Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Obuolių sidras: trys būdai ir gudrybės kaip jį pasigaminti namuose

Obuolių sidras: trys būdai ir gudrybės kaip jį pasigaminti namuose
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Obuolių sidras gali būti puikus ir labai skanus būdas sunaudoti gausų obuolių derlių. Naminio (nefiltruoto) obuolių sidro ir pasterizuoto (filtruoto) sidro iš maisto prekių parduotuvės skonio skirtumas nenusakomas. Jie beveik nepanašūs vienas į kitą. Nesvarbu, ar gersite šviežią, ar paliksite obuolių sidrą fermentuotis, jo skonis bus nuostabus ir tai taps puikiu būdu švęsti šią dieną.

Be to, obuolių sidrą galite panaudoti ir ruošdami maistą, kad suteiktumėte papildomo skonio. Į blynų, bandelių, keksiukų, pyragų, vaflių ir kitų kepinių tešlą galite įmaišyti šiek tiek obuolių sidro. Tiesiog recepte nurodytą skystį pakeiskite obuolių sidru. Taip pat obuolių sidru galite apšlakstyti mėsą kepdami ant grotelių ar orkaitėje, pavyzdžiui, vištieną, kiaulieną ar jautieną.

Šiame straipsnyje pasidalinsime obuolių sidro gaminimo gudrybėmis ir trimis skirtingais ruošimo būdais.

Kodėl verta pasigaminti obuolių sidro namuose?

Namų gamybos obuolių sidras – tai kur kas daugiau nei tik skanus gėrimas. Ruošiant sidrą namuose, atsiveria galimybė eksperimentuoti su skoniais, naudojant skirtingas obuolių rūšis bei papildomus ingredientus, tokius kaip įvairūs prieskoniai, citrusiniai vaisiai ar natūralūs saldikliai. Obuolių sidras yra labai skanus ir daug šviežesnis už tą, kurį galite nusipirkti parduotuvėje.

Kai obuolių sidrą gaminate patys, galite pasirinkti saldiklį ir jo kiekį, tad jis patiks ir mėgstantiems saldžius, ir mažiau saldžius gėrimus. Taip pat – tai gėrimas be glitimo, veganiškas, be alkoholio, tad sidru lengvai visi gali mėgautis.

Gaminant obuolių sidrą nuo jo namai kvepia nuostabiai. Ant viryklės verdantis šiltas puodas su sidru, pranoks visas kvapnias žvakes. O pilna obuolių sidro stiklinė tikrai pakels nuotaiką net ir šalčiausią dieną.

Obuolių sidras su cinamonu

Obuolių pasirinkimas sidro gamybai

Obuolių sidras gali būti gaminamas iš įvairiausių obuolių. Net, jeigu jie ir netobulos išvaizdos, kadangi obuoliai bus verdami ar malamai, svarbu, kad nebūtų supuvę. Jei turite sodą, kuriame gausu nukritusių obuolių, sunaudokite juos sidro gamybai. Kad obuolių sidras būtų skaniausias, patariama naudoti saldžiųjų ir rūgščiųjų obuolių mišinį. Saldūs obuoliai, tokie kaip, „Pink Lady“, „Honeycrisp“, „Fuji“, „Golden Delicious“, „Gala“, rūgštūs gali būti „Granny Smith“, „MacIntosh“, „Cortland“ ar bet kokie kiti, kuriuos rasite savo sode bei obuolių ūkiuose.

Obuolių sidro gaminimas su obuolių presu

Obuolių sidras gali būti gaminamas įvairiais būdais. Vienas jų – gaminimas su obuolių presu. Presas iš pradžių sumala obuolius, o tada išspaudžia sultis. Šiuo būdu sultys pradeda tekėti jau per 30 sekundžių. Presų yra įvairių rūšių – nuo labai paprasto rankinio preso iki tradicinio sidro preso su malūnėliu. Dažnai galima jį net išsinuomoti. Tuomet jums tereikės obuolių ir kelių įrankių (pjaustymo lentelių, peilių ir tuščių talpų sidrui).

Obuolių sidras: gaminimas su obuolių presu

Sidro gamybai reikia nemažai obuolių, geriausia naudoti nukritusius ir labai gerai prinokusius obuolius. Iš maždaug 30-40 obuolių pasigaminsite apie 4 l obuolių sidro.

  1. Visus surinktus obuolius gerai nuplaukite.
  2. Tuomet paruoštus obuolius sudėkite į preso talpyklą. Sukite geležinį ratą, kuris pritvirtintas prie malimo veleno, taip obuoliai kris į apačioje esantį kubilą ir bus smulkinami bei malami.
  3. Pasukite presavimo diską žemyn ant minkštimo, kad išsiskirtų obuolių sultys, kurios tekės į žemiau esantį indą.
  4. Kai išspaudžiamos visos sultys, minkštimo likučius išpilkite.
  5. Tuomet susmulkinkite daugiau obuolių ir dar kartą viską išspauskite.
  6. Sultys greitai oksiduojasi ir įgauna sodrią gintaro spalvą. Viršuje susidaro obuolių putų, kurias galima nugriebti.
  7. Galiausiai supilkite sidrą į ąsočius ir mėgaukitės.
Obuolių sidras: gaminimas su obuolių presu

Jei norite obuolių sidrą pasterizuoti ir laikyti ilgiau, jį pašildykite dideliame puode iki 70 °C, maždaug 6-8 sekundes. Po pasterizavimo sidrą galima atvėsinti, uždaryti į sandarius butelius ir laikyti vėsioje vietoje ilgesnį laiką.

Puode ruoštas obuolių sidras su apelsinais

Pasigaminti šį gardų rudens gėrimą gana lengva – tereikia šiek tiek kantrybės ir meilės obuoliams. Šis obuolių sidras tiks įvairių skonių mėgėjams, kadangi galima koreguoti saldumą ir prieskonių kiekį pagal savo skonį. Obuolių sidrą galite patiekti skaidrioje stiklinėje su plonomis obuolių skiltelėmis, apelsino griežinėliu ar cinamono lazdele. Mėgstantiems saldžiau – patiekite šiltą su plakta grietinėle ir karameliniu padažu ant viršaus.

Puode ruoštas obuolių sidras su apelsinais

Ingredientai:

  • 3,5 l vandens arba pagal poreikį
  • 10-12 vnt. vidutinio dydžio obuolių (vienos ar įvairių rūšių)
  • 2 vnt. apelsinų
  • 120 g saldiklio (galima naudoti rudąjį cukrų, klevų sirupą ar kitą norimą saldiklį), kiekis priklausys nuo norimo saldumo
  • 4 vnt. cinamono lazdelių
  • 1 v. š. nesmulkintų gvazdikėlių (papildomai galite dėti 1 a.š. nesmulkintų kvapiųjų pipirų, 1 nesmulkintą muskato riešutą ir (arba) 2 cm šviežio imbiero)

Gaminimas:

  1. Obuolius ir apelsinus gerai nuplaukite bei supjaustykite stambiomis skiltelėmis.
  2. Į didelį puodą sudėkite obuolius, apelsinus ir prieskonius. Tuomet užpilkite vandeniu, palikdami maždaug centimetrą ar du puodo viršuje.
  3. Sidrą kaitinkite ant didelės ugnies, kol užvirs. Tada sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite ir virkite apie 2 valandas arba kol obuoliai visiškai suminkštės.
  4. Naudodami bulvių trintuvą arba medinį šaukštą, minutę sutrinkite visus obuolius ir apelsinus, juos spaudžiant į puodo šonus, kad išsiskirtų daugiau jų skonio. Tada uždenkite ir leiskite sidrui dar šiek tiek pavirti.
  5. Tada, naudodami smulkų sietelį arba sūrmaišį, pertrinkite visą masę prispausdami ją prie sietelio, kad išsiskirtų visos sultys. Tuomet išmeskite minkštimą (arba išsaugokite kokteiliams ar desertams gaminti). Tai užtruks apie 5 minutes.
  6. Pagal skonį įmaišykite norimą kiekį saldiklio.
  7. Obuolių sidras paruoštas. Patiekite šiltą arba atvėsinkite ir mėgaukitės gardžiu gėrimu.
Puode ruoštas obuolių sidras su apelsinais

Greitpuodyje ruoštas obuolių sidras su cinamonu

Jei norite išbandyti greitesnį obuolių sidro paruošimo būdą, tam galite naudoti greitpuodį. Šis būdas labai panašus kaip ir verdant paprastame puode, tačiau užtruksite mažiau laiko. Nesvarbu ar ieškote alternatyvos karštam šokoladui, kuris sušildytų jus vėsią dieną, ar bandote sunaudoti visą obuolių derlių, jums tikrai patiks šis obuolių sidras.

Ingredientai:

  • 3,5 l vandens
  • 10 vnt. didelių obuolių
  • 150 g cukraus
  • 6 vnt. cinamono lazdelių
  • 1 a. š. malto cinamono
  • 1 a. š. kvapiųjų pipirų
Obuolių sidras su cinamonu

Gaminimas:

  1. Obuolius gerai nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais.
  2. Tuomet į greitpuodį sudėkite obuolius ir prieskonius, užpilkite vandeniu iki maksimalios puodo ribos.
  3. Uždėkite dangtį ant puodo, nustatykite sklendę į sandarinimo padėtį ir virkite 25 min.
  4. Kai visi garai išsiskirs, nuimkite greitojo puodo dangtį. Tada bulvių trintuvu arba mediniu šaukštu sutrinkite visus obuolius. Uždenkite ir leiskite sidrui dar šiek tiek pavirti.
  5. Tuomet per sietelį ar marlę išspauskite visą minkštimą, kad puode liktų tik sultys.
  6. Paruoštą sidrą pasaldinkite, viską maišykite, kol cukrus ištirps.
  7. Patiekite šiltą ar atvėsintą, patiekdami galite papuošti cinamono lazdele.

Šaltiniai:
https://natashaskitchen.com/honey-apple-cider
https://www.gimmesomeoven.com/homemade-apple-cider/
https://www.almanac.com/how-make-apple-cider-apple-press

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *