Ar esate girdėję apie aktinidijų uogas? Šios uogos primena mažus kivius, o jų skonis malonus ir saldžiai rūgštus. Deja mūsų krašte aktinidijos nėra labai populiarios. Ir visai be reikalo, nes jose gausu įvairių vitaminų, o ypač vitamino C. Žinoma, šviežias uogas valgyti naudingiausia, bet jomis ilgai nepasimėgausite, tad galime paruošti ir žiemai. Aktinidijų uogas galime užšaldyti arba užkonservuoti. Jei šaldiklyje trūksta vietos, puikus sprendimas – aktinidijų uogienė. Ji puikiai tiks tiek su blynais, tiek pagardint įvairius desertus ar tiesiog tepti ant batono riekelės.
Skaidri aktinidijų uogienė
Paprasta, bet labai skani aktinidijų uogienė, kurios receptą verta išmėginti. Taip ruošiant uogienę, išlieka gana sveikos uogos bei daugelis jų vitaminų.
Ingredientai:
- 1 kg aktinidijų uogų
- 600 g cukraus
- 300 ml vandens
Gaminimas:
- Uogas nuplaukite, nuimkite jų kotelius.
- Aktinidijas subadykite ar pradurkite jų šoną peiliu. Tokiu būdu uogos greičiau išskirs savo sultis.
- Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį, išvirkite cukraus sirupą ir jį atvėsinkite.
- Į puodą sudėkite paruoštas uogas, užpilkite cukraus sirupu ir palikite pastovėti apie tris dienas vėsioje vietoje, kad į uogas įsiskverbtų cukrus.
- Praėjus šiam laikui, puodą su uogomis statykite ant viryklės ir viską užvirinkite. Jei susidaro putų, jas nuimkite.
- Uogienei užvirus, ugnį sumažinkite ir virkite apie 10 min., vis pamaišant. Tuomet uogienę atvėsinkite.
- Atvėsusią uogienę vėl užvirkite ir pakaitinkite porą minučių.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Aktinidijų uogienė su bananais
Jei norisi vientisesnės konsistencijos ir ryškesnio skonio aktinidijų uogienės, išmėginkite šį receptą. Bananai suteiks malonaus aromato ir sodresnio skonio, o sutrinant aktinidijų uogas, uogienę paruošite greičiau.
Ingredientai:
- 500 g aktinidijų uogų
- 200 g cukraus
- 1 vnt. banano, didelio
- 0,5 vnt. citrinos
Gaminimas:
- Aktinidijas nuplaukite, nuskabykite kotelius ir palikite nuvarvėti.
- Po to saują aktinidijų pasilikite, o kitas sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite.
- Masę supilkite į didesnį puodą, sudėkite ir atidėtas uogas, griežinėliais supjaustykite nuluptą bananą.
- Gerai nuplaukite citriną, nutarkuokite jos žievelę, be baltosios dalies, kadangi ji karti, išspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir minkštimą smulkiai supjaustykite.
- Suberkite cukrų, 2-5 valandas palaikykite. Jei laikysite ilgiau, tuomet geriau laikykite šaldytuve.
- Praėjus kelioms valandoms, puodą su uogomis užvirkite, vis nugraibant putas. Kai uogienė užverda, ugnį sumažinkite iki mažiausios ir virkite apie 25 min. kartas nuo karto pamaišant.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.