Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Daikonas – sveikas ir universalus šakniavaisis, atrandantis vietą mūsų daržuose. Kuo ypatingas šis japoninis ridikas?

Daikonas – sveikas ir universalus šakniavaisis, atrandantis vietą mūsų daržuose. Kuo ypatingas šis japoninis ridikas?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Daikonas (Raphanus sativus var. longipinnatus), arba japoninis ridikas, yra vienas įdomiausių ir produktyviausių šakniavaisių, kuris sparčiai pelno populiarumą Lietuvos daržininkų tarpe. Šis unikalus augalas, priklausantis bastutinių šeimai, gali suformuoti iki 50 cm ilgio ir 3–4 kg svorio šaknis, kurios pasižymi švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu ir išskirtiniais kulinariniais bei gydomaisiais ypatumais.

Daikono patrauklumas slypi jo nepaprastame produktyvume ir universalume. Vienas augalas gali duoti gerokai didesnį derlių nei įprasti ridikai, o jo panaudojimas kulinarijoje beveik neribojamas – nuo šviežių salotų iki marinuotų užkandžių ir karštų patiekalų. Be to, japoninis ridikas puikiai auga Lietuvos klimato sąlygomis ir gali būti auginamas net vėlyvą rudenį, kai dauguma kitų daržovių jau nebeprieinamos.

Daikonas: kilmė ir botaninė charakteristika

Daikono kilmė siekia Rytų Azijos regionus, kur šis augalas kultivuojamas jau daugiau nei 2000 metų. Japonijoje, Kinijoje ir Korėjoje daikonas yra viena svarbiausių kasdienės mitybos daržovių, panašiai kaip Europoje bulvės ar morkos. Augalo pavadinimas „daikonas“ kilęs iš japonų kalbos žodžių „dai“ (didelis) ir „kon“ (šaknis), kas puikiai atspindi šio šakniavaisio charakteristikas.

Įdomūs faktai apie daikono naudą sveikatai Daikonas, dar žinomas kaip japoniškas ridikas, turi ypatingą savybę – jis gali ne tik skatinti virškinimą, bet ir natūraliai detoksikuoti organizmą. Šio ridiko sultys pasižymi gebėjimu išvalyti organizmą nuo toksinų ir sunkiųjų metalų. Be to, daikonas turi mažai kalorijų, bet turtingas vitaminų (pvz., C vitamino) ir mineralų, dėl ko yra puikus pasirinkimas norintiems sveikai maitintis. Taip pat, daikonas yra naudojamas daugelyje Azijos šalių kaip maisto priedas, padedantis skaidyti riebalus ir baltymus, todėl jis dažnai patiekiamas su riebiais ar sunkiai virškinamais maisto produktais.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie daikono naudą sveikatai? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Japonijoje daikonai yra produktyviausiai auginamos daržovės – per metus suvartojama apie 14 kg daikono vienam gyventojui! Tradicinė japonų medicina naudoja daikoną virškinimo gerinimui jau tūkstančius metų. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtino, kad daikone esančios medžiagos iš tikrųjų skatina fermentų gamybą ir pagerina maisto pasisavinimą.

Lietuvoje daikonas pradėtas auginti palyginti neseniai – pirmieji bandymai prasidėjo XX amžiaus pabaigoje, kai pasirodė pirmosios sėklos iš Azijos. Tačiau tikrasis daikono populiarumo augimas prasidėjo XXI amžiaus pradžioje, kai daržininkai įvertino jo atsparumą vėsiam klimatui ir puikias skonines savybes.

Daikonas: kilmė ir botaninė charakteristika

Japoninio ridiko veislių spektras

Daikono selekcija Azijoje vyko tūkstančius metų, todėl šiandien egzistuoja dešimtys skirtingų veislių, skirtingų dydžių, formų ir skonių ypatumų. Lietuvos klimato sąlygoms tinka kelios patikimos veislės, kurios jau įrodė savo vertę.

