Skip to content

Skaniausi bulvių patiekalai iš viso pasaulio. 4 gardūs receptai

Bulvių patiekalai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šiais laikais bulvės labai mėgstamos visame pasaulyje ir gaminamos įvairiausiais būdais. Mes, lietuviai, įpratę prie tradicinių bulvinių patiekalų: bulvinių blynų, cepelinų, kugelio ar bulvių košės. Tačiau, jei keliautumėte po pasaulį, galėtumėte paragauti išskirtinių bulvių patiekalų, kurių dar nesate išbandę. Tad šį kartą nukelsime jus į trumpą kelionę po pasaulį ir supažindinsime, kokie yra kitų šalių bulvių patiekalai.

Ar žinojote, kad bulvė buvo pirmoji daržovė, užauginta kosmose? Taip, tai tiesa. 1995 m. spalį bulvė tapo pirmąja daržove, užauginta kosmose. NASA ir Viskonsino universitetas Madisone sukūrė šią technologiją siekdami maitinti astronautus ilgų kosminių kelionių metu ir ateityje maitinti būsimas kosmines kolonijas. Bulvės ne tik džiugina mus, žemiečius, bet ir iškeliavo už žemės ribų.

Nenuostabu, kad šios daržovės atsidūrė už mūsų planetos ribų. Bulvės naudojamos daugelyje pasaulio regionų – nuo Aidaho iki Airijos – patiekalams gaminti. Bulvės buvo pradėtos auginti Peru jau prie 8000 metų. Ispanų kolonistai suprato, kokią revoliucinę reikšmę bulvės turės jų virtuvei, todėl ją parsigabeno sau, o vėliau ši daržovė išgarsėjo daugelyje kitų pasaulio kampelių.

Bulvių patiekalai
Perujietiškos bulvės „Papa a la huancaína“

Perujietiškos bulvės „Papa a la huancaína“

Šis patiekalas labai populiarus Peru, vadinamas „Papa a la huancaína“, kurį sudaro bulvės, užpiltos aštriu padažu ir patiekiamos su perpus perpjautu virtu kiaušiniu bei alyvuogėmis. Patiekalas garsėja savo ryškiai geltona spalva, kremine tekstūra ir ryškiu skoniu.

Ingredientai:

  • 12 geltonųjų bulvių
  • 400 g kreminio sūrio
  • 4 kiaušinių
  • 80 ml sutirštinto pieno
  • 30 g alyvuogių aliejaus, kepimui ir padažui
  • 16 juodųjų alyvuogių
  • 8 salotų lapų
  • 6 aitriųjų paprikų
  • 1 svogūno
  • 2 šaukštelių druskos
  • 1 skiltelės česnako
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Sudėkite bulves į didelį puodą ir užpilkite pasūdytu vandeniu, užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol bulvės suminkštės, maždaug 20 minučių. Nusausinkite ir atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
  2. Kiaušinius kietai išvirkite ir nulupkite.
  3. Tuo tarpu susmulkinkite svogūną ir keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Maišant kepkite svogūnus, kol suminkštės, apie 10 minučių. Nuimkite nuo ugnies.
  4. Užvirinkite nedidelį puodą su vandeniu, sudėkite aitriąsias paprikas ir virkite, kol suminkštės, apie 5 minutes. Perplaukite aitriąsias paprikas po šaltu vandeniu ir nulupkite odeles.
  5. Į maišytuvą sudėkite svogūnus, aitriąsias paprikas, kreminį sūrį, aliejų, druską, česnaką ir juoduosius pipirus ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite sutirštintą pieną, padažas turi gautis kreminės konsistencijos.
  6. Į 8 lėkštes išdėliokite po 1 salotų lapą. Perpjaukite bulves per pusę ir ant kiekvieno salotų lapo išdėliokite po 3 bulvių puseles. Bulves užpilkite padažu. Ant kiekvienos porcijos uždėkite po kiaušinio puselę ir 2 alyvuoges.
Korėjietiškos troškintos bulvės „Gamja jorim“
Korėjietiškos troškintos bulvės „Gamja jorim“

Korėjietiškos troškintos bulvės „Gamja jorim“

Šis korėjiečių virtuvės bulvių patiekalas troškinamas medaus, sojos ir česnakų mišinyje, kol padažas tampa lipnus. Jį galima patiekti atskirai arba kaip garnyrą kartu su mėgstama mėsa.

