Tikriausiai jokios didžiosios šventės neapsieina be tradicinių lietuviškų šventinių patiekalų. O prabangioji silkė pataluose – tiesiog privalomas Šv. Kūčių patiekalas. Kiekviena šeimininkė turi savo slaptą receptą, kuriuo mėgaujasi susirinkę svečiai. Vieni į tradicinį receptą dar deda obuolių, raugintų ar marinuotų agurkų, džiovintų grybų, žirnelių, pupelių, gardina cinamonu, krapais, kitomis žolelėmis. Žinoma, silkė yra riebi žuvis, tačiau naudinga mūsų organizmui žuvis, todėl svarbu rinktis mažiau kaloringus priedus, gaminant patiekalus su ja. Šį kartą norime pasidalinti receptu, kuriame vietoje majonezo naudojame graikišką jogurtą ir garstyčias. Šis mišinys labai primena majonezo skonį, o patiekalas tampa žymiai mažiau kaloringas.
Ruošiant patiekalus su silke, geriausia ją rinktis nemarinuotą, ne aliejuje, bet nedorotą, sūdytą su galva, kuri pagauta šaltuose vandenyse. Tokios silkės yra natūralios, be papildomų priedų, tad jas galima pasigaminti pagal savo skonį bei pasirinkti norimus pagardus. Gaminant silkę pataluose, geriausią silkę nusipirkti porą dienų prieš šventes ir išdoroti namuose. Tokiu būdu, bent dieną anksčiau pagamintas patiekalas, bus daug skanesnis, kadangi per tą laiką žuvis ir kiti ingredientai prisisotins visų skonių ir silkė pataluose bus daug gardesnė.
Silkė pataluose su graikišku jogurtu
Visi įpratę šį patiekalą gamintis su majonezu, tačiau jis labai kaloringas. Švenčių metu suvalgome daug įvairių skanėstų ir apsunkstame. Tad siūlome išbandyti šiek tiek lengvesnę silkės pataluose versiją – su jogurtu ir garstyčiomis.
Ingredientai:
- 200 g sūdytos silkės filė
- 3 bulvių, vidutinio dydžio
- 2 burokėlių, didesnių, šviežių ar jau pirktų virtų
- 2 morkų, vidutinio dydžio
- 4 v.š. graikiško jogurto, su kaupu
- 2 kiaušinių
- 1 mėlynojo svogūno, nedidelio
- 1 v.š. garstyčių
- Pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
1. Bulves, burokus (jei naudojate šviežius) ir morkas išvirkite su lupena. Atvėsinkite ir nulupkite.
2. Išvirkite kiaušinius.
3. Virtas daržoves ir kiaušinius atskirai sutarkuokite. Galite pjaustyti mažais kubeliais, tad smulkinkite taip, kaip jums labiau patinka.
4. Smulkiai supjaustykite silkę ir svogūnus.
5. Jogurtą sumaišykite su garstyčiomis ir pipirais.
6. Į pasirinktą indą ar torto formą, nusegamais kraštais, pradėkite sluoksniuoti patiekalą.
7. Pirmiausia dėkite tarkuotų bulvių sluoksnį, lengvai prispauskite šaukštu.
8. Bulvių sluoksnį patepkite jogurtu.
9. Tuomet dėkite silkę ir svogūnus, lengvai prispauskite ir vėl užtepkite jogurto.
10. Sudėkite tarkuotas morkas ir kiaušinius, užtepkite jogurto.
11. Galiausiai sudėkite tarkuotus burokėlius ir viršų patepkite jogurtu.
Paprasta, gardu ir greita. Tikimės, kad šiais metais šventiniam stalui išbandysite šį mažiau kaloringą silkės pataluose receptą ir galbūt jį įtrauksite į savo šventinį meniu kiekvienais metais.
Linkime gražių, jaukių bei labai skanių švenčių!
Nuotraukos autorės.