  • ‘Miyashige’ yra viena populiariausių veislių Lietuvoje. Šis japoninis ridikas formuoja 30–35 cm ilgio šaknis su baltu minkštimu ir švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu. Veislė atspari ligoms ir puikiai tinka rudeniniam auginimui, kai temperatūros jau nukrenta.
  • ‘April Cross’ – hibridas tarp daikono ir europietiško ridiko, apjungiantis geriausias abiejų augalų savybes. Šaknys trumpesnės (20–25 cm), bet storesnės ir ypač skanios. Ši veislė puikiai tinka pradedantiesiems daikono augintojaims.
  • ‘Minowase Summer Cross’ išsiskiria greitu augimu ir atsparumu karščiui, todėl gali būti auginamas net vasaros metu. Šaknis siekia 40 cm ilgio ir pasižymi ypač sultingu minkštimu.
  • ‘Long White Icicle’ – tradicinė veislė su ilgomis, plonomis šaknimis, primenančiomis ledų varveklius. Ši veislė ideali marinavimui ir fermentavimui, o jos aštrumas šiek tiek intensyvesnis nei kitų veislių.

Kiekviena veislė turi savo optimalų sodinimo laiką ir auginimo ypatumus, todėl svarbu pasirinkti veislę, atitinkančią konkrečius poreikius ir klimato sąlygas.

Rekomenduojamas video

Japoninio ridiko auginimas

Daikonas yra palyginti nepretenzingus augalas, tačiau tinkamos sąlygos užtikrins maksimalų derlių ir geriausią šaknų kokybę. Augalas mėgsta gilų, gerai drenuotą dirvožemį su neutraliu ar šiek tiek šarminiu pH (6,0–7,5). Sunkūs priemolio dirvožemiai gali trukdyti šaknų formavimuisi ir sukelti jų deformaciją.

Saulės šviesos poreikis daikonui yra vidutinis – augalas puikiai auga tiek tiesioginėje saulėje, tiek lengvame pavėsyje. Tačiau rudens auginimo metu, kai šviesos mažiau, geriau rinktis saulėtas vietas maksimalaus augimo spartai.

Dirvožemio paruošimas japoniniam ridikui ypač svarbu dėl ilgų šaknų sistemos. Dirvožemis turi būti sukastas ir išpurentas iki 40–50 cm gylio. Organinių medžiagų pridėjimas pagerina dirvožemio struktūrą ir vandens sulaikymą, tačiau svarbu nenaudoti šviežio mėšlo, kuris gali sukelti šaknų šakojimąsi.

Japoninis ridikas puikiai auga vidutinėse klimato sąlygose ir net pakelia lengvas šalnas. Tai leidžia jį auginti vėlyvą rudenį, kai kitos daržovės jau nebegali būti sodinamos. Optimalus augimo temperatūros diapazonas yra 15–20 °C, tačiau augalas toleruoja ir 5–10 °C temperatūrą.

Kaip sėjamas daikonas?

Daikono sodinimui geriausias laikas Lietuvoje yra liepos antra pusė – rugpjūčio pradžia rudens derliui arba balandžio pabaiga – gegužės pradžia ankstyvam vasaros derliui. Rudens sodinimas yra palankesnis, nes vėsesnis oras skatina kokybišką šaknų formavimąsi.

Sėklos sėjamos tiesiai į atvirą gruntą 1,5–2 cm gyliu ir 3–5 cm atstumu viena nuo kitos. Eilučių tarpai turi būti 30–40 cm, kad būtų pakankamai vietos šaknų vystymuisi ir priežiūros darbams. Sėklos sudygsta per 5–7 dienas esant palankiai temperatūrai.

Retinimas yra kritiškai svarbi daikono priežiūros dalis. Kai daigai pasiekia 5–7 cm aukštį, paliekami tik stipriausi augalai 15–20 cm atstumu vienas nuo kito. Per tankiai augdami japoniniai ridikai konkuruoja tarpusavyje, o tai neleidžia formuotis stambioms šaknims.

Sodinimo gylis turi atitikti šaknies dydį – didžioji daikono šaknies dalis formuojasi po žeme, todėl dirvožemis turi būti giliai išpurentas. Sekliame dirvožemyje šaknis gali deformuotis arba nepasiekti maksimalaus dydžio.