Ingredientai:

  • 1,5 kg bulvių
  • 1 morkos
  • 2–3 žaliųjų paprikų
  • 30 g svogūno
  • 1 šaukšto aliejaus

Padažui:

  • 180 ml vandens
  • 3 šaukštų sojų padažo
  • 1 šaukštų cukraus
  • 1 šaukštų ryžių vyno
  • 1 šaukštelio česnako granulių
  • 1 šaukštelio sezamų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio skrudintų sezamo sėklų
  • žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves nulupkite ir supjaustykite maždaug 3 cm dydžio kubeliais. Morką, papriką ir svogūną supjaustykite dideliais gabalėliais.
  2. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus sezamo aliejų ir sėklas.
  3. Keptuvėje (arba nedideliame puode) įkaitinkite aliejų ir kepkite bulves ant vidutinės ugnies 4–5 minutes, retkarčiais pamaišydami, kad bulvės nepriliptų prie keptuvės.
  4. Supilkite padažo mišinį ir ant didelės ugnies užvirinkite. Sudėkite morkų gabalėlius. Uždenkite, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol bulvės beveik išvirs (apie 5–6 minutes, priklausomai nuo bulvių rūšies ar dydžio). Bulvės turi būti tvirtos, bet ne minkštos.
  5. Įmaišykite žaliąją papriką, svogūną ir toliau virkite (šį kartą atidengę), kol padažas šiek tiek sutirštės, apie 3 minutes. Įmaišykite sezamų aliejų ir pabarstykite sezamų sėklomis.
Ispaniškas omletas su bulvėmis „Tortilla de patatas“

Ispaniškas omletas su bulvėmis „Tortilla de patatas“

Ispanijoje šis patiekalas vadinamas keliais skirtingais pavadinimais: tortilla de patatas, tortilla española arba tortilla de papas. Tai keptuvėje kepamas kiaušinių ir bulvių patiekalas, kuris patiekiamas kaip tapa, pagrindinis patiekalas su prancūzišku batonu ir žaliomis salotomis arba net kaip užkandis.

Skanu patiekti šiltą, šaltą arba kambario temperatūros.

Ingredientai:

  • 8 kiaušinių
  • 4 bulvių, didelių
  • 150 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • druskos, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Pirmiausia paruoškite bulves. Jas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
  2. Bulvių gabalėlius supjaustykite plonais griežinėliais.
  3. Į keptuvę įpilkite 100 ml aliejaus ir jį įkaitinkite.
  4. Kai aliejus įkais, sudėkite bulves ir kepkite apie 5 minutes, tuomet sudėkite griežinėliais supjaustytą svogūną, baigiant kepti, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepkite keletą minučių. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo bulvių storio ir rūšies.
  5. Tuo tarpu dubenyje suplakite kiaušinius. Įberkite žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Kai bulvės iškeps, nusausinkite aliejaus perteklių ir sudėkite jas į dubenį su plaktais kiaušiniais. Viską sumaišykite ir palikite pastovėti.
  6. Tada keptuvėje įkaitinkite 50 ml aliejaus ir supilkite bulvių ir kiaušinių mišinį.
  7. Kepkite, kol apskrus kraštai, apverskite (naudodami didelę lėkštę) ir kepkite, kol gražiai apskrus kita pusė.
Indiškos troškintos bulvės su špinatais „Saag aloo“

Indiškos troškintos bulvės su špinatais „Saag aloo“

Tai tradicinis Šiaurės Indijos patiekalas, kurį sudaro špinatai (saag) ir bulvės (aloo), troškinti kvapnių prieskonių mišinyje. Patiekalui labiausiai tinka mažieji špinatai, kadangi jie švelnesnio skonio nei didieji, tad troškinys įgauna lengvo saldumo.

Ingredientai:

  • 600 g bulvių
  • 150 g mažųjų špinatų lapų
  • 125 ml vištienos sultinio
  • 2 raudonųjų svogūnų, vidutinio dydžio
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 4 šaukštų šviežios kalendros
  • 3 šaukštų aliejaus arba ghi
  • 1 šaukštų pomidorų pastos
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 šaukštelių kmynų sėklų
  • 2 šaukštelių imbiero
  • 1 šaukštelių garstyčių sėklų
  • 1 šaukštelių garam masala prieskonių
  • 1 šaukštelių ciberžolės, maltos
  • druskos, pagal skonį
  • maltų juodųjų pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite 2 cm dydžio gabalėliais.
  2. Į didelę keptuvę sudėkite bulvių gabalėlius ir užpilkite karštu vandeniu. Užvirkite ant didelės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol bulvės suminkštės.
  3. Paruoštas bulves perkoškite per sietelį ir atidėkite į šalį.
  4. Keptuvę vėl pastatykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir įpilkite ghi arba aliejaus. Suberkite garstyčių sėklas. Kai jos pradės spragsėti, suberkite kmynus ir kepkite dar 30 sekundžių.
  5. Sudėkite smulkintus raudonuosius svogūnus ir kepkite apie 7 minutes arba kol svogūnai suminkštės ir lengvai paruduos.
  6. Įmaišykite smulkintus česnakus ir imbierą ir maišydami kepkite apie 30 sekundžių. Tada sudėkite aitriąsias paprikas ir maltus prieskonius. Gerai išmaišykite, kad svogūnai pasidengtų prieskoniais.
  7. Į keptuvę sudėkite paruoštas bulves ir gerai sumaišykite su kitais ingredientais. Tada supilkite sultinį ir špinatų lapus.
  8. Viską maišykite, kol špinatai suminkštės.
  9. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir papuoškite kalendros lapeliais.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *