Skip to content

Agurkai žiemai – atraskite naujus receptus. Skanaukite traškius agurkus žiemą su ciberžole bei čili pipirais

Agurkai žiemai - atraskite naujus receptus. Skanaukite traškius agurkus žiemą su ciberžole bei čili pipirais
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Agurkai – daugelio viena mėgstamiausių daržovių. Vasarą jais mėgaujamės šviežiais, gaminame įvairias salotas, šaltas sriubas ir kitus gardumynus, tačiau juos verta pradėti ruošti ir žiemai. Nors marinavimas ar konservavimas iš pažiūros gali pasirodyti gana sudėtingas procesas, tačiau pasiruošti žiemai galima labai paprastai. Tereikia žinoti keletą gudrybių, o norint ypatingesnio skonio, konservuotas daržoves paįvairinti žalumynais ar prieskoniais. Be to, konservuoti agurkai žiemai yra ne tik labai skanūs, bet ir turi daug naudingų savybių, kurios gerina bendrą sveikatą.

Kaip pasiruošti agurkus gaminimui?

Jei nusprendėte imtis agurkų konservavimo žiemai, reikėtų pradėti nuo reikiamų įrankių ir ingredientų pasiruošimo. Tam prireiks: stiklainių, druskos, cukraus, sodos, norimų prieskonių ir, žinoma, agurkų.

Norint konservuoti, pirmiausia reikėtų pradėti nuo stiklainių valymo. Šiam tikslui puikiai tinka ne tik įprasti plovikliai, bet ir paprastos namuose randamos priemonės, pavyzdžiui, soda. Tereikia stiklainius keletą valandų pamirkyti sodos ir vandens tirpale, o tuomet kruopščiai juos išvalyti šepetėliu ir nuskalauti po šiltu vandeniu.

Kitas puikus natūralus būdas – išplauti stiklainius su actu. Vandens ir acto mišinyje reikėtų stiklainius palaikyti per naktį, o po to kruopščiai išvalyti ir nuplauti po tekančiu vandeniu.

Kaip pasiruošti agurkus žiemai?

Marinuoti agurkai žemai

Šis saldžiarūgštis marinatas agurkams tikriausiai yra vienas iš skaniausių. Juo galima marinuoti ne tik agurkus, bet ir kitas norimas daržoves. Marinato užtenka maždaug 3-4 stiklainiams po 600 ml.

Ingredientai:

  • agurkų, pagal poreikį, kiek telpa į stiklainius
  • 1 v. š. garstyčių grūdelių
  • krapų žiedynų, pagal poreikį

Marinatui:

  • 600 ml vandens
  • 180 g cukraus
  • 150 ml acto, 9 %
  • 1,5 v. š. druskos

Gaminimas:

  1. Į švarius sterilizuotus stiklainius sudėkite krapus, garstyčių sėklas, agurkus.
  2. Į puodą supilkite vandenį, berkite cukrų ir druską ir pamaišydami užvirinkite. Supilkite actą ir dar kelias minutes pavirkite.
  3. Karštu marinatu užpilkite agurkus ir palaikykite 10 minučių.
  4. Tada nupilkite marinatą atgal į puodą ir vėl užvirinkite.
  5. Karštu marinatu vėl užpilkite agurkus.
  6. Stiklainius sandariai užsukite švariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
  7. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite stovėti, kol visiškai atvės.
Marinuoti agurkai žemai

Marinuoti agurkai su ciberžole

Jei norite išbandyti išskirtinio, bet labai gardaus skonio marinuotus agurkus, šis receptas kaip tik jums. Kas ragavo tokius agurkus, tikrai nenusivylė. Be to, toks receptas puikiai tinka ir cukinijoms marinuoti.

Ingredientai:

  • agurkų pagal poreikį       
  • 1 l vandens
  • 150 ml acto, 9 %
  • 100 g cukraus
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 v. š. druskos, su kaupu
  • 2 v. š. medaus
  • 1 a. š. ciberžolės, su kaupu
  • krapų žiedynų, pagal poreikį        
  • juodųjų pipirų žirneliais, pagal skonį
  • kvapiųjų pipirų žirneliais, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Marinatui vandenį supilkite į puodą, dėkite cukrų, druską, medų, ciberžolę, užvirkite, supilkite actą ir dar kartą užvirkite.
  2. Į švarius stiklainius dėkite po skiltelę pasmulkinto česnako, krapų žiedyną, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirnelius.
  3. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir supjaustykite į 4 dalis ar dar smulkiau, mažus galima pjauti tik pusiau. Agurkus dėkite į stiklainius ir užpilkite verdančiu marinatu.
  4. Užpiltus agurkus palaikykite pusvalandį ar ilgiau, nupilkite, marinatą užkaitinkite ir vėl užpilkite, pridenkite dangteliais, pastatykite į puodą su vandeniu (kad apsemtų maždaug iki vidurio stiklainį) ir kaitinkite.
  5. 0,75 litro stiklainius kaitinkite apie 5 minutes. Tada išimkite, užsukite ir laikykite šiltai, kol atvėsta.
Traškūs agurkai žiemai

Traškūs agurkai žiemai

Tai vieni skaniausių ir traškiausių agurkų, kuriuos verta pasigaminti žiemai. Marinavimo kiekiai pateikti 750 ml stiklainiui, tad, jei naudosite kitokios talpos, kiekius proporcingai padidinkite ar pamažinkite. Beje, jeigu naudosite peraugusius agurkus, prieš pjaustydami griežinėliais išpjaukite sėklytes.

Ingredientai:

  • agurkų (tiek, kad užpildytumėte stiklainį)
  • 3 v. š. acto, 9 %
  • 1,5 v. š. cukraus
  • 2 a. š. druskos
  • 3 skiltelių česnako
  • juodųjų pipirų žirneliais, pagal poreikį
  • kvapiųjų pipirų žirneliais, pagal poreikį
  • krapų, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Į 750 ml talpos stiklainį suberkite cukrų, druską, pilkite actą, dėkite po porą kvapiųjų ir porą juodųjų pipirų žirnelių, sudėkite nuluptas česnako skilteles ir šiek tiek krapų.
  2. Agurkus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite, truputį paspausdami, į stiklainį beveik iki viršaus.
  3. Puode arba virdulyje užvirinkite vandens ir juo užpilkite agurkus, kad apsemtų.
  4. Dideliame puode paklokite rankšluostį, ant jo statykite stiklainius ir pridenkite dangteliais (tik pridenkite, bet neužsukite).
  5. Į puodą pripilkite vandens (daugmaž iki trijų ketvirčių stiklainių aukščio), jį užvirkite ir nuo vandens užvirimo stiklainius kaitinkite apie 6-7 minutes (iki kol skysčio stiklainiuose viršuje ims kilti pirmieji burbuliukai).
  6. Tada stiklainius ištraukite ir tvirtai užsukite dangteliais.
  7. Apverskite ir palikite atvėsti.

Marinuoti agurkai žiemai su čili pipirais

Kas mėgsta aštresnius agurkus, rinkitės šį agurkų konservavimo būdą. Tai pikantiško skonio agurkai, kurie savo skoniu tikrai nenuvils. Šio recepto kiekiai nurodyti vienam 3 l stiklainiui, tad, jei gaminsite kitą kiekį, ingredientų kiekį atitinkamai koreguokite.

Marinuoti agurkai žiemai su čili pipirais

Ingredientai:

  • agurkų, kiek telpa į 3 l stiklainį
  • 2 vnt. svogūnų
  • 1 vnt. čili pipiro
  • 3 v. š. krapų, smulkintų
  • 2 skiltelių česnako

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 200 ml acto, 9 %
  • 3 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 1 vnt. lauro lapo
  • 4 vnt. kvapiųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Agurkus nuplaukite, jų galiukus nupjaukite. Krapus pasmulkinkite, svogūnus supjaustykite griežinėliais.
  2. Į stiklainį įdėkite čili pipirą (jeigu mėgstate labai aštriai, pipirą galite dėti supjaustytą, o jeigu vidutiniškai aštriai – dėkite visą) ir nuluptas česnako skilteles.
  3. Agurkus sudėkite į stiklainį, sluoksniuodami su griežinėliais supjaustytais svogūnais ir krapais.
  4. Iš marinatui skirtų ingredientų išvirkite marinatą, truputį atvėsinkite ir juo užpilkite agurkus.
  5. Stiklainius sudėkite į 90 laipsnių temperatūros puodą su vandeniu, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir taip kaitinkite 10 – 15 min.
  6. Po to stiklainius užsukite, apverskite ir leiskite atvėsti.

Agurkų nauda ir galimas šalutinis poveikis

Agurkai labai maistinga daržovė, kurių didžiąją dalį sudaro vanduo. Tad valgant agurkus užtikrinama organizmo hidratacija, kuri būtina gerai viso organizmo veiklai. Juose gausu vitaminų B, C, K bei mineralų: vario, fosforo, kalio ir magnio.

Agurkų valgymas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui, palengvinti tuštinimąsi ir padėti numesti svorio. Juose taip pat gausu antioksidantų, kurie stabdo laisvųjų radikalų susidarymą ir padeda išvengti lėtinių ligų. Be to, agurkuose esančios medžiagos gali padėti sustiprinti antioksidacines organizmo funkcijas  vyresniems suaugusiems žmonėms.

Nors agurkai labai naudingi, tačiau susirūpinimą kelia jų auginimo būdas. Šiomis dienomis auginimui naudojami pesticidai, įskaitant etioną ir imidaklopridą. Jų dideli kiekiai gali sukelti pykinimą, vėmimą, nerimą, kvėpavimo sutrikimus, toksinį poveikį kepenims ir skydliaukės liaukoms. Tačiau tyrimai rodo, kad sandėliuojant, plaunant ir lupant sumažėja pesticidų likučiai agurkuose, bent jau auginamuose šiltnamyje.

Agurkai žiemai

Ką dar verta žinoti apie agurkus

Agurkų nauda sveikatai. Kaip gydytis agurkais bei jų sultimis?

Agurkų auginimas vazonuose, šiltnamyje ir lauke

Kuo ypatinga agurkų priežiūra? Kokios agurkų ligos gali užklupti ir kaip jas įveikti?

Agurkų tręšimas pelenais, mielėmis ir kitomis natūraliomis trąšomis. Vasarą nepagailėkite palepinti agurkų 

Kada tręšti agurkus? Tai teks atlikti ne kartą per sezoną

5 priežastys, kodėl gelsta agurkų lapai? Patarimai, kaip tai ištaisyti

Kada sėti agurkus – sėjos skirtumai tarp šiltnamyje ir lauke auginamų agurkų

Daržovės kaip nuodingas maistas: kada ir ko nederėtų kišti į burną?

Agurkaitis: mažas arbūzas ar agurkas? Kaip auginti ir kaip valgyti?

Šaltiniai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006
https://pharmeasy.in/blog/healthy-effects-of-cucumber-for-summer/
https://www.healthline.com/nutrition/health-benefits-of-cucumber

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.
Tags:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *