reikės:
- 600 g cukinijų
- 600 g moliūgo
- 600 g svogūnų
- 2 vnt. saldžiosios paprikos
- 1130 g cukraus
- 590 ml baltojo vyno acto (6 proc.)
- 85 g druskos
- 1 šaukštelio garstyčių grūdelių
- 0,5 šaukštelio ciberžolės
- 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
- Cukinijas ir moliūgus nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Įberkite druskos ir viską išmaišykite rankomis. Uždenkite maistine plėvele ir kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą. Po to daržoves sukrėskite į sietelį, perplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Nuplaukite saldžiąsias paprikas, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Didesniame puode sumaišykite cukiniją, moliūgą, svogūną ir papriką, supilkite cukrų, vyno actą ir prieskonius. Užvirinkite ir ant silpnos ugnies pavirkite dar pusvalandį.
- Karštą mišrainę sukrėskite į stiklainius, uždenkite metaliniais dangteliais, bet neužsukite. Stiklainius sudėkite į puodą su šiltu vandeniu ir užkaiskite. Kai vanduo puode užvirs, stiklainius su mišraine dar pakaitinkite 10 minučių.
- Po to stiklainius užsukite, apverskite, uždenkite antklode ir palikite atvėsti. Atvėsusią mišrainę perkelkite ir laikykite vėsioje patalpoje.
Cukinijų ikrai žiemai
Jums reikės:
- 2 kg jaunų cukinijų (senos, su stora žieve – netinka)
- 350 g svogūnų
- 1 česnako galvutės
- 150 g žalių petražolių
- 150g saulėgrąžų aliejaus
- 1 citrinos
- žiupsnelio druskos, cukraus ir juodųjų pipirų
Paruošimas:
- Cukinijas išvirkite, atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnaką nulupkite ir taip pat smulkiai supjaustykite. Visas daržoves sumaišykite ir supilkite likusius ingredientus. Druskos, cukraus ir pipirų dėkite pagal savo skonį.
- Dar kelis kartus pamaišę, sudėkite daržoves į stiklainius ir uždenkite metaliniais dangteliais. Paruoštus stiklainius sterilizuokite 90°C temperatūroje. Jei jūsų stiklainiai 1 l talpos, sterilizuoti (kaitinti) reikės 40–45 minutes.
Cukinijų rauginimas
Jums reikės:
- 2 vidutinio dydžio cukinijų
- 4 lauro lapų
- kelių šakelių žalių krapų
- 6 skiltelių česnako
- 1 nedidelės, susmulkintos krieno šaknies (nebūtina, bet su krienais cukinijos būna traškesnės)
Sūrymui:
- 1 l vandens
- 80–100 g rupios druskos
Paruošimas:
- Cukiniją nuplaukite, jeigu reikia, nulupkite odelę, pašalinkite šerdį su sėklomis ir supjaustykite 20–30 mm storio apskritimais. Česnakus taip pat supjaustykite.
- Cukinijas kartu su prieskoniais susluoksniuokite į stiklainius. Paruoškite sūrymą: vandenyje ištirpinkite druską. Paruoštu sūrymu užpilkite stiklainius su cukinijomis ir juos sterilizuokite (kaitinkite) 10–15 min. nuo užvirimo.
- Karštus stiklainius sandariai užsukite metaliniais dangteliais, apverskite, šiltai užklokite ir palikite, kol visiškai atvės. Paruoštas cukinijas pasidėkite į sandėliuką ir po 5–7 dienų jau galėsite ragauti.
Cukinijos su apelsinų sultimis žiemai
Jums reikės:
- 2–3 nedidelių cukinijų, dar be sėklų viduje
- 350-400 ml apelsinų sulčių
- 150 g cukraus
Paruošimas:
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Supjaustytas cukinijas suberkite į puodą. Ant jų supilkite apelsinų sultis ir užkaiskite.
- Kai puodas su cukinijomis užvirs, sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Pavirkite dar 10 minučių, bet ne ilgiau, kad išliktų cukinijų gabaliukai.
- Po to savo apelsininę cukinijų uogienę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite metaliniais dangteliais ir apverstus palikite atvėsti.
Pabaigai
Cukinija į mūsų kraštą atkeliavo, palyginti, visai neseniai. Iš pradžių ji, dažniausiai buvo marinuojama ir valgoma kaip marinuotų agurkų pakaitalas. Paskui, visai netikėtai, paragavome ir šviežių cukinijų – tiesiog pripjaustytų į žalias daržovių salotas. O dar vėliau atradome įvairias mišraines, sriubas, padažus ir net galiausiai saldainius iš cukinijų! Argi ne nuostabu kiek visko galima pasigaminti iš šios, visai nesunkiai savo darže užauginamos, daržovės.
Šaltiniai:
„Konservavimo enciklopedija“ Olga Šinkarenko, 2003 m.
https://www.vle.lt/straipsnis/cukinijos/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.