Pasėjus laistoma saikingai – dirva turi būti drėgna, bet ne šlapia. Per intensyvus laistymas gali išplauti smulkias sėklas arba sukelti grybinių ligų problemų. Geriausia laistyt švelniai, smulkiu purškimu.

Kaip sėjamas daikonas?

Tolesnė daikono priežiūra ir auginimo ypatumai

Daikono priežiūra yra palyginti paprasta, tačiau keletas aspektų užtikrins optimalų derlių:

  1. Reguliarus laistymas yra svarbu, ypač šaknų formavimosi metu. Dirvožemis turi būti nuolat drėgnas, bet ne permirkęs – per didelis drėgnumas gali sukelti šaknų puvinį.
  2. Tręšiama atsargiai, vengiant per didelio azoto kiekio, kuris skatina lapų augimą šaknų sąskaita. Geriausi rezultatai pasiekiami naudojant subalansuotas trąšas su didesniu fosforo ir kalio kiekiu. Organinės trąšos, tokios kaip kompostas, turi būti gerai subrendę.
  3. Piktžolių kontrolė ypač svarbi pirmomis augimo savaitėmis, kol daikonas dar mažas ir lengvai užstelbiamas. Vėliau stambūs lapai patys slopina piktžolių augimą.
  4. Mulčiavimas aplink augalus padeda išlaikyti drėgmę ir sumažina piktžolių problemą.

Japoninis ridikas retai kenčia nuo ligų, tačiau gali nukentėti nuo tų pačių kenkėjų kaip ir kiti bastutiniai – spragių, kopūstinių drugių lervų ir kopūstinių muselių. Natūralūs apsaugos metodai, tokie kaip augalų rotacija ir augalų–kompanionų auginimas, paprastai pakankami problemų sprendimui.

Auginant daikoną rudenį, svarbu stebėti orų prognozes ir prireikus apsaugoti augalus nuo smarkių šalnų. Lengvas šaltis (iki -3 °C) japoninam ridikui nepakenks, bet ilgalaikis šalti gali pažeisti lapus ir pabloginti šaknų kokybę.

Japoninio ridiko derliaus nuėmimas ir laikymas

Daikono derlius nuimamas priklausomai nuo veislės ir sodinimo laiko. Rudens derlius paprastai subręsta per 60–80 dienų po sėjos, o vasaros derlius gali būti nuimamas anksčiau. Šaknys laikomos subrendusiomis, kai jų viršutinė dalis pasiekė 3–5 cm skersmenį.

Derliaus nuėmimas reikalauja atsargumo dėl ilgų šaknų. Geriausias būdas – atsargiai iškasti augalą su šaknų sistema, vengiant šaknų lūžimo ar pažeidimo. Drėgnoje dirvoje šis procesas lengvesnis, todėl prieš kasimą rekomenduojama gerai palaistyti.

Švieži daikonai gali būti laikomi šaldytuve iki 2–3 savaičių, suvynioti į drėgną audinį ar perforuotus plastiko maišelius. Idealios laikymo sąlygos – 0–2 °C temperatūra ir aukštas drėgnumas (90–95 %).

Ilgalaikiam laikymui japoniniai ridikai gali būti laikomi rūsyje smėlyje arba durpėse, panašiai kaip morkos ar burokėliai. Šakniavaisiai turi būti sveiki, nepažeisti ir kruopščiai apvalyti nuo žemių. Tokiomis sąlygomis japoninis ridikas išliks šviežias iki 4–6 mėnesių.

Dalį derliaus galima palikti žemėje ir išsikasti pagal poreikį žiemos metu, jei žiema nėra itin šalta. Tačiau šis metodas reikalauja gero mulčiavimo ir apsaugos nuo pelių.

Japoninio ridiko derliaus nuėmimas ir laikymas

Kaip naudojamas daikonas kulinarijoje?

Daikono kulinarinis universalumas yra vienas didžiųjų jo pranašumų. Šis japoninis ridikas gali būti vartojamas šviežias, virtas, keptas, marinuotas arba fermentuotas. Kiekvienas ruošimo būdas atskleidžia skirtingas skonio puses.

Šviežias daikonas puikiai tinka salotoms dėl savo trapios tekstūros ir švelnaus, šiek tiek aštraus skonio. Smulkiai supjaustytas arba sutarkuojamos daikonas suteikia salotoms ypatingą sultingumą ir lengvai pikantiškumą. Japonijoje šviežias sutarkuotas japoninis ridikas (daikon oroshi) yra tradicinis pagardas žuvies ir mėsos patiekalams.

Virtas daikonas tampa švelniu ir sultingu, puikiai sugeria kitų ingredientų skonį. Jį galima naudoti sriubose, troškiniuose ar kaip garnyrą mėsos patiekalams. Ilgai virtas daikonas įgauna subtilaus saldumo, kuris puikiai dera su azijietiškais padažais.

Daikonas puikiai tinka įvairiems konservavimo būdams: jis naudojamas kimči, japoniškuose raugintų daržovių patiekaluose tsukemono ar kiniškuose marinuotuose užkandžiuose. Fermentacijos metu daikonas praturtinamas probiotikais, todėl tampa dar sveikesnis ir įgauna išraiškingesnį skonį.

Japoninio ridiko lapai taip pat valgomi ir yra labai maistingi. Jauni lapai puikiai tinka salotoms, o senesnius galima naudoti kaip špinatus ar ropeles. Lapuose yra daugiau vitaminų nei pačiose šaknyse.

Daikono nauda sveikatai ir maistinė vertė

Daikonas – skanus ir ypač naudingas sveikatai augalinis produktas. Japoninis ridikas gausus vitaminų, mineralų ir bioaktyviųjų junginių, kurie daro teigiamą poveikį daugeliui organizmo sistemų:

  1. 100 g šviežių daikono šaknų turi vos apie 18 kalorijų, be to, net 95 % jų sudaro vanduo. Jame gausu vitamino C, folio rūgšties ir kalio. Daikonas yra puikus kalio šaltinis, svarbus širdies sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui.
  2. Vienas pagrindinių daikono privalumų – teigiamas poveikis virškinimo sistemai. Jame esantis fermentas diastazė padeda skaidyti angliavandenius ir gerina maisto pasisavinimą. Tradicinėje japonų medicinoje daikonas buvo vartojamas esant virškinimo problemoms ar skrandžio negalavimams.
  3. Daikone taip pat gausu izotiocianatų ir kitų sieros junginių, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir gali mažinti uždegiminius procesus organizme. Tyrimai rodo, kad reguliarus bastutinių daržovių vartojimas siejamas su mažesne vėžio bei širdies ligų rizika.
  4. Daikonas skatina kepenų veiklą, padeda šalinti toksinus ir stiprina imuninę sistemą. Vitamino C kiekis šiame augale yra didesnis nei daugelyje kitų šakniavaisių.
Daikono nauda sveikatai ir maistinė vertė

Daikonas išsiskiria lengvu auginimu, gausiu derliumi, puikiu skoniu ir išskirtine nauda sveikatai. Net pradedantieji daržininkai gali nesunkiai jį užsiauginti, o rezultatas – universali ir vertinga daržovė visos šeimos mitybai.

Šaltiniai:

  1. https://thewoksoflife.com/how-to-grow-daikon-radish/
  2. https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/radish/growing-daikon-radishes.htm
  3. https://www.rhs.org.uk/vegetables/radishes/grow-your-own
  4. https://squarefootgardening.org/2022/08/daikon-a-bigger-often-sweeter-radish-for-your-sfg/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

3 thoughts on “Daikonas – sveikas ir universalus šakniavaisis, atrandantis vietą mūsų daržuose. Kuo ypatingas šis japoninis ridikas?”

  1. This article is incredibly helpful for beginners! The clear, detailed instructions on growing daikon radishes are easy to follow, and the tips on variety selection and maintenance are very practical. I especially appreciate the insights into culinary uses and health benefits. Great resource for anyone wanting to grow their own!

  2. Super, kad daikonas tampa populiarus ir Lietuvoje! Puikiai auga mūsų klimate, o skonis tiesiog nuostabus